Paprika in grah, ki sta trenutno v sezoni, sta zelo nežni in vsestranski zelenjavi. Paprika se največkrat odlično znajde v solatah in omakah, grah pa svoje mesto največkrat najde predvsem v različnih rižotah.

Riž je v slovenski kuhinji stari znanec in ga poznamo vsi. Kaj pa riževe špagete? Iz riževe moke namreč izdelujejo tudi testenine – špagete, rezance in tudi peresnike. Najdete jih v večjih trgovinah, največkrat na oddelkih z izdelki z vsega sveta. Riževe testenine so mehkejše in prožnejše, tanjše različice ponavadi ne zahtevajo kuhanja – dovolj je že, da jih za čas, naveden na embalaži, prelijemo z vrelo vodo. Riževe testenine po koncu namakanja dobro odcedite. Uporabite jih tudi v različnih hladnih solatah, za družbo potrebujejo le nekaj zelenjave in okusen preliv.

Novi okusi in priprava novih jedi so vsekakor izziv, a nikar se mu ne odpovejte. Jedi, ki ste jih vajeni, vas bodo počakale. Pred vami so novi odlični okusi, nad katerimi boste navdušeni!

Današnja jed je čudovito barvita in lahka ter zelo nizkokalorična in tako zelo zdrava. Špageti z zelenjavo vas bodo zagotovo nasitili, poleg pa kar pogumno postrezite tudi mehko solato. Priprava te jedi ni zapletena, zelenjavo narežite na karseda tanke rezinice, pozorni pa bodite predvsem, da špagete in zelenjavo s sojinim prelivom združite umaknjeno z ognja. Zelenjavo, špagete in preliv potrpežljivo in dobro združite, špagete takoj postrezite in bodite ponosni nase – uspelo vam je pripraviti čudovito jed, polno azijskih okusov. Prav enostavno, kajne?

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

Sestavine za sojin preliv: 1,5 dl zelenjavne jušne osnove (ali vode in 1/4 zelenjavne kocke), 0,5 dl sojine omake, 1/2 česnovega stroka, 1 kos svežega ingverja, 1/4 žličke rdeče čilijeve paste (neobvezno).

Druge sestavine: 220 g riževih špagetov, 1 žlica olja, 100 g gob, 50 g kuhanega graha, 1 korenček, 1 paprika, 1 mlada čebulica, 1/2 žličke čilija v prahu (neobvezno).

Priprava

Papriko, gobe in korenje narežite na tanke rezine. Beli del čebulice narežite na manjše koščke, zeleni del pa na kolobarje.

Česen in ingver naribajte, dodajte sojino omako in čilijevo pasto ter premešajte. Zelenjavno jušno osnovo segrejte in vmešajte v sojin preliv ter ga hranite na toplem.

Riževe špagete pripravite po navodilih na embalaži. V večji ponvi segrejte sezamovo olje, potem nanj stresite gobe. Pražite toliko časa, da iz gob izpari večina vode. Dodajte papriko in korenje, potresite s čilijem v prahu in pražite pet minut oziroma toliko časa, da se zelenjava zmehča.

V kozico dodajte grah in beli del čebulic ter dve žlici sojine omake ter premešajte in pražite še dve minuti. Ponev potem umaknite z ognja, v kozico stresite odcejene riževe špagete in večino sojinega preliva ter dobro premešajte. Če je presuho, dodajte preostali preliv. Špagete z zelenjavo okrasite z zelenimi kolobarji čebule in postrezite.