»Razumem navijače, da so nezadovoljni, ko ni zmag. Tako, kot so aplavzi, so tudi žvižgi sestavni del nogometa. Zmaga Olimpije je zaslužena, saj je bila boljša. Tekmo je odločila individualna kakovost Hentyja, ki je dvakrat izredno reagiral. Nam je zmanjkalo nekaj energije, da bi uveljavili svojo kakovost in tekmo prevesili v svojo korist. Pokazali smo premalo za kaj več. Naleteli smo na bolj razpoloženega tekmeca, morda celo bolj lačnega uspeha. Pri nas je prišlo do nihanj v nepravem trenutku. Verjamem, da se ta ekipa lahko dvigne,« je bil prvi vtis trenerja Maribora Anteja Šimundže.

Mariborski navijači so bili optimistični in glasni pred začetkom 25. derbija, a so hitro utihnili in klasično zmerjanje Ljubljančanov z žabarji zamenjali z žvižgi svojim ljubljencem. Olimpija se je od prvega žvižga sodnika Damirja Skomine postavila tako odločno, kot da igra doma v Stožicah, gostiteljem skrila žogo, kombinirala in že prvi napad spremenila v vodstvo v peti minuti. 24-letni francoski vezist Martin Michel Mimoun je s prodorom in preigravanjem z levico osmešil in izigral Mariborčane, nigerijski napadalec Ezekiel Isokel Henty pa je žogo v slogu rutinerjev poslal v mrežo. Tudi vodstvo Olimpije ni predramilo Mariborčanov, ki nikakor niso uspeli sestaviti povezane napadalne akcije, ampak padali v taktične zanke, ki njih je nastavil trener Olimpije Marijan Pušnik.

»Čestitke fantom za zelo dobro predstavo v sijanjem ambientu in pohvale obema navijaškima skupinama za športni dogodek. Vesel sem zmage zaredi treh točk v gosteh in dviga samozavesti. Videli so, da so zmožni tudi nekaj več, a najbolj pomembno je, da fantje ne bodo dvignili nosov. Tri točke v Ljudskem vrtu so velike za vsako ekipo. Ne glede na izid je Maribor naša najboljša ekipa. Tudi največja moštva imajo nihanja, a to ni razlog za rezanje glav. Še nisem videl trenerja, ki se ne bi trudil po najboljših močeh,« je tekmo videl trener Olimpije Marijan Pušnik, ki je posebej pohvalil garanje Hentyja v obrambi in garanje Šporarja za kolektiv.

Temperamentni Korošec je prvič vodil ekipo na velikem derbiju in vlekel prave poteze. Hentyja je z desnega boka z Vilerja preselil na levega na Boharja. Nigerijec je s svojo fizično močjo, z goro mišic in hitrostjo počel, kar je hotel. Vrhunec je bil v 27. minuti, ko je s samostojno akcijo s sredine igrišča skozi mariborske okope osmešil tekmeca in dosegel še drugi gol po novem slabem posredovanju vratarja Handanovića. Bohar, ki je zaradi poškodbe Stojanovića po sili razmer igral na desnem boku, se je počutil kot na vrtiljaku in bil povsem nemočen ob prodorih Hentya, ki je znal spretno izkoriščati kaos v taktični postavitvi Maribora. Gostitelji so edini strel v okvir gola zmogli po pol ure, a je bil poskus Ibraimija z 20 metrov iz prostega strela bolj ogrevanje vratarja Šeliga kot nevarnost za ljubljanski gol.

V drugem polčasu je Maribor, potem ko je Šimundža izvedel nekaj taktičnih sprememb s prerazporeditvijo vlog, vendarle pokazal nekaj več. Ko so navijači upali na gol priključka, se je izkazal Šeliga, ki mu je enkrat pomagala še vratnica, ali pa so bili nenatančni. Henty je imel izredno priložnost za hat-trick, a je izgubil dvoboj ena na ena s Handanovićem.

Eden izmed navijačev se je z diverzantsko akcijo dokopal tudi do mikrofona za ozvočenje na stadionu in vodil navijanje, a tudi to ni moglo ustaviti šova razigrane Olimpije. Ko je mariborski branilec Gigli v štirih minutah prejel dva rumena kartona in moral v 77. minuti iz igre, je bilo konec upanja vsaj na častni zadetek, ampak je Olimpija v sodnikovem dodatku dosegla še tretji gol preko kapetana Šporarja. »Doslej je vedno nekaj zmanjkalo. Tokrat smo imeli vse pod kontrolo. Z naše strani ne bi moglo biti boljše. Z našo kakovostjo smo uveljavili premoč na igrišču. Zdaj smo evforični, a po prespani noči bo vse po starem. Smo pred Mariborom, a gremo iz tekme v tekmo,« je menil kapetan Olimpije Andraž Šporar. Maribor je lahko vesel, saj je ušel popolnemu ponižanju še z višjim porazom. Ljubljanski igralci so si po zmagi dali duška, ko so rajali skupaj s svojimi navijači ob najslajši zmagi v državi.

»Treba bo še bolj trdo prijeti za delo. Fantom glede pristopa na treningu ne morem očitati ničesar. Pred tekmo nič ni kazalo na to, kar se je nato zgodilo,« je dodal Šimundža. Na vprašanje o bojazni za svojo prihodnost na klopi Maribora je odvrnil: »To je del posla. Za poraz prevzemam odgovornost. Karkoli se bo zgodilo, bom sprejel z dvignjeno glavo, ker dajem tej ekipi vse, kar je možno.« Na klopi Maribora ni bilo športnega direktorja Zlatka Zahovića. »Po tekmi ni bilo veliko pogovora z Zahovićem, sporočil je le, da dvignimo vsi glave. Z njegove strani sem imel vedno ogromno podporo,« je dodal Šimundža.