Poletna vročina nam ne sme preprečiti, da v hrani ne bi uživali. Ker pri visokih temperaturah težka hrana resnično ne tekne, moramo poseči po nečem lahkem in osvežilnem, pa tudi zdravem in okusnem. Solata je prava izbira!

V tem letnem času nam je na voljo ogromno zdrave in raznolike zelenjave in to moramo vsekakor izkoristiti. Bodite pogumni in si privoščite različne in morda nepoznane vrste solat - zelena mehka je vsekakor odlična, družbo naj ji dela rukola, paprika, paradižnik, redkvice ... Za preliv lahko namesto olja izberete avokado, poskusite mangov preliv, namesto vinskih kisov pa poskusite limetin ali limonin sok ter balzamični kis. Vašo solato bo na višjo raven povzdignila pametna izbira cenovno dostopnih oreščkov - poskusite sončnična ali bučna semena, pa orehe in indijske oreščke. Oreščki namreč niso le okusni, so tudi izredno zdravi.

Če vas bo solata resnično nasitila, lahko poleg nje pojejte kos kruha, morda kar polnozrnato žemljico ali kos ajdovega kruha z orehi.

Najboljše pri solatah pa ni le dejstvo, da osvežijo in da jih lahko pripravite izredno hitro; čudovita lastnost solat je, da jih lahko pripravite vnaprej in pojeste kasneje. Večina solat je izredno prilagodljivih na temperaturo, bodite pozorni le na to, da preliv na listnate solate dodate šele pred uporabo, sicer bodo listi solate uveli in vam ne bodo teknili.

Današnji recept vsebuje sestavino, ki nam je vsem znana predvsem pozimi. Ješprenjček, ki je pozimi glavna zvezda izredno okusnega ričeta, v tej poletni solati družbo dela stročjemu fižolu in rukoli, ki sta te dni na voljo v izobilju. Ješprenjček in stročji fižol skuhajte - najboljše kar zvečer - in ohladite. Pripravite še čudovito okisano čebulo, ki je enkratna tudi v sendvičih ali hamburgerjih ter pripravite še rukolo in indijske oreščke. To solato lahko pripravite vnaprej - pred uporabo ješprenjčku, okisani čebuli in stročjemu fižolu dodajte le še rukolo, oreščke in preliv ter premešajte in enostavno le uživajte. Nikar ne oklevajte, poskusite ješprenjček v solati čim prej, navdušeni boste!

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi):

Okisana čebula: 0,5 dcl jabolčnega kisa, 1/2 rdeče čebule, 1/2 žlice sladkorja, 1/4 žličke soli

Ostalo: 100 g ješprenjčka, 1 skodelica rukole, 1 velika skodelica stročjega fižola, 4 žlice indijskih oreščkov, 4 žlice olja, 2 žlici jabolčnega kisa, sol, poper

PRIPRAVA

Ješprenjček skuhajte po navodilih na embalaži. Stročji fižol očistite, narežite na dvocentimetrske kose in skuhajte. Kuhan ješprenjček in fižol ohladite. Okisano čebulo pripravite tako, da v manjši posodici zmešate kis, sladkor in sol in v tekočino prenesete na tanke rezine narezano čebulo. Posodico zaprite in za 30 minut postavite v hladilnik.

Rukolo operite in osušite. Indijske oreščke sesekljajte. Tik pred postrežbo združite ješprenjček, stročji fižol, oreščke, rukolo in okisano čebulo ter posolite in popoprajte po okusu ter prelijte z oljem in kisom. Poskusite in postrezite.