»Dobra novica je, da so postali nakladači precej leni, zato je njihove napake lahko odkriti. Po svoje gre celo za prav prijetno preživljanje časa... Zato vam, prijatelji, nocoj pravim, da je najboljša obramba proti prodajanju sranja opreznost. Če vam kaj smrdi, to tudi povejte.« Tako se je, tudi s kančkom sentimentalizma, prejšnji četrtek končala še zadnja pridiga enega najljubših ali pa najbolj osovraženih novičarskih obrazov Amerike – Jona Stewarta.

Jona za predsednika!

Pikri komedijant, ki se je ves čas vztrajno pretvarjal, da ni novinar, se je od vodenja satirične politične oddaje The Daily Show (Dnevni šov) na kanalu Comedy Central po skoraj sedemnajstih letih poslovil v nemara najbolj nehvaležnem času. Nad Združenimi državami Amerike se namreč zgrinjajo predsedniške volitve, z njimi pa vsaj še lasni vložki in video flopi raznih republikanskih, demokratskih in drugih primerkov, ki bi radi bedeli nad ameriškimi sanjami. Mnogi gledalci – če jih je bilo leta 2008 okoli 1,5 milijona, je njihovo število v letu 2013 naraslo že na 2,5 milijona – so Stewartov The Daily Show namesto klasičnih novic religiozno spremljali vsak večer, zato ni nenavadno, da si predvolilnega masakra brez Stewartovih natančnih, humornih in politično nekorektnih uvidov sploh ne predstavljajo. Če ga ne bo na malih zaslonih, ga hočejo zaradi njegove trezne presoje in pretkane jezičnosti videti kar na čelu države.

Jon Stewart, predsednik Amerike? Zakaj pa ne, delajo račun brez krčmarja ameriški mediji, češ ljudstvo hoče človeka brez dlake na jeziku – poglejte meteorski vzpon Donalda Trumpa, ki je bil še v tednih pred kandidaturo za predsednika med republikanci skrajno nepriljubljen, v zadnjih dneh pa je vodilni klovn republikanskega predvolilnega cirkusa. A nekdanji voditelj se za idejo za zdaj ni ogrel, kljub natolcevanjem, da bi štafetno palico in politični program lahko prevzel od menda dobrega prijatelja Obame, ki je svoj predsedniški bonus že pokuril in ne more ponovno kandidirati.

Čevlji kot čolni

Oddahnili so si najbrž vsaj njegovi kritiki, ki so se nasitili dejstva, da se The Daily Show napaja predvsem iz udrihanja po konkurenčnem konservativnem kanalu Fox News. Njihovi očitki niso neutemeljeni – Stewartova oddaja je kot parodija večernih poročil še vedno sprožala salve smeha, a se že leta ni več zares razvijala. Da stopa mladi Južnoafričan Trevor Noah (1984), ki bo Stewarta konec septembra nadomestil na voditeljskem stolčku, v velike čevlje, se zavedajo tudi pri Comedy Central.

Ameriški humoristični televizijski kanal, znan tudi po South Parku in humorističnih skečih Inside Amy Schumer, se je znašel v godlji, v zadnjem času namreč ni ostal samo brez Stewarta. V zadnjih dveh letih je nesel culico drugam že John Oliver, ki so ga mnogi videli kot idealno zamenjavo za Stewarta že v času, ko se je slednji leta 2013 loteval režije filma Rosewater, Oliver pa je nekaj tednov nadvse uspešno igral njegovo zamenjavo. A Oliver zdaj žanje slavo z lastnim satiričnim formatom, oddajo Last Week Tonight na HBO. Šal iz rokava pa v Comedyjevi drugi uspešnici The Colbert Report, ki je z The Daily Showom v blagajne Comedy Centrala v najboljših časih prinesla tudi 100 milijonov dolarjev dobička, ne bo stresal več niti Stephen Colbert. Dobil je eno najbolj zaželenih služb v televizijski industriji – septembra bo prevzel vajeti The Late Showa na kanalu CBS in tako na mestu voditelja nasledil Davida Lettermana. Comedy Central se sicer lahko tolaži, da je to zgolj priložnost, da se na novo izumijo – a vprašanje je, ali bo gledalce po Oliverju, Colbertu in Stewartu sploh še mogoče zadovoljiti s čim drugim.