Portoroške noči

Oba dogodka bosta na odru na portoroški ploščadi. Poleg glasbenih užitkov se boste letos razvajali tudi s spektakularnimi vodnimi, svetlobnimi in pirotehničnimi učinki, kot jih pri nas še niste videli.

Praznik terana in pršuta

V petek se bo v Dutovljah začel Praznik terana in pršuta. Prvič je bila prireditev leta 1970 – pravi praznik ni pripomogel le k slovesu obeh kraških specialitet, marveč je prispeval tudi k razmahu turizma na Krasu. Praznik je z leti dobival novo podobo, svojevrsten pečat pa mu je dal sprevod okrašenih kraških voz s predstavijo kraljice terana, ki še danes privablja številne obiskovalce iz vse Slovenije in zamejstva. Danes predstavlja Praznik terana in pršuta veliko in odmevno promocijo Krasa. Zanimiva je tudi razstava domače obrti in fotografij, proizvajalci terana pa se najbolj veselijo izbora najboljšega terana. Pestrejšo ponudbo prazniku daje tudi ponudba osmičarjev in aktiva kmečkih žena.

Rogatec vabi

Kot vsako soboto med 15. in 17. uro bo tudi ta konec tedna pestro in živahno v Muzeju na prostem v Rogatcu. Ta konec tedna ponujajo za številne več kot vabljivo zeliščarsko delavnico, na kateri bo govor o sivki in njeni uporabi. Delavnico bo vodila Simona Arzenšek.

Dan kasneje, v nedeljo, bosta v dvorcu Strmol, v Rokodelskem centru v Rogatcu, delavnici iz lončarstva (prostoročno oblikovanje gline), ki jo bo vodila Snježana Varović, in pletenja iz šibja (izdelava podstavka iz šibja), in sicer pod vodstvom Zdenke Pulko. Tudi ti delavnici bosta popoldne med 15. in 17. uro.

Miting malega letalstva na letališču v Lescah

Zakaj ne bi 15. avgusta izkoristili za obisk mitinga malega letalstva v Lescah? Vsako leto na ta dan lahko od 10. ure na leškem letališču občudujete razstavo maket letal in tudi njihove vragolije v zraku. Ta miting je največja modelarska prireditev v Sloveniji in privabi tudi modelarje iz sosednjih držav.

Na miting niso vabljeni le modelarji, saj je lahko razstava maket in vragolij, ki jih modeli jadralnih, motornih in reaktivnih letal izvajajo v zraku, zanimiva za vsakega. Nad njimi bodo navdušeni otroci in tudi odrasli. Modelarji boste na prireditvi našli tudi trgovce z modelarskimi materiali, na bolšjem sejmu pa boste lahko prodali ali kupili rabljene modele.

Koliščarski dan

Prihodnji konec tedna pa lahko v Dragi pri Igu za en dan postanete koliščarji in se vživite v življenje ljudi, ki so živeli v sožitju z naravo. Organizatorji pripravljajo številne delavnice in dogodke, ki vam bodo pričarali način življenja koliščarjev, pripravljen je program tako za otroke kot za odrasle. Naj omenimo le nekaj iz bogatega programa: predstava Koliščarji z Velikega jezera po motivih Jalnovih Bobrov, družabna igra koliščarsko leto, kjer ste sami koliščarji, ki poizkušajo živeti v dobi pred več tisočletji, arheološka delavnica, koliščarska kuhinja, zeliščarska delavnica, statve in predenje, predelava lanu, izdelava miniatur iz lesa, lokostrelstvo, pletenje košar, oblikovanje gline, žganje keramike, predavanje arheologa dr. Antona Veluščka, razstava replik koliščarskega orodja, orožja in najstarejšega lesenega kolesa na svetu, pustolovska igra lov na belega bobra... Več na: www.vdezelikoliscarjev.si.vav