Statistično je avgust za cestne kolesarje najdejavnejši mesec, takrat je največ (okoli 100) tekmovalnih dni mednarodnih članskih dirk. Je tudi eno najpomembnejših obdobij na kolesarski borzi. 1. avgusta se po predpisih Mednarodne kolesarske zveze (UCI) uradno začne obdobje podpisovanja pogodb za selitve med elitnimi klubi. Avgust je tudi eden ključnih mesecev pri potrditvah sponzorskih pogodb klubov. Po predpisih UCI morajo elitni klubi svetovne serije do jeseni zagotoviti (bančno) garancijo in podpisati del pogodb s kolesarji. Gre za zelo kompleksen in soodvisen sistem.

V svetu vrtenja obročnikov je trenutno zelo pomembno obdobje tudi za večino najboljših slovenskih kolesarjev. Od dvajseterice najboljših jih je kar 15 na borzi. Na polovici dveletne pogodbe so Jan Polanc in Luka Pibernik (Lampre) ter Jani Brajkovič (UnitedHealthcare). Od drugih je v času francoskega Toura pogodbo z rusko Katjušo za eno leto podaljšal Simon Špilak. Podaljšanje pogodbe devetega kolesarja na lestvici WorldTour je bilo med Tourom ena redkih novic, ki so se ob objavi pojavile tudi v svetovnih medijih. Podaljšanje pogodbe za isti klub sicer nima časovnega moratorija s strani UCI. Odmevnost Prekmurčevega nadaljevanja kariere v ruski ekipi je dokaz njegove veljave v svetovnem kolesarstvu, čeprav Špilak nima vloge velikega zvezdnika. Veliko več pozornosti so vzbudili napovedani prehodi svetovnega prvaka Michala Kwiatkovskega (iz Etixxa v Sky), najboljšega Froomovega pomočnika Richieja Porta (iz Skya v BMC) in drugouvrščenega z italijanskega Gira Michala Lande (iz Astane v Sky).

Špilak vreden 750.000 evrov

Poleg Špilaka, čigar letna pogodba se vrti okoli treh četrtin milijona evrov, je najbolj zanimiv Luka Mezgec. Ne štejejo samo uspehi. Pomembni so potencial, ugled v karavani in druge lastnosti, ki so nujne za dobro delo kolektiva. Dober glas se hitro širi. Tretji sprinter ekipe Giant-Alpecin ima dobre pogajalske karte. »Za leti 2016 in 2017 sem blizu podpisa. Dogovorjen sem, da podpišem v času španske Vuelte. Kje? Povem, ko podpišem,« je bil kratek Luka Mezgec. Skrivnostni odgovor je dal v času dirke po Poljski, kjer je zadovoljen s pripravljenostjo. Že pred mesecem dni se je govorilo, da je blizu dogovora z avstralsko ekipo Orica-GreenEdge. Med vrsticami razkrit dogovor tudi pomeni, da bo odšel v Španijo sproščen, brez pritiska, pod katerim so številni v karavani, ki potrebujejo dodaten uspeh, da se dokažejo. Ni skrivnost, da se avgusta in septembra marsikatera klubska taktika prilagodi ali izrodi prav zaradi pogodb.

Zelo zanimiva sta dva aktualna primera. Grega Bole je v dresu poljske CCC Sprandi na najbolj pomembni domači dirki Po Poljski včerajšnji dan preživel v majici hribolazca. Z Blejcem so zagotovo znova zelo zadovoljni. Imel bo še boljše pogajalske možnosti za leto 2016. V zelo podobni situaciji je tudi Jure Kocjan, član ameriške nizkoproračunske ekipe Smartstop. Etapna zmaga in oblačenje majice po štirih dneh preizkušnje po Utahu, eni od štirih največjih etapnih dirk v ZDA, sta v vseh pogledih zanj odlična, prišla sta v pravem trenutku. »Prvi del sezone je bil pod pričakovanji, vedno se je kaj zalomilo. Zdaj dokazujemo, da smo dobra ekipa. Žal se sponzor Smartstop umika, ekipa je na robu bankrota, ampak neuradno naj bi že bili blizu novemu sponzorju,« Jure Kocjan pojasni, v kako pomembnem obdobju niza uspehe.

Kumpa ne zanima vloga pomočnika

Med kolesarji slovenskih klubov sta za odhod v tujino najzanimivejša Marko Kump in Primož Roglič. Sta četrti in peti na lestvici Europe Tour, na kateri so kolesarji, ki niso v 17 elitnih ekipah in na dirkah svetovne serije WT. Sosedi kolesarjev Adrie Mobila so Francozi in Belgijci (Theuns, Bouhanni, Coquard), ki imajo na trgu zelo visoko ceno. Kolesarski svet ni prezrl kar 16 Kumpovih zmag.

»Priznam, ponudbe imam. Vendar se ne bom prenaglil,« odkrito pove Marko Kump, ki ima za seboj že triletne izkušnje v elitnih ekipah, zadnja v ekipi Tinkoff Saxo pri Olegu Tinkovu ni bila prav prijetna. »Zelo dobro bom razmislil, kam me bo vodila pot. Zelo resna možnost je tudi ta, da ostanem v Adrii Mobilu,« je zatrdil v času VN Kranja. »Zagotovo ne želim iti v ekipo, kjer imajo več sprinterjev in bi bil vso sezono v vlogi pomočnika, zame pa bo ostalo le nekaj priložnosti. Ta možnost me skoraj ne zanima. Šel pa bi v ekipo, kjer imajo mesta sprinterjev manj zapolnjena. Seveda mora biti ponudba tudi finančno zanimiva, da odtehta tisto, kar imam v Adrii Mobilu,« pripomni Kump.

Meteorski vzpon Primoža Rogliča

Če ima Kump že veliko izkušenj v elitnem okolju, je Primož Roglič po meteorskem vzponu in preobrazbi iz smučarskega skakalca nov na sceni. Da je zanimiv, dokazuje tudi njegova omemba na spletni strani z najažurnejšim dodajanjem novic o zakulisju pogodb. Govorice se pojavijo le o zanimivih. Rogliča so povezovali z južnoafriško ekipo MTN-Qhubeka, ki je uspešno sodelovala na francoskem Touru. »To objavo na spletu sem tudi sam zasledil. Nič ne vem o tem, za kakšne govorice gre,« je zatrdil hribolazec Primož Roglič. Zmaga na dirki po Sloveniji je zanj najboljša referenca. Zanimivo je, da so se pri afriškem mobilnem operaterju MTN odločili, da kljub izjemnemu odzivu ne bodo več sponzorirali kolesarstva. Vodstvo ekipe je zatrdilo, da je interes pri drugih sponzorjih dovolj velik.

Pogodba se konec leta izteče tudi izkušenemu Borutu Božiču (Astana) ter Kristijanu Korenu in Mateju Mohoriču, ki sta lani prišla v Cannondale v paketu s sponzorjem. Najmlajši profesionalec v karavani WT je zelo aktiven in opazen na dirki po Poljski. »Glede pogodbe za 2016 še ni nič dogovorjenega. Imam ponudbe, a se še nisem odločil. Najprej želim dobro nastopiti na španski Vuelti od 22. avgusta do 13. septembra. Seveda razmišljam tudi o svetovnem prvenstvu, če me bo selektor Gorazd Štangelj poklical,« so prioritete 20-letnega Mateja Mohoriča. O vlogi agentov in menedžerjev ob drugi priložnosti.