Lani je v 744 prostovoljskih organizacijah delalo 84.206 prostovoljcev, ki so opravili 10.056.740 ur prostovoljskega dela. Po podatkih Slovenske filantropije so prostovoljci opravili skupno za kar 104,355 milijona evrov organiziranega prostovoljskega dela. Moč prostovoljstva je torej izjemna in srednješolci, ki želijo preostanek poletja koristno preživeti, lahko priložnosti poiščejo tudi v okviru dejavnosti, ki jih je v posebnem katalogu zbrala Slovenska filantropija. »Prostovoljstvo ni samo pomoč nekomu, ki to potrebuje, ampak tudi priložnost za nabiranje izkušenj, raziskovanje poklicev, spoznavanje novih ljudi, nepozabna prijateljstva, skratka odlična šola za življenje,« pravi Tereza Novak iz Slovenske filantropije.

V ponedeljek se bo v prostorih Rdečega križa Slovenije začel tridnevni tabor za mlade, ki bodo spoznali programe Rdečega križa in se po taboru lahko odločili za trajnejše sodelovanje z RK. Na Srednji ekonomski šoli Roška to poletje prostovoljci pomagajo pri izvedbi delavnic za starejše, ki prvič prihajajo v stik z računalnikom in pri tem potrebujejo podporo.

Dijaki lahko pomagajo tudi priseljencem pri učenju slovenščine. Učna pomoč poteka v prostorih Slovenske filantropije običajno enkrat na teden. Vključijo pa se lahko tudi v dejavnosti Mladinskega centra Nova Gorica, ki skrbi za počitniško varstvo otrok. Za mlade prostovoljce imajo odprta vrata tudi v Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane in v njegovi enoti Slovenska Bistrica. Dijaki se s starejšimi družijo, zanje pripravljajo družabne igre in ustvarjalne delavnice. Zaželeno je, da prostovoljci obvladajo vožnjo invalidskega vozička in da so komunikativni.

Prostovoljce potrebujejo tudi pri izvedbi prireditve Trail maraton Pohorje, ki bo med 28. in 29. avgustom, na njem pa zbirajo denar za otroke iz socialno šibkih družin. Prijave prostovoljcev sprejemajo na prostovoljci@maratonpohorje.si. jpš