Kaj narediti, če lahko posojeni denar svoje franšize v tuji državi ob vračilu porabiš samo znotraj nje? Odgovor je preprost: vložiš ga v film. Popravek, vložiš ga v slab film. Hm, navsezadnje niti ni pomembna njegova kakovost. Vsaka aktivacija je boljša od zamrznjenega čepenja na računu in izgubljanja vrednosti. Tako so očitno razmišljali odgovorni v podjetju Dow Chemical, ki so neaktivna sredstva na enem izmed računov v Jugoslaviji namenili režiserju Rudyju De Luci za trapasto grozljivo komedijo Transilvanija 6-5000. S tem je v filmu debitiral grad Mokrice, in to v zelo dobri družbi: z Geeno Davis, Jeffom Goldblumom, Edom Begleyjem mlajšim in Michaelom Richardsom.

Lokacija: grad Mokrice

Grad Mokrice smo zgodovinsko in informativno obdelali že v besedilu o skupini Pet Shop Boys. Vendar Neil Tennant in Chris Lowe vseeno nista bila prva, ki sta podlegla njegovim skrivnostnim in »grozljivim« čarom. Leto ali dve, preden je Neilu nevesto ukradel vampir Ian McKellen, so Mokrice v svoji notranjosti že gostile pisano paleto prikazni. V filmu Transilvanija 6-5000 imajo poleg hotelskih zmogljivosti v kleti tudi skriti laboratorij, v katerem je zaprta cela vrsta eksperimentalnih čudakov bipolarnega psihiatra. Seveda ne ostanejo dolgo zaprti, njihov prihod na svobodo pa sproži celo vrsto anarhičnih situacij in prihod dveh novinarjev iz ZDA, da bi raziskala primer Frankenstein. Pretirano se od prikazni ne razlikuje tudi »odpiljeni« strežaj v podobi Michaela Richardsa, ki je očitno prav pri tem filmu našel karakterne gibe, ki jih je potem kot Kramer izpopolnil v seriji Seinfeld.

O gradu Mokrice kroži nekaj legend in prav te bi lahko uporabili za genezo filma Transilvanija 6-5000. Najbolj znana je tista o vrani s prestreljenim vratom, ki je svoje mesto dobila tudi na grbu, druga pa je povezana z nesrečno ljubeznijo grofice Barbare Moscon, ki se je od žalosti vrgla z enega od grajskih stolpov v smrt. Barbara je umrla, preživel pa je njen duh, ki je dolgo taval po gradu. Še več, na god svete Barbare naj bi se velika turška topovska krogla, gnana z njenim nemirnim duhom, trikrat zakotalila okoli grajskega vodnjaka. Prav legenda, povezana z dejstvom, da je na gradu Mokrice danes hotel visoke kategorije, bi bila lahko ohlapna zaslomba za komedijo Transilvanija 6-5000. V filmu namreč špekulantski župan novinarja nastani na gradu, preurejenem v hotel. Ne vedoč, da so prikazni iz kleti že na prostosti in tavajo po gradu ter okoliških gozdovih. Prav uvodna scena, ko dva naključna turista srečata Frankensteina, je pozneje postala vzor za številne grozljivke. Ročna kamera, ki pade na tla in mirujoča snema dogajanje v svojem zornem kotu, je bila uporabljena v filmih vse od Čarovnice iz Blaira do filma Lepe vasi lepo gorijo. Včasih se kakšna neumnost vseeno izkaže za koristno, film pa je z leti in ščepcem dodatne tolerantnosti postal nekoliko žlahtnejši in simpatičen odtis časa. Posnet je namreč v maniri (in barvah) povprečnih grozljivk osemdesetih let, ki so na novo odkrile prikazni iz več desetletij poprej.

Sinopsis: Transilvanija 6-5000

Transilvanija 6-5000 Rudyja De Luce ni bila prva ekranizacija s tem naslovom. Parafrazirani naslov skladbe Duka Ellingtona Pennsylvania 6-5000 si je že leta 1963 sposodil Chuck Jones in na grad v Transilvaniji – za katerega misli, da je hotel – poslal Zajčka Dolgouščka. Grad Mokrice je tako postavljen v Transilvanijo, okoli njega pa se dogajajo čudne reči. Kar prepriča glavnega urednika ameriškega časopisa The Sensation, da tja pošlje dva novinarja s popotnico, da so prav ničvredni članki tisti, ki dvigajo naklado časopisom. Kako preroško, kajne? V lovu za (morebitno) senzacijo, v katero izkušeni »resni« novinar in ženskar Jeff Goldblum ne verjame, se zapletata v razne situacije na razdalji Samobor–grad Mokrice. Pri tem je vsak naslednji karakter, ki ga spoznata, nenavadnejši od prejšnjega, dokler se ne soočita z vampirko Odette, obsedeno s seksom, v podobi Geene Davis, čutečim volkodlakom (Donald Gibb) in pootročenim Frankensteinom (Petar Buntić), ki pravzaprav to ni. Tako kot tudi vsi čudaki niso čudaki, temveč prej nerazumljeno drugačni.

Prav trenutek, ko se vsi ti liki nenadoma znajdejo v laboratoriju dr. Malavaque (Joseph Bologna), je zelo zabaven in vsebuje nekaj značilnega dotika Mela Brooksa, čigar vajenec je bil De Luca. Poleg nekaterih klasičnih klišejev (pokvarjeni šef policije in podkupljivi župan) se film preroško ponorčuje iz patološke obsedenosti s popolnim telesom. Mumija je pravzaprav nekoč grdo dekle, ki so jo številne plastične operacije privzdignile v lepotico. Da o senzacionalni usodi vseh glavnih junakov na naslovnicah časnika The Sensation tik pred odjavno špico niti ne govorimo.

Odjavna špica

Film Transilvanija 6-5000 danes sodi v kategorijo filmov, ki so tako zanič, da so pravzaprav dobri. Ima podoben bipolarni šarm kot doktor Malavaqua. Priznani filmski kritik Leonard Maltin je po ogledu filma zapisal, da je bil ta posnet v Jugoslaviji in je škoda, da tam ni tudi ostal. Dodal je še, da gre za ogromno potrato talenta, s čimer se je mogoče strinjati tudi z našega zornega kota, saj upravljalci gradu Mokrice tako kot znamke Pet Shop Boys ne znajo izkoristiti niti navzočnosti danes velikih filmskih zvezdnikov. Le kdo ne bi spal v sobi Geene Davis, kjer nad posteljo visi njena fotografija v opravi privlačne vampirke. To je pravi raj za fetišiste, ti pa imajo veliko denarja. Kar bi bilo dobro tudi za Mokrice, če se že oglašujejo kot hotel visoke kategorije. A to je edino, kar so ponesreči prekopirali iz filma.

Z gradu je Jeff Goldblum tudi v realnem življenju popeljal v zakon Geeno Davis. Že naslednje leto sta skupaj posnela kafkovsko klasiko Muha. Jeff se je kasneje v Jurskem parku preganjal z dinozavri, Geena pa je skupaj s Susan Sarandon poiskala večno svobodo v filmu Thelma & Louise, dve leti prej pa se z vlogo v filmu Naključni turist okitila z oskarjem. Po številu odmevnih nagrad jo prekaša Michael Richards, ki je z vlogo legendarnega Kramerja povzročil veliko histerijo v devetdesetih letih. Zgoščeno kariero ima še vedno tudi Ed Begley mlajši, medtem ko se je režiserska pustolovščina Rudyja De Luce po tem filmu končala.