Prodaja Telekoma Slovenije britanskemu finančnemu skladu Cinven je dokončno padla v vodo.

Cinvenu namreč okoliščine, povezane z razmerami v Sloveniji in na mednarodnih finančnih trgih, ne omogočajo podaljšanja ponudbe za nakup skoraj tričetrtinskega državnega deleža v Telekomu Slovenije, ki so jo oddali junija, pravno-formalno pa se je iztekla v minulih dneh. To posledično pomeni, da se je postopek prodaje Telekoma, ki se je začel v prvi polovici lanskega leta, končal brez izbire kupca. To so danes potrdili tudi v Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki mu je Cinven že sporočil, da ne želi nadaljevati pogajanj za zaključek prodajnega postopka.

Novo dejstvo v zgodbi je tudi nezavezujoča ponudba Telekoma Slovenije za nakup Telekoma Srbije. Ta glede na velikost transakcije, ki jo poznavalci razmer vrednotijo v intervalu od 2 do 2,8 milijarde evrov (brez upoštevanja dolgov Telekoma Srbije), Telekomu Slovenije odpira možnost za začetek novega postopka privatizacije. Telekom Slovenije namreč za financiranje morebitnega prevzema srbskega državnega operaterja nima dovolj virov. Tudi zato je pričakovati, da jih bodo v Telekomu Slovenije skušal zbrati ali z dokapitalizacijo družbe, ki bi jo država lahko izkoristila za zmanjšanje svojega deleža, ali v navezi z morebitnimi finančnimi partnerji, ki bi Telekomu Slovenije pomagali financirati morebitni prevzem v Srbiji. Iz SDH so včeraj sporočili le, da »bodo v naslednjem obdobju proučili možnosti glede nadaljnjih korakov upravljanja naložbe v Telekom Slovenije«. V strategiji upravljanja državnega premoženja, ki jo je državni zbor sprejel pred poletjem, je Telekom Slovenije opredeljen kot portfeljska naložba, torej predvidena za prodajo.

Po poročanju srbskih medijev so nezavezujoče ponudbe za nakup Telekoma Srbije oddali Deutsche Telekom, mehiška America Movil v lasti Carlosa Slima, telekomunikacijska družba iz Rusije in več investicijskih skladov. Srbska država ima v lasti 58 odstotkov Telekoma Srbije, ki ga je neuspešno prodajala že leta 2011. Takrat so v Telekomu Austria zanj ponujali 1,1 milijarde evrov.

Cinven je zavlačevanje skušal izkoristiti za znižanje cene

Že pred časom smo poročali, da imajo v Cinvenu, ki se o Telekomu Slovenije s SDH ekskluzivno pogaja že od marca, do nakupa po osnovni ceni sto evrov za delnico več zadržkov. Še junija so nakup pogojevali s soglasjem makedonskega regulatorja trga za združitev Telekomove tamkajšnje družbe One in operaterja Vip v lasti Telekoma Austria, ki bi Telekomu Slovenije omogočila umik z makedonskega trga. Ta pogoj je bil izpolnjen že v začetku julija. Kljub temu in več okoliščinam, ki so šle Britancem na roko (med drugim javna podpora predsednika vlade Mira Cerarja prodaji Telekoma), je postopek privatizacije obstal na mrtvi točki. Do nakupa Telekoma Slovenije so se namreč ohladili v Cinvenu, ki je zavlačevanje skušal izkoristiti za znižanje osnovne cene. Za to naj bi imeli Britanci več razlogov. Prvi je povezan z zaostrenimi pogoji na finančnih trgih, ki so podražili ceno Cinvenovega zadolževanja oziroma izdaje obveznic, s katerimi so želeli financirati posel. To je porušilo ekonomiko nakupa, ki se je očitno tudi za vlagatelje v Cinven izkazal kot premalo donosen.

Že od prej naj bi Britance motila tudi stroga regulacija Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) pri nadzoru telekomunikacijskega trga, zaostrene razmere na njem in vpliv prihajajoče nove evropske regulative, povezane z mobilnim gostovanjem, na prihodke Telekoma Slovenije. V sporočilu, ki so ga poslali SDH, je Cinven med razlogi za umik iz pogajanj o nakupu Telekoma navedel tudi »kompleksnost političnega okolja v Sloveniji, kakor tudi močno odmevnost, ki jo je ta prodajni postopek imel v javnosti«.

Še pred meseci so bili Cinvenovi načrti povsem drugačni, saj so bili Britanci v igri za nakup terjatev v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) do T-2. Takrat se je omenjal scenarij, po katerem bi Cinven pod eno streho povezal Telekom Slovenije in T-2 ter ju nato čez nekaj let prodal komu od telekomunikacijskih velikanov.