Čeprav so nogometaši Olimpije doživeli poraz z 0:2 v derbiju Ljubljanske kotline, jih navijači po koncu tekme niso izžvižgali. Za borbeno igro in veliko teka so jih nagradili z aplavzom in vzklikanjem imena kluba, potem ko so gostitelji eno uro igrali z desetimi nogometaši in pol ure le še z devetimi. Sodniki Matej Jug iz Tolmina, Matej Žunič iz Kranja, Tomaž Klančnik iz Slovenj Gradca in Rafael Ajdovec so bili izžvižgani, Nogometno zvezo Slovenije pa so označili za mafijo. Najbolj razočarani so v vsem videli zaroto proti Olimpiji.

Olimpiji se dogaja že videno. Po zmagi proti skromni Gorici in remiju v Zavrču, kjer ni materializirala dobre igre, je pokleknila že na prvi resnejši preizkušnji. Očitno sta bili slabi taktična in psihološka priprava. Tudi v prve pol ure, ko so bile moči na igrišču izenačene, ni pokazala veliko. Žoga ni tekla, veliko je bilo napak pri podajah, naivno je prejela gol, na kar so domači igralci postali nervozni po nekaterih sodniških odločitvah. Matic Fink, katerega zaščitni znak so nepopustljivost, borbenost in tudi naivnost, je v treh minutah prejel dva rumena kartona. Dvakrat je porumenel še Rok Kronaveter, potem ko se je po udarcu s komolcem iz glave Husmanija vlila kri. Zaradi protestov je bil že pred odmorom izključen še preveč temperamentni trener Marijan Pušnik, ki je zanikal, da je bil nato med odmorom v garderobi in delil navodila.

Henty s pomanjkanjem nogometne inteligence

»Sojenje v Sloveniji je zelo dobro, toda obnašanje četrtega sodnika je bilo... Ne vem kakšno. Ne vem, zakaj sem bil izključen. Štirikrat, petkrat je bil v našem tehničnem prostoru, grozil je z izključitvami meni ter pomočnikoma Bogatinovu in Kračmanu, kot da ne bi smeli vstati s klopi. Četrti sodnik je glavnemu sodniku in pomočniku, ki sta bila blizu dogodka, po dveh minutah premora zaradi nudenja pomoči zdravniške službe signaliziral za drugi karton Finku. Fink je izbil žogo in v drsečem startu sta se zaletela dva igralca. Pravila si je razložil malo po svoje. V prekrških Finka in Kronavetra, ko sta prejela druga rumena kartona, nisem videl namere, prav tako ne, ko je igralec Domžal (Husmani, op. p.) Zajcu razbil glavo in ostal nekaznovan. Ne moreš se trdno držati pravil, da je drugi rumeni karton, ko igralec zakriči ob padcu. Če smo mi prejeli dva rdeča kartona, bi ga lahko še kakšen drug igralec,« je pol ure po koncu tekme kar vrelo iz ust Marijana Pušnika, a je športno poudaril, da je zmaga Domžal zaslužena.

A Pušnik bo moral pomesti tudi pred lastnim pragom. Uporabiti bo moral še kakšen drug model igre, kot je 4-3-3. Nigerijski napadalec Ezekiel Isoken Henty ima sicer mišično maso in hitrost, a gledalci veliko njegovih golov ne bodo videli, ker mu manjka odločnosti v dvobojih, nogometne inteligence in tehničnega znanja. V napadu ne odpira prostora, ampak se zaletava v Šporarja in se giblje v smeri gibanja ljubljanskega kapetana, zato vse kaže, da je 200.000 evrov odškodnine, ki jo je Olimpija plačala Milanu, stran vržen denar. Največji problem Olimpije je slaba forma kapetana Andraža Šporarja, saj ni njegovih pobegov, preigravanj in golov. Bolj kot po golih je opazen na ljubljanskih ulicah v luksuznem avtomobilu. Klub ga skuša motivirati z novo, izboljšano pogodbo. Strokovno vodstvo napadalca brani, da je šlo le za slab dan.

A velika težava Olimpije je tudi nepripravljenost okrepitev, Francoza Mimouna in Portugalca Alvesa, ki sta v Ljubljano očitno prišla s plaže. Testiranja pri Srdjanu Djordeviću, ki skrbi za telesno pripravljenost v klubu, so pokazala, da sta v Slovenijo prišla v zelo slabem fizičnem stanju. Očitno bo minila tretjina jesenskega dela, da bosta sposobna za ritem slovenske lige. Kakšna je njuna kakovost, je popolna neznanka. Po tistem, kar je Mimoun pokazal v pol ure v soboto, navijači nimajo razloga za optimizem, da bodo gledali nogometaša z dodano vrednostjo. Za Pušnika je bilo doslej značilno, da je z vsemi ekipami začel zelo dobro in je šele nato prišlo do padca. Tokrat je Olimpija padla že na prvi tekmi resnice. Naslednji tedni s tekmami s Krškim, Koprom in Mariborom bodo že krojili razpoloženje, ki je trenutno še pozitivno pri navijačih in šefih kluba.

Stožice domači stadion Domžal

Domžalčani se v Stožicah očitno počutijo bolj domače kot na stadionu ob Kamniški Bistrici. Šest zmag, dva remija in le trije porazi je izkupiček Domžal proti Olimpiji v Stožicah na prvenstvenih tekmah, dvakrat pa so jo izločili v slovenskem pokalu. Na največjem slovenskem stadionu so osvojili tudi slovenski pokal, potem ko so v finalu premagali Maribor. Na pripombo Dnevnika, da so Stožice njihovo domače igrišče, je trener Domžal Luka Elsner odvrnil: »Vsaka tekma je drugačna. Verjetno nam pomaga, da smo tukaj nekaj tekem zmagali. Ko pridemo znova na stadion, je v glavah pozitiven občutek, ki pomaga v pripravi na tekmo. Tukaj bo težko vsem ekipam.«

Elsner, ki je včeraj praznoval 33. rojstni dan, je izpostavil spoštovanje do vseh igralcev, ki so bili na igrišču, saj so kljub težki situaciji do zadnje minute delali in se trudili. »Odigrali smo zelo inteligentno tekmo. Nismo se izpostavljali težavam, na katere lahko naletiš proti Olimpiji. V posesti žoge nismo pokazali veliko kakovosti, a proti Olimpiji bo to zelo težko vsaki ekipi, ker je izredno agresivna in hitra. Odgovorili smo na moško igro, ki je nujna na tej ravni, in bili zelo učinkoviti. Končno smo povezali 90 minut brez večjih težav,« je tekmo analiziral Elsner in stopil tudi v bran taboru gostiteljev, da ob robu igrišča ni bilo grdih besed.