»V ospredje bomo poskušali pripeljati mlade. Morajo dobiti tudi kakšno priložnost in se pokazati. Tudi za reprezentanco. Ne verjamem, da se bo razpletlo meni v prid,« je kolesar Marko Kump (Adria Mobil) že pred startom 47. VN Kranja zavrnil vlogo glavnega favorita, ki bi mu glede na 16 mednarodnih zmag in traso s 115 kilometri na tradicionalnem kranjskem krogu z vzponom na Jelenov klanec brez dvoma pripadala. Prav strategija novomeške ekipe je bila na koncu odločilna glede razpleta najstarejše slovenske klasike. Najboljša slovenska profesionalna zasedba, ki po letošnjih uspehih sodi med 30 najmočnejših ekip na svetu, je imela vse dogajanje pod kontrolo do zadnjih dveh od 35 krogov. Ko so v skupini petih ubežnikov pomočniku Klemenu Štimulaku pošle moči, 18-letni nadomestni kapetan Jon Božič pa ni zmogel ukrotiti preostalih treh, se je zmage veselil Madžar Peter Kusztor (Amplatz-BMC).

Strategija Novomeščanov, da priložnost ponudijo mlajšim, ni presenečenje. VN Kranja ni sodila v niz mednarodnih dirk UCI. Organizatorji iz KK Sava so jo lani vpisali v koledar UCI, a letos izpisali. Kazen je manjši strošek kot izvedba dirke visoke ravni in povabilo nekaj več močnih ekip. Ni bilo lova za točke UCI. Mlada Novomeščana David Per (1. mesto) in Jon Božič (2.) sta v soboto na Nočnem kriteriju po ulicah Kranja upravičila zaupanje starejših s Kumpom, Radoslavom Rogino in Primožem Rogličem na čelu, ki so denimo na kitajskem Touru okoli jezera Qinghai zaslužili za kolesarske razmere lepih 130.000 evrov. V nedeljo je Božiču, državnemu prvaku v kronometru do 23 let, zmanjkalo moči. »Sam sem zagotovo bil na slabšem, ker sem bil tudi v soboto aktivnejši. Nisem bil tako svež, čeprav sem v dobri formi pred evropskim prvenstvom. Da sem dobil zaupanje ekipe, je prijeten občutek. V tako močni ekipi te to ne doleti vsak dan,« je breme odgovornosti prenesel Jon Božič, ki bo v tem tednu del reprezentančne peterice (Per, Katrašnik, Korošec, Pavlič) na evropskem prvenstvu v Estoniji. V Tartuju bi glede na pridobljeno kvoto lahko nastopala sedmerica mlajših članov, a na zvezi varčujejo.

Dres reprezentance je s četrtim mestom najbolj opravičil Gašper Katrašnik, najboljši kolesar Save, ki se po finančni reorganizaciji trudi z amatersko člansko ekipo. Katrašnik je bil najhitrejši v glavnini, ki se je do ciljne črte povsem približala ubežnikom. »Krog pred ciljem nisem upal, da je to še mogoče. V zadnjih kilometrih je bila naša zasledovalna skupina presenetljivo hitra. Škoda, bil sem zelo blizu. Žal v ekipi nismo bili dovolj močni, da bi lahko prej ulovili ubežnike,« je obžaloval Gašper Katrašnik. Za soseda Mateja Mohoriča iz Podblice se je že lani zanimal Bogdan Fink, direktor Adrie Mobila, ko je iskal potencialnega sprinterja. Dokler se ni vrnil Marko Kump. Če Dolenjska puščica dobi novo priložnost v tujini, bo Katrašnik glede na pokazano verjetno znova aktualen. Selitve med tremi slovenskimi klubi so sicer zelo redke. Prevetritev pa bi koristila kateremu od kolesarjev Radenske, ki so imeli med deseterico le najstarejšega Roberta Jenka.

V takih okoliščinah ni presenetljivo, da se je zmage veselil Peter Kusztor, 31-letni Madžar iz avstrijske zasedbe Amplatz-BMC, za katero pedala vrti kar trojica Slovencev. Poleg Andija Bajca in Dejana Bajta tudi lanski zmagovalec kranjske klasike Jan Tratnik, svež pri njih je tudi športni direktor Luka Žele. »To je moja prva zmaga letos. Tudi po zaslugi mojih slovenskih kolegov v ekipi,« je bil vesel Peter Kusztor. Mimogrede, nagrada za prvo mesto (400 evrov) je bila veliko manjša kot lanska Tratnikova (1000 evrov), ki bi še lahko imela naziv – velika. Druga avstrijska klubska sredina, kjer starejši slovenski kolesarji (Jure Golčer, Matej Marin) dobijo zatočišče, je ekipa Felbermayr-Simplon. Njihov predstavnik Matija Kvasina je bil tretji. »Težka in lepa dirkica, le sam bi si želel vsaj 150 kilometrov in še nekaj močnih ekip. Bilo bi pestrejše. Pogrešal sem več navijačev. So vsi na dopustih?« je razmišljal Zagrebčan, ki je bil dolga leta član slovenskih ekip.

Kranjski organizatorji se z nizkim proračunom trudijo ohraniti sloves kolesarstva v Kranju. Novost je bila tudi tridnevna mladinska etapna dirka, ki so jo izvedli s pomočjo Mateja Mohoriča. Mladi profesionalec se je odpovedal štipendiji olimpijskega komiteja in jo je v soglasju z matičnim klubom namenil za »Slovenia junior Tour«. Zmage na VN Mateja Mohoriča v kranjskem cestnem vrtiljaku se je veselil mladi up Radenske Tadej Pogačar, varovanec Andreja Hauptmana iz Komende. »Vzornik? Seveda Luka Pibernik. A žal z njim še ne morem skupaj na trening. Je še premočan,« je pripomnil Tadej Pogačar, specialist za dolge vzpone in eden od velikih upov prihodnosti trenutno enajste države v svetovnem nizu WorldTour.