V Kazanu ste od četrtka zvečer. Kakšni so prvi vtisi?

Kontaktna oseba nas je pričakala že po prvem letu v Moskvi, zato smo šli hitro skozi migracijsko kontrolo. Enako je bilo pozneje v Kazanu, kjer nas je enkrat za spremembo že čakala prtljaga. Tudi avtobus nas je čakal, hotel je dober, edino hrana ni najboljša, kar bomo nekako že rešili. Včeraj smo opravili tudi prva treninga v tekmovalnem bazenu.

Kako je videti bazen?

Gre za odprt montažni bazen na nogometnem stadionu. Zdaj je že navada, da na skoraj vseh večjih plavalnih prireditvah postavljajo montažne bazene. Edino, kar je drugače v primerjavi z dvoranami, je ponjava, ki je napeta čez bazen namesto strehe.

Kakšni so cilji reprezentance?

Prvo ime ostaja Damir Dugonjić, ki brani dve četrti mesti iz Barcelone. Njegov trener Matija Medvešek pride v Kazan šele danes iz Tbilisija, kjer je bil na poletnem olimpijskem festivalu evropske mladine. Dugonjić je naš udaren adut, ostalih plavalcev pa po zadnjih rezultatih ni med najboljšimi šestnajstimi. Toda če jim uspejo res dobri nastopi v dopoldanskih predtekmovanjih, se lahko uvrstijo tudi v polfinale.

Kako visoko lahko poseže Dugonjić?

Težko je napovedati, saj je konkurenca zelo zgoščena. Plavaje se razvija iz leta v leto. Vsaka majhna napaka te lahko stane precej uvrstitev. Trenutno je v svetovnem vrhu na 50 metrov prsno, začel pa bo jutri na 100 metrov prsno, kjer letos ni v najboljši formi.

Kljub temu je disciplina 100 metrov prsno zanj pomembnejša, saj bo v njej nastopal prihodnje leto na olimpijskih igrah.

Upam, da se bo predstavil v dobri formi. Tukaj v Kazanu vidim, da je samozavesten in v velikem pričakovanju pred nastopom. Toda kako dobro je dejansko pripravljen, najbolje vesta skupaj z osebnim trenerjem.

Vaša osebna plavalka je Anja Klinar, ki je prvo ime reprezentance pri ženskah.

Zanjo velja podobno kot za ostale. Letos je bila zelo konstantna. Jutri ima prvi nastop na 400 metrov prosto, kjer je v tej sezoni že zbrala nekaj lepih rezultatov. Ampak vse bo odvisno od dnevne forme in moči konkurence.

Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Barceloni je imela Slovenija le dva plavalca, tokrat jih je enajst.

Razlog, da sta bila v Barceloni le dva plavalca, je v tem, da je takrat prišlo do menjave generacije, nekaj plavalcev pa je bilo tudi poškodovanih ali bolnih. Tudi v Barceloni bi lahko imeli številnejšo ekipo. Tukaj v Kazanu se je priključilo nekaj mladih imen, kot sta Nastja Govejšek in Gaja Natlačen, s čimer je številka večja.

Vrhunec štiriletnega obdobja bodo olimpijske igre prihodnje leto v Riu de Janeiru. Kaj se obeta slovenskemu plavanju?

Veliko bo povedalo ravno svetovno prvenstvo v Kazanu, ki je generalka pred olimpijskimi igrami. Med svetovnim prvenstvom in olimpijskimi igrami ni nobene razlike v konkurenci, morda je na olimpijskih igrah le malce več pritiska, ker so zgolj na štiri leta, medtem ko je po drugi strani na svetovnem prvenstvu še kakšen konkurent več. Naša želja je, da imamo podobno število tekmovalcev kot v Kazanu tudi prihodnje leto v Riu de Janeiru.