Ko se je vpisal na fakulteto, je bil idealist in prepričan, da se bo po koncu šestletnega študija zaposlil v tujini ali pa odprl svojo ambulanto za male živali. »Iz letnika v letnik sem postajal bolj realen, saj je povsem jasno, da ti fakulteta sama po sebi še ne zagotavlja službe. Začetniške plače veterinarjev so nizke, v tujini težko najdeš službo, za svojo ambulanto pa potrebuješ več sto tisočakov. Zato je predavanje na temo insektov, primernih za človekovo prehranjevanje, preusmerilo način mojega razmišljanja,« pripoveduje Domen Krč, študent tretjega letnika Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani.

Zadnje mesece se Krč, še nedavno študent, ki je želel s čim višjimi izpitnimi ocenami pokazati svojo zavzetost in nadpovprečnost, posveča predvsem udejanjenju svoje podjetniške ideje – proizvodnji visokoproteinske moke iz žuželk mokarjev. Skupaj z Jurijem Bajžljem, programerjem, in Krištofom Horvatom, ekonomistom, ter drugimi sodelavci bodo v kratkem ustanovili podjetje Buzzmade in začeli delati v poslovnih prostorih, ki jih urejajo pri Domnovi babici, kjer mokarje tudi gojijo.

Čas je najboljša naložba

»Podjetnosti nimam v genih in tudi zato me verjetno starši ne razumejo. Skrbi jih, ker večino svojega časa posvečam razvoju našega izdelka, ki ga želimo spomladi prihodnje leto že prodajati, a sem prepričan, da je čas, ki ga vlagam v mreženje in razvoj našega podjetja, najboljša naložba,« je prepričan 21-letni študent, ki si svoje cilje že od malih nog zapisuje na tablo na steni svoje sobe.

»Ključnega pomena je, da si postaviš cilje in si nanje osredotočen. Ob tem moraš biti vztrajen in ne smeš popustiti pod pritiski ljudi, ki te ne razumejo ali te želijo odvrniti od tvoje poti. Naša pot se je začela novembra lani z zmago na start up vikendu na biotehniški fakulteti. V veliko oporo nam je bilo poznejše izobraževanje v ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju in mentoriranje podjetnikov, povezali smo se z nekaterimi slovenskimi podjetji iz prehranske industrije, zdaj pa je predvsem na nas, da ustanovimo podjetje in uspemo na trgu. Tudi fakulteta mi stoji ob strani, izvajamo raziskave, ki so nujno potrebne za uveljavitev nove hrane na trg, poleg tega me strokovna mentorica dr. Breda Jakovac Strajn, dr. vet. med., povezuje z drugimi raziskovalci in profesorji naše stroke. Želim si, da bi bilo naše podjetje v enem letu delovanja profitabilno in da bi nas pri rasti spremljali poslovni mentorji, saj jih trenutno nimamo,« razmišlja Krč, ki je prepričan, da je na začetniški poti lahko precej manj ovir, če te nanje opozarjajo podjetniki, ki so podobno pot že prehodili.

Začeli bodo v tujini

Še poleti bodo postavili svojo spletno stran in nadaljevali raziskave ter skušali čim prej izpolniti pogoje za pridobitev certifikatov. Ker zakonodaje, ki ureja izdelovanje produktov iz žuželk, primernih za humano konzumacijo, v Sloveniji ni, morajo počakati na evropski parlament, ki naj bi jo sprejel jeseni, v nekaj mesecih pa naj bi nato začela veljati v državah članicah Evropske unije. Dokler Slovenija ne bo sprejela evropske zakonodaje, bodo s svojim podjetjem delovali na Nizozemskem, v Veliki Britaniji, na Danskem in v Belgiji, kjer je prodaja tovrstnih izdelkov dovoljena.

Tako Domen Krč kot njegovi sodelavci znanja, ki ga potrebujejo za delo v svojem podjetju, na fakulteti niso dobili. »Ne pričakujem sicer, da nas bodo učili podjetništva, vendar nekaj ur tovrstnih delavnic ali predmet iz tega področja ne bi škodil. Tudi veterinarstvo namreč ni zgolj pomoč živalim, kot si mnogi to predstavljajo. Je stroka, ki si s svojim znanjem in storitvami služi denar. Gre za prodajo svojega znanja, ki ga je treba znati tržiti,« pravi Domen Krč, ki med študijem pogreša usmeritev oziroma specifično znanje.

»Menim, da bi se morali študentje že po prvem ali drugem letniku šolanja, ko pridobijo osnovno znanje, usmeriti in nadaljevati študij samo na enem področju. Denimo: delo z malimi živalmi, z ekonomsko pomembnimi živalmi, zagotavljanje varne hrane... Danes te namreč nihče več ne vpraša, katero fakulteto ali smer imaš narejeno, ampak kaj znaš. Če znaš vsega po malo, je to komaj bolje kot nič, vsekakor zaostajaš za nekom, ki ima na določenem področju poglobljenejše znanje. V Zürichu in na Dunaju, kjer sem bil na izmenjavi, je študij bolj usmerjen in teži k pridobivanju funkcionalnega znanja.«

Ustvarjalno preživljanje prostega časa

Krč, ki kot nekdanji skakalec v daljino za svojo delovno kondicijo skrbi tudi z redno telesno vadbo, saj na različnih koncih išče priložnosti za ulično telovadbo, si podjetniško znanje krepi z branje in mreženjem. »Delam zelo načrtno in čas izrabljam čim bolj učinkovito. Tudi na račun tega, da prostega časa ne porabljam za posedanje ob pijači, pač pa želim, da je to čim bolj kreativno porabljen prosti čas. Vsak dan tudi pol ure berem, pravkar prebiram knjigo Harveyja Mackaya Plavaj z morskimi psi in ostani živ, močno pa me je navdihnila tudi knjiga Z idejo do bogastva Napoleona Hilla.«

Ekipa Buzzmade je prerešetala možnost, da začetna sredstva za raziskave in izdelavo moke iz mokarjev dobijo na platformi za množično zbiranje denarja kickstarter. Ker jim je iz pogovorov z več udeleženci v kampanjah jasno, da je lahko kickstarter zelo izčrpavajoč, izkupiček pa dolgoročno premajhen, saj je veliko kupcev takih, ki se odločijo samo za enkratni nakup, sami pa želijo s kupci vzpostaviti trajnejši odnos, se za kickstarter dokončno še niso odločili.