Manchester United je trenutno na ameriški turneji in sinoči je v Chicagu odigral zadnjo pripravljalno tekmo. Tekmec rdečih vragov je bil PSG, ki je bil boljši z 2:0, za Parižane sta že v prvem polčasu zadela Blaise Matuidi in Zlatan Ibrahimović.

Po treh zmagah je bil to prvi poraz Uniteda na pripravljalnih tekmah pred novo sezono, a izidi v tem času leta niso v ospredju zanimanja trenerjev, ki veliko več pozornosti dajejo uigravanju in preizkušanju različnih taktik. Van Gaal razmišlja le o 8. avgustu, ko se začne premier liga, United pa bo v prvem krogu gostil Tottenham. Nizozemski strateg je pred svojo drugo sezono na čelu angleškega velikana očitno že razrešil dileme o postavitvi obrambne vrste in njene udarne zasedbe.

Van Gaal že ve, kdo bo tvoril obrambno linijo

Tako na pripravljalni tekmi proti Barceloni kot sinoči proti PSG je van Gaal od prve minute v obrambo postavil isto četverico, Phila Jonesa in Daleyja Blinda v sredino ter Luka Shawa in Mattea Darmiana na boka. Nizozemski strateg je po današnji tekmi potrdil, da namerava s takšno obrambno zasedbo začeti tudi prvo prvenstveno tekmo.

»Tekmo moramo začeti v neki postavitvi in zasedbi, in če se to obnese, pustim igralcem, da igrajo na tak način. Mislim, da je najbolje, da tudi proti Tottenhamu začnem v obrambi s Shawom, Darmianom in Blindom, moram pa še nekoliko premisliti o tem, kdo bo igral desnega osrednjega branilca. Moram reči, da sem zelo zadovoljen s predstavami novinca Mattea Darmiana, ki je dokazal, da lahko igra tako na desni kot levi strani,« je o svoji obrambi dejal Van Gaal.

(Foto: USA TODAY Sports/Reuters)

Nizozemca veseli tudi dejstvo, da v primerjavi z lanskim začetkom sezone tokrat nima težav s poškodbami svojih varovancev. »Velik plus letošnjih priprav je tudi ta, da nimamo poškodb. Lani sem denimo na prvi tekmi v premier ligi moral v začetno enajsterico uvrstiti tudi Tylerja Blacketta in Jesseja Lingarda. Tokrat imam na voljo precej širšo zasedbo in lahko uporabim kogar koli, če mislim, da je najbolj primeren. Zato je v moštvu tudi več konkurence in tekmovalnosti ter tudi ravnotežja. Pred začetkom sezone imam tokrat veliko zaupanja v svoje moštvo.«

»Nejasnost o prihodnosti de Gee nikomur ne koristi«

Če je zadovoljen s pripravami in svojo obrambo, pa van Gaalu spanec krajša nejasna situacija o prihodnosti dosedanjega prvega vratarja Davida de Gee. Španec je bil že ob koncu minule sezone v številnih tujih medijih najavljen kot novi vratar madridskega Reala, ki išče zamenjavo za Ikerja Casillasa. A zapletlo se je pri pogajanjih o odškodnini, saj rdeči vragi za igralca, ki ima pogodbo le še za eno sezono, zahtevajo občutno preveč (blizu 40 milijonov evrov), na kar Real (še) ni pristal. De Gea tako za zdaj ostaja pri Unitedu, s katerim je tudi oddelal dosedanji del priprav in že branil na dveh tekmah, a ker je poletni prestopni rok še dolg, je možnost njegovega odhoda v kraljevi klub še vedno velika. Van Gaala vse govoričenje in ugibanje o tem v medijih že pošteno moti, saj takšna situacija, kot pravi, nikomur ne koristi.

»Smo v situaciji, ki ne koristi ne Davidu de Gei ne nam, niti klubu, v katerega si morda želi prestopiti,« je po sinočnji tekmi dejal van Gaal o dogajanju v zvezi s prestopom španskega vratarja novinarjem.

United je pred dnevi v svoje vrste zvabil argentinskega reprezentančnega vratarja Sergia Romera, ki bi v primeru odhoda De Gee verjetno prevzel njegovo mesto med vratnicama.

(Foto: Reuters)

Van Gaal ne ve, kje je Di Maria

Podobno kot tava v temi glede prihodnosti de Gee, je van Gaal brez odgovora tudi o trenutni situaciji Angela Di Marie. Argentinec je lani v Manchester prišel kot največja (in najdražja) okrepitev leta, a v svoji krstni sezoni na Otoku pokazal precej manj od pričakovanj. Ker mu očitno slog igre, ki jo zahteva van Gaal, ne ustreza, je vse bolj realna možnost, da bo že po enem letu zapustil rdeče vrage.

Zanimanje za Di Mario že nekaj tednov kažejo predvsem pri PSG. Trener Parižanov Laurent Blanc je po današnji tekmi povedal, da naj bi bil prestop blizu uresničitve. »Manchester United in PSG sta velika kluba, zato so lahko pogajanja o prestopih nogometašev zelo zahtevna. A lahko rečem, da smo blizu dogovora.« PSG naj bi za Argentinca, ki je United lani stal 75 milijonov evrov, nazadnje ponujal 40 milijonov evrov, ali bo klub z Old Trafforda res pristal na takšno izgubo v enem letu, pa bo zanimivo videti.

Zanimivo je tudi to, da Di Marie sploh ni na pripravljalni turneji moštva v ZDA. Kje natančno je trenutno Argentinec, ne ve niti van Gaal. »Pojma nimam, kje je,« je danes priznal na srečanju z novinarji po tekmi v Chicagu, kar zgovorno priča o tem, da nanj resneje ne računa več.

(Foto: Reuters)