Slovenski smučarji skakalci in nordijski kombinatorci so lansko tekmovalno sezono končali s 131.000 evri minusa. Predsednik zbora in odbora za smučarske skoke ter nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je zatrdil, da v rdeče številke niso zašli zaradi prekomerne porabe reprezentanc ali pisarne. Pojasnil je, da je minus nastal, ker je pokrovitelj Telekom plačal znesek le za pol sezone, kolikor je tudi dejansko trajala pogodba, saj je bila sklenjena naknadno, potem ko je po nespretnih potezah vrha Smučarske zveze Slovenije kazalo, da ne bo več pokrovitelj. Obenem so morali del prihodka od televizijskih pravic nakazati prirediteljem ženskih smučarskih skokov za svetovni pokal v Ljubnem.

Primanjkljaj iz sezone 2014/15 bodo morali poplačati v letošnji, za katero bo proračun verjetno enak kot lani – 1,8 milijona evrov. »Delo reprezentanc zaradi minusa s tem ni ogroženo. Treninge bodo lahko izvedli po načrtih. Doslej so vadili le v Planici in Kranju, v nadaljevanju bo zaradi prilagajanja na različne profile in ledeno smučino nekaj treningov tudi v tujini. Participacije tekmovalcev, da bi morali plačevati iz lastnega žepa za priprave ali vozovnice, kot je to primer v alpskem smučanju, v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji, ne bo. Imamo podpisane pogodbe in nekatere ustne dogovore, da bomo imeli dovolj denarja za poravnavo vseh obveznosti, torej tudi minusa iz minule sezone,« je optimističen Ljubo Jasnič. V minulih mesecih je bil zelo aktiven pri polnjenju blagajne z denarjem sponzorjev in je dejansko opravljal delo, za katero so običajno zadolženi direktorji.

Potem ko se je vodstvo OMV odločilo, da se umakne kot sponzor iz slovenske in češke reprezentance v smučarskih skokih – ostal pa je pri Avstrijcih in Norvežanih –, je novi pokrovitelj slovenske vrste postala Pivovarna Laško. »Zdaj so vsi pokrovitelji v skokih in nordijski kombinaciji slovenska podjetja, ki imajo sicer različne lastnike, nekateri so tudi iz tujine. Imamo ponudbe sponzorjev iz tujine, a dokler bo le mogoče, bodo pokrovitelji le domači, saj gre pri skokih v navezi s Planico za velik nacionalni naboj,« je pojasnil Jasnič. Na dresih, oblačilih in smučeh ni več prostora za nove pokrovitelje, zato iščejo načine, kako z dodatnimi zaslužki napolniti blagajno. Ena od oblik je, da podjetja lahko najamejo skakalce za snemanje oglasov.

Skakalci sicer še niso podpisali pogodb za novo sezono, a so zatrdili, da se bo to zgodilo prej kot lani, ko so pogajanja potekala do novembra. Pogodbe za novo sezono so enake, kot so bile za lansko. »Nagrade za dosežke v lanski sezoni izplačujemo po obrokih. Nekaj denarja so že dobili na svoje račune, preostanek bodo v naslednjih tednih. Do zamika izplačil prihaja, ker so zamujala tudi sredstva, ki jih SZS prejme iz javnih virov,« je pojasnil strokovni vodja panoge za skoke in nordijsko kombinacijo Tomaž Verdnik.

Z novo organizacijo na Smučarski zvezi Slovenije bodo skakalci in kombinatorci imeli večjo neodvisnost tudi na poslovnem področju, obenem bodo še naprej tesno povezani z OK Planica. Vsaka izmed panog bo odslej imela svoj bančni račun in sama skrbela za trženje. Obetajo se tudi nekatere kadrovske spremembe glede direktorja, ki ga nordijske discipline po sedanjem statutu in ustroju nimajo, predsednika zbora in odbora, marketinga in tiskovnega predstavnika.