Direktor Koceroda Ivan Plevnik si je oddahnil. »Okoljevarstveno dovoljenje smo iz agencije za okolje prejeli že konec junija, prejšnji teden pa smo dočakali tudi uporabno dovoljenje. To pomeni, da bomo že v ponedeljek lahko predhodno obdelane odpadke začeli voziti na odlagališče Zmes pri Prevaljah in jih ne bo treba več vsakodnevno voziti v Celje,« nam je povedal.

Doslej so namreč nekaj let približno 20 ton odpadkov na dan prepeljali v Celje, samo lani jih je bilo 3600 ton. To je povečalo tudi stroške, vendar jih, kot pravi Plevnik, prebivalci koroških občin na svojih položnicah niso občutili, saj so razliko pokrivali iz drugih virov.

Čeprav je investicija pri koncu, pa Plevnik priznava, da pretiranega veselja ni. »Sploh ko pomislim, koliko naporov in časa smo vložili v vse to. Pa vendar, izpolnili smo vse pogoje, vezane na evropsko financiranje, kar pomeni tudi, da koroškim občinam za to investicijo ne bo treba vračati denarja,« pravi Plevnik.

Stečaj Primorja, nato selitev prebivalcev

Najprej se je zapletlo pri gradnji sedeža regijskega centra v Mislinjski Dobravi, saj je šel glavni izvajalec del, ajdovsko gradbeno podjetje Primorje, v stečaj. Skoraj dve leti pa je samevalo tudi odlagališče Zmes pri Prevaljah, na katerega bodo prihodnjih 20 let odlagali vse odpadke iz koroške regije, ki ne bodo šli v predelavo. Če so namreč hoteli pridobiti okoljevarstveno dovoljenje za odlaganje, so morali iz 300-metrskega pasu okrog odlagališča najprej preseliti več prebivalcev, ki tam niso smeli več živeti v svojih hišah, lahko pa še vedno obdelujejo kmetijske površine.

Ko so jih vendarle uspeli preseliti in jim najti nova bivališča, so morali na agencijo za okolje ponovno nasloviti vlogo za okoljevarstveno dovoljenje in junija letos so dovoljenje vendarle tudi dočakali. Številne koroške župane pa je že skrbelo, da bodo zaradi zamud morali vrniti 12,5 milijona evrov, ki jih je za to investicijo primaknila Evropska unija. Kocerod je namreč od aprila 2012 pa do zdaj obratoval le poskusno.

Z denarjem zgradili še eno halo

Od ponedeljka bodo na odlagališče Zmes pri Prevaljah vozili vse gospodinjske in delno tudi gradbene odpadke. »Katere vrste odpadkov lahko odlagamo, je natančno opredeljeno v okoljevarstvenem dovoljenju, morajo pa biti vsi odpadki predhodno obdelani,« je pojasnil Plevnik. V Mislinjski Dobravi jim je uspelo v tem času zgraditi še dodatno halo za skladiščenje in predelavo odpadkov, ki je stala dobrega pol milijona evrov.

»Dejansko smo jo zgradili še v okviru odobrenih evropskih sredstev, saj je prvi del investicije stal nekoliko manj, kot smo predvidevali. Že prihodnji teden bo verjetno tudi za to halo opravljen tehnični pregled,« še pove Plevnik, ki je imel nekaj težav tudi z okoliškimi prebivalci. Ti so se pritoževali zaradi nadležnega mrčesa in se zaradi težav s tem združili celo v civilno pobudo.

»S temi prebivalci se redno sestajamo in težave sproti rešujemo. Večjih težav zdaj ni več. Muhe se seveda občasno še vedno pojavijo, a podobno je verjetno tudi drugje, in vse, kar nam preostane, je, da jih čim bolj zatiramo,« pravi Plevnik. Kocerod trenutno zaposluje 32 ljudi, dnevno pa v vseh obratih predelajo okoli 70 ton odpadkov.