Spet ni šlo brez nihanj, toda slovenska odbojkarska reprezentanca je v evropski ligi dvakrat zmagala tudi v Belorusiji in ostaja na vrhu skupine B.

Bolj gladko so Slovenci slavili v soboto, ko niso oddali niti niza. Kljub temu je selektor Andrea Giani opozoril na slab začetek tekme. »Bili smo nervozni, to nam je zbilo zbranost in odločnost. Preveč smo bili osredotočeni nase in premalo na to, kaj delajo tekmeci. Servis in napad po njem pa sta tehtnico vendarle prevesila na našo stran. V drugem nizu smo zapravili štiri napade po odličnem sprejemu, to je bil razlog, da se nismo prej odlepili oziroma da so nas ujeli po vodstvu. To moramo popraviti. V tretjem nizu pa smo naredili vse tisto, kar smo dobrega v prvem in drugem, napak ni bilo, tako bi morali igrati ves čas. To je bila naša igra, v kateri smo potrdili kakovost,« je povedal slovenski selektor. »Naš cilj so zmage, naš cilj je napredek, ne pa da gledamo, katero tekmo smo najbolje odigrali,« je pristavil Giani.

Vlogo prvega podajalca je na obeh tekmah imel Dejan Vinčić, ki je vpisal tudi nekaj točk. »Morda je bila prva zmaga na oko videti gladka, a ni bilo tako. Ko smo v drugem nizu pogledali statistiko, smo videli, da je še veliko rezerv. Zapravili smo tri, štiri protinapade, to se nam ne bi smelo dogajati. Toda napredujemo, to pa je najvažneje,« je priznal Vinčić. »Ne smemo se zavajati, Belorusi niso igrali v najmočnejši postavi. V soboto so igrali brez dveh najboljših igralcev. Z Antonovičem in Ahremom, ki se vrača po poškodbi, nam bodo na evropskem prvenstvu še kako nevarni,« se je Vinčić ozrl proti jesenskemu evropskemu prvenstvu, ko bosta Slovenija in Belorusija igrali v isti predtekmovalni skupini.

S slovensko igro je bil bolj zadovoljen mladi Klemen Čebulj. »Odigrali smo dobro. Večjih nihanj ni bilo, po zaostanku v prvem nizu smo v soboto dokazali, da znamo stopiti skupaj, ko je najbolj treba. Belorusi so bili slabši pri sprejemu, naredili so tudi nekaj napak. Če to popravijo, so lahko nevarni,« je razlagal Čebulj.

Bistveno bolj izenačena je bila nedeljska tekma. Belorusi so dobili prvi niz, nato je Slovenija uprizorila odlično igro in prišla na prag zmage, toda potem se je spet prebudila domača vrsta. Belorusi so izsilili zadnji, skrajšani niz, nato je pobudo znova prevzela Gianijeva četa in vpisala šesto zaporedno zmago. Lepotna napaka je zgolj ta, da je Slovenija oddala prvo točko, saj so Belorusi dobili dva niza.

Slovenska reprezentanca se zdaj odpravlja naprej v Romunijo, kjer jo čakata tekmi v petek in v soboto. V izbrani vrsti ne bo korektorja Mitje Gasparinija, ki se verjetno vrača v domovino, saj pričakuje naraščaj. Njegova morebitna odsotnost bo priložnost za dokazovanje prinesla drugim reprezentantom, morda tudi najmlajšemu članu izbrane vrste, Tončku Šternu.

Evropska liga, skupina B, 5. krog: Belorusija – Slovenija 0:3 (-21, -22, -15, Pajenk 9, Gasparini 14, Vinčić 4, Koncilja 5, Ropret 1, Urnaut 9, Čebulj 13), 6. krog: Belorusija – Slovenija 2:3 (21, -9, -14, 22, -10, Pajenk 13, Šket 16, Gasparini 20, Vinčić 6, Koncilja 13, Čebulj 18). šr, vra