Abidov se namreč, tako zatrjuje ravenski župan Tomaž Rožen, ni držal zavez, zapisanih v kupoprodajni pogodbi, saj se zadeva tri leta po nakupu ni premaknila z mrtve točke niti za ped. Ruskemu poslovnežu je občina zato, ker se dvorca vse do danes ni niti dotaknil, kaj šele, da bi ga prenovil in odprl, že lani začela zaračunavati penale, saj je bila tudi to ena od zavez v pogodbi.

A Musa T. Abidov do danes občini ni plačal niti enega računa za penale. Ker je v pogodbi pisalo tudi, da lahko občina, če kupec do junija 2013 ne bo izpolnil zapisanega, obdrži kupnino v višini 450.000 evrov, kompleks pa bo brezplačno prešel nazaj v last občine, ki bi lahko tako iskala novega potencialnega kupca, pa se je zataknilo, saj se Abidov s tem nikakor ni strinjal.

Kljub temu je še pred nekaj tedni kazalo, da bosta kupec in občina našla skupni jezik in spor rešila po mirni poti, saj je ljubljanska odvetnica Sabina Mikulin, ki zastopa ruskega zdravnika, zatrdila, da je rešitev na obzorju. A očitno ni bilo tako, saj je občina Ravne po seji občinskega sveta ruskemu poslovnežu napovedala, da bo proti njemu sprožila izvršbo. Še maja letos je ravenski župan namreč zatrjeval, da so se z ruskim kupcem do nedavna še pogajali o tem, da bi ta nepremičnino vrnil občini, ta pa bi Abidovu v več obrokih vendarle vrnila del kupnine, pri tem pa odštela tudi zneske zaračunanih pogodbenih kazni, ki jih Rusu zaračunavajo od 1. januarja lani. A zdaj je občina očitno retoriko z Abidovom zaostrila.

Poteza občine presenetila nasprotno stran

In to enostransko, saj je Mikulinova za Dnevnik povedala, da z domnevno odločitvijo svetnikov ni seznanjena. »Če navedeno drži, se mi zdi nenavadno, da nas občina Ravne na Koroškem o odstopu od pogajanj ni vsaj obvestila. Sploh glede na dejstvo, da smo imeli v zadnjem letu z njimi intenzivna in po mojem mnenju tudi korektna pogajanja za mirno rešitev spora. In smo tudi že prišli do skupnega dogovora, ki zdaj očitno ne bo realiziran,« obžaluje Mikulinova.

Povedala je, da njena stranka, ravno zaradi pogajanj ter izražene volje po sklenitvi dogovora s strani občine, ni sprožila sodnih postopkov, do katerih je upravičena. »S svojo stranko se moram še pogovoriti o ravnanju in potencialnih sodnih postopkih,« je dodala Mikulinova.