Glavne dostope do normandijskega mesta Caen, ki ima več kot 100.000 prebivalcev, je včeraj za ves dan že zgodaj zjutraj s traktorji zaprlo več deset živinorejcev, ki tako protestirajo zaradi prenizkih odkupnih cen mesa in mleka. Že v nedeljo pa so živinorejci stresli prikolice gnoja in odpadkov pred klavnice in hipermarkete, ki naj bi bili glavni krivci za drastičen padec njihovih prihodkov. Verige hipermarketov, kot je Carrefour, so s kolesarske dirke Tour de France raje umaknile reklame, da ne bi prišlo do novih incidentov.

Za kmete je v zadnjem letu nesprejemljiv izjemno visok padec cen mesa in mleka, kar je posledica hudega medsebojnega boja verig hipermarketov pa tudi zasičenosti evropskega trga, ker se v Rusijo evropskega mesa in mleka zaradi embarga ne prodaja več. Odkupne cene so tako padle, da živinorejcem velikokrat ne omogočajo več, da bi pokrili stroške proizvodnje, kaj šele, da bi jim kaj ostalo za plače. Trenutna odkupna cena kilograma žive teže pri govejem mesu je na primer 3,70 evra, kmet pa bi za pokritje proizvodnih stroškov pri tej količini potreboval 4,50 evra. Samo lani naj bi prihodek posameznega živinorejca v povprečju padel za 12.000 evrov in številni lahko preživijo le z izposojanjem denarja. Na ministrstvu za kmetijstvo ocenjujejo, da je pred stečajem od 22.000 do 25.000 francoskih živinorejcev.

Leclerc začel vojno cen

Verige hipermarketov se borijo druga proti drugi s čim nižjimi cenami, razliko pa plačujejo živinorejci z vse nižjimi odkupnimi cenami. Francoski živinorejci so prisiljeni prodajati meso in mleko pod ceno, saj hipermarketi grozijo, da bodo sicer kupovali cenejše uvoženo meso. Leclerc naj bi bil s takšnim izsiljevanjem najagresivnejši, tako da je prav ta prodajalec na drobno s svojo verigo hipermarketov, s katero želi povečati svoj delež na francoskem trgu, tudi druge distributerje prisilil v zniževanje cen mesa. Skratka, živinorejci so postranska žrtev Leclercovega boja proti drugim prodajalcem na drobno.

Takšno znižanje cen je možno predvsem zato, ker se je lani ob sporu z Rusijo ponudba mesa in mleka v EU povečala. Če so do lani Nizozemci, Danci in Nemci veliko mesa, mleka in mlečnih izdelkov izvažali v Rusijo, so zdaj s temi izdelki zasičili trg v EU.

Predsednik François Hollande je v soboto poskušal pomagati francoskim živinorejcem tudi tako, da je Francoze pozval, naj kupujejo domače meso, hipermarkete pa, naj zvišajo cene. Živinorejci so jezni tudi zato, ker distributerji ne označijo francoskega mesa s posebno nalepko. Dejansko Francozi veliko raje kupujejo domače meso kot uvoženo, tudi kadar je tuje cenejše. Trenutno je sicer delež francoskega mesa med prodanim mesom v Franciji 75-odstoten.

Masten zaslužek klavnic

Verige hipermarketov so 17. junija zaradi pritiska vlade podpisale sporazum, v katerem so se zavezale, da bodo vsak teden za 5 centov povišale ceno mesa, dokler cena ne bo pokrila stroškov živinorejcev. Toda v zadnjem mesecu se je na primer odkupna cena govedine dvignila samo za 7 centov, morala pa bi se za vsaj 20. Zato so živinorejci že v začetku julija napadli več hipermarketov, tako da so predvsem z različnim tovorom, tudi z gnojem, zaprli dostope do parkirišč.

Toda verige hipermarketov, kot je Lidl, trdijo, da so si večji del razlike v ceni prilastili v klavnicah. »Ceno kilograma smo v zadnjih dveh tednih povišali za 10 centov, a živinorejci so od tega dobili samo 2 centa. V klavnicah so si tako povečali dobiček na naših plečih, nad nami pa so se znesli živinorejci, čeprav smo se držali sporazuma,« je za pariški dnevnik Le Monde včeraj dejal predstavnik Lidla. Le Monde od klavnic včeraj ni dobil odgovora.

Kmetijski minister Stéphane Le Foll namerava jutri razkriti, kdo je in kdo ni spoštoval sporazuma, sklenjenega 17. junija. Protestniki na območju Caena zahtevajo predvsem, da minister Le Foll takoj pride na kraj protestov in se začne z njimi pogovarjati. Ta pa jih vabi na četrtkovo okroglo mizo v Pariz. »Pariški sestanki ne bodo prinesli nobenega rezultata, to nas ne zanima,« odgovarjajo živinorejci iz Normandije.