Ruski predsednik in lov na kite

»Dragi predsednik Putin, verjamem, da sta nama skupna ljubezen do živali in spoštovanje narave. Zaradi tega vas želim osebno zaprositi, da zaščitite ogroženo vrsto kitov,« je svoje pismo ruskemu predsedniku začela Pamela Anderson, nekdanja zajčica in televizijska reševalka iz vode. Nato je ruskega predsednika zaprosila, naj poskuša ustaviti ladjo Winter Bell, ki z Islandije skozi Severni preliv pluje do Japonske, prevaža pa 1700 ton kitovega mesa. Ruske vode so po navedbah nevladne organizacije Sea Shepherd the Sea Shepherd Conservation Society glavna pot za nelegalno trgovino s kitovim mesom.

Ni znano, kaj je Putin odgovoril Pameli Anderson, a zagovornica pravic živali in zaprisežena vegetarijanka je nekaj dni pozneje ruskega veleposlanika v ZDA zaprosila še za uradni sestanek z ruskim predsednikom. Z ruskim predsednikom si namreč želi na kosilo ali še raje na večerjo.

Pamela za kite, Vivienne za Arktiko

Neke druge zvezde, celo veliko večje kot Pamela Anderson, pa se zavzemajo za ohranitev Arktike. Tu je še posebno glasna Vivienne Westwood, legendarna britanska modna oblikovalka, ki je že lani začela kampanjo za ohranitev Arktike. V akcijo je veteranka do zdaj pritegnila 59 slavnih, med njimi Georgea Clooneyja in Kate Moss, Naomi Campbell, Hugha Granta, Judi Dench, Vanesso Redgrave, Jeremyja Ironsa, Johna Hurta in seveda tudi Pamelo Anderson. Vsi so pozirali oblečeni v njene majice Save teh Arctic. »Status quo nas bo ubil. Ljudje se ne zavedajo, kako hitro smo na poti k množičnemu izumrtju,« je nad dvigovanjem temperature zaskrbljena Westwoodova.

Akciji Pamele Anderson in Vivienne Westwood sta le dve od neštetih dobrodelnih akcij, ki jih podpirajo zvezdniki. V čem je sploh poanta zvezdniškega aktivizma? Zvezdniki, ki trkajo na vrata vlad, dobijo možnost, da spregovorijo v popolnoma drugačnem kontekstu, kot jim je sicer dodeljen. V zameno nevladne organizacije, ki jih angažirajo, dobijo svetovno pozornost. Problem pa je, da zvezdniški aktivizem le izjemoma prinese konkretne rešitve in izboljšanje situacije. Malo verjetno je, da se bo lov na kite res prenehal, če bo Pamela Anderson večerjala z Vladimirjem Putinom. In da se bodo prenehale podnebne spremembe, če bo majico Vivienne Westwood nosila Jaggerjeva hči.

Letterman nad Trumpa

Ko smo že pri politikih in učinkovitosti, se nam do ameriških predsedniških volitev obeta zabavna tekma, saj je vanjo vstopil Donald Trump, najbolj zaželen zet slovenskih mater. Že v prvih tednih kampanje je poskrbel za nekaj tako enkratnih izjav o Mehičanih in temnopoltih, da je iz upokojenskega sna prebudil tudi slavnega Davida Lettermana. Ta se je na sceno vrnil z enim samim namenom: da si privošči Donalda Trumpa. To sicer ni storil pred TV-kamerami, temveč na odru, ko se je pridružil komičnemu šovu Steva Martina in Martina Shorta med nastopom v Teksasu. Leterman je pripravil točko 10 najbolj zanimivih podatkov o Donaldu Trumpu. Privoščil si je Trumpovo frizuro (»na glavi ima nepokošen travnik«), samovšečnost (»Donald Trump tehta sto kilogramov, skupaj s kolonjsko, s katero je odišavljen, 110 kilogramov«), protipriseljenska stališča in njegovo splošno zagamanost.

Trumpova politična taktika je preprosta: udriha po vsem. Bushu je denimo očital, da ima priseljensko ženo, Mehičanko, pri tem pa je pozabil, da ima tudi sam priseljensko ženo: Slovenko. Melania se trenutno še ne izpostavlja kot žena predsedniškega kandidata, je pa izjavila, da popolnoma podpira svojega moža in navija, da bi premagal Jeba Busha.

Ameriški komiki pa so si privoščili tudi Melanio. Na portalu Funny or Die so objavili posnetek, v katerem (igralka) Melania razlaga nekatera stališča svojega moža, predvsem pa zatrdi, da bi bili vsi problemi sveta rešeni, če bi manekenke nehale spati z bogataši. Melania pa ni komentirala trditve Davida Lettermana, da Trump med seksom vzklika svoje ime.

Iranski twitter minister

V zadnjem tednu je bilo veliko nočnih političnih pogajanj. Zahvaljujoč twitterju in temu, da ga uporabljajo politiki, lahko zdaj nemudoma izvemo marsikatero podrobnost o tem, kako se pogovarjajo politiki. Tako je grški premier Aleksis Cipras menda Angeli Merkel sredi noči čez mizo vrgel tudi jakno in ji zabrusil: »Kaj nam boste vzeli tudi to?«

A nesporni zmagovalec in zvezdnik twitterja je postal iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, ki je med pogajanji o iranskem jedrskem programu na Dunaju zavpil: »Nikoli ne grozite Irancu!«

Izjava si je nemudoma zaslužila svoj račun na twitterju, tako v farsiju kot v angleščini. NeverThreatenAnIranian je zbirka šal, a tudi resnih zadev, ki se zgodijo, če grozite Irancu. Med drugim je objavljena slika Sadama Huseina v trenutku njegove usmrtitve s pripisom: »Ali se spomnite tega človeka? On je grozil Irancem.« A zdaleč največ odobravanja je požela fotografija iranskega zunanjega ministra kot Neverjetnega Hulka.

Pozneje so se oglasili tudi tisti, ki so bili navzoči na pogajanjih. Iranec je to zabrusil evropski zunanji ministrici Federici Mogherini, namesto nje pa je odgovoril ruski zunanji minister Sergej Lavrov: »Tudi nikoli ne grozite Rusu!« Ta izjava za čuda ni postala twitterska uspešnica.