Na naslov Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) je včeraj prispela začasna odredba, ki ji prepoveduje unovčenje zavarovanj s prodajo ali prilastitvijo delnic izdajatelja Sava Turizem. »Ta začasna odredba še dodatno pritrjuje našemu mnenju, da je Družba za upravljanje terjatev bank pri unovčevanju zastavne pravice na delnicah Save Turizma ravnala nedopustno in nezakonito,« komentira odvetnik Stojan Zdolšek, pravni zastopnik holdinške družbe Sava. Dodaja, da bo morala Sava tudi resno preveriti, ali pri tem obstajajo sumi storitve kaznivih dejanj. »Menimo, da bodo verjetno organi pregona morali med drugim preveriti gotovinske tokove med DUTB in DUP1,« še dodaja Zdolšek. Na vprašanje, ali je torej kazenska ovadba proti slabi banki morebiti tudi že pripravljena, pa odgovarja, da v holdinški družbi to še preučujejo.

Sava dobiva bitko za bitko

Sava je včeraj v pravni bitki proti slabi banki, ki je izbruhnila po nedavnem zasegu delnic Save Turizma, dosegla novo zmago. Spomnimo, konec maja je DUTB z eno potezo, prek katere je postala največja hotelirka v državi, zasegla vrsto hotelov po državi. Med drugim je, ker se ni strinjala s Savinim načrtom finančnega prestrukturiranja, s svojo novoustanovljeno družbo DUP1 zasegla tudi dobrih 99 odstotkov delnic družbe Sava Turizem, ki predstavljajo pomembno premoženje Save.

Začela se je pravna bitka, v okviru katere je s prvo začasno odredbo v korist Save v začetku junija morala Centralna klirinško-depotna družba (KDD) delnice prenesti nazaj na Savo. Hkrati je ljubljansko okrožno sodišče družbi naložilo, da mora v roku 30 dni zoper DUTB vložiti tožbo, ki bo vsebovala tudi zahtevek za vrnitev delnic Save Turizma. Včerajšnja začasna odredba pomeni, da si do pravnomočnega konca te pravde DUTB delnic Save ne more prilastiti oziroma slabi banki prepoveduje unovčenje zavarovanj z njihovo prodajo. V DUTB so včeraj v odzivu za Dnevnik še poudarili, da so vse njihove poteze v zvezi s Savo zakonite; začasna odredba pa da ne prejudicira dokončne odločitve sodišča.