»Vedno sem sanjal o zmagi na etapi na Touru. Zdaj mi je uspelo, tega ne bi mogel narediti bolje. Dolgo sem se boril zanjo,« se je po trinajsti etapi Toura veselil Greg Van Avermaet. Belgijec iz ekipe BMC je v karavani znan kot »prvi poraženec«. Ob nizu visokih uvrstitev brez zmage na dirkah najvišje ravni mu je pri 30 letih končno uspelo tudi zmagati. Verjetno v karavani ni bilo kolesarja, ki mu uspeha v Centralnem masivu ne bi privoščil. Na tem Touru je bil že petkrat med šesterico, vključno z ekipno zmago v vožnji na čas, kar pa se v glavah posameznikov uvršča v poseben predalček.

V sprinterskem zaključku v kratek klanec v Rodezu je premagal Petra Sagana (Tinkoff Saxo). Tudi Slovaka se že dve leti drži sloves »večno drugega«. Mladi zvezdnik je šest etap končal med trojico najboljših in pričakovano znova nosi zeleno majico. Lani in predlani je nanizal po kar devet uvrstitev med peterico, zadnjo zmago je dosegel daljnega 5. julija 2013.

Van Avermaet je bil bolj lačen zmage. »V prvem tednu sem bil nekajkrat zelo blizu. Zaradi tega nisem obupal in sem še naprej verjel v zmago. Tudi Pireneje sem preživel z mislijo na nove priložnosti. Vzdolž te etape sem ohranil trezno glavo, veliko sem pil, kar je bilo v tej vročini zelo pomembno. Pričakoval sem, da bo ena eksplozija moči dovolj. V zaključku sem vedel, da je Sagan za mojim kolesom. Vseskozi sem pritiskal na vso moč in upal, da ne zleze mimo. Zadnjih sto metrov je bilo dolgih kot večnost,« se je razgovoril.

To je tretja zmaga ekipe BMC, ki jih ima skupaj z Etixx največ. Doslej so se zmage veselili le kolesarji iz sedmih od 22 ekip. Ni naključje, da vseh sedem sodi med deset najuspešnejših ekip v tej sezoni, kar kaže statistična lestvica Procyclingstats. Brez zmage so Movistar, Astana in Orica GreenEdge, a z razlogom, saj španski in kazahstanski zasedbi vse svoje moči usmerjata v kapetana Quintano in Nibalija, Avstralci pa so osmoljenci Toura zaradi nesreč.

BMC so celo najuspešnejša ekipa zadnjega leta po PCS, torej tudi na najpomembnejši dirki ni naključij. Tudi ko gre za zmage, je statistika podobna, z le eno razliko. Med najuspešnejše ekipe na Touru se je z uspehi vrinila le ena ekipa – Adria Mobil z 21 zmagami. Niz zmag, katerih število je včeraj na predzadnji dan dirke okoli jezera Qinghai na Kitajskem Marko Kump povečal na spoštovanja vrednih 16, jo uvršča tik pod vrh najbolj uspešnih. Seveda je treba upoštevati, da Adria Mobil nima možnosti nastopa na najkvalitetnejših dirkah, imajo pa elitne ekipe možnost nastopa na dirkah nižje ravni.

Kako se odraža moč ekip na Touru, po drugi strani kažejo povabljene ekipe. Pet ekip še nima zmage. Najboljša povprečna uvrstitev v etapi kolesarjev iz teh ekip je zgolj deseto mesto. Chris Froome, ki še naprej ostaja trdno v sedlu svojega rumenega kolesa pinarello dogma z likom nosoroga, ima z izjemo neupoštevanja ene sprinterske etape (110. mesto) povprečje pri številki trinajst. Včeraj je povprečje še izboljšal (6. mesto). To je tudi očitno znamenje, kako so težki dnevi v Pirenejih utrudili karavano. Bolj ravninsko etapo na poti proti Alpam so mnogi težko čakali, a ni bilo olajšanja. V zahtevnem zaključku so med petnajsterico končali vsi najboljši iz skupne razvrstitve. Kolesarji Korenove ekipe Cannondale imajo povprečje najboljše uvrstitve na 16. mestu. Kristijan Koren je včeraj ostal v vodilni skupini do vznožja zadnje ciljne vzpetine (43. mesto, zaostanek 1:13) kot edini kolesar Cannondala, ki je do konca pomagal Andrewu Talanskyju. Kapetan je pridobil dve mesti v skupnem seštevku (16. mesto), kar je redka sprememba. Tudi v naslednjih treh dneh jih ne moremo pričakovati veliko.