Med poletnimi počitnicami preberem veliko manj uradnih dokumentov strateške narave, znanstvenih člankov in knjig, ki mi sicer pomagajo pri menedžerskem, izobraževalnem in raziskovalnem procesu. V preostalem delu leta pa navadno na letalu ali za konec tedna preberem tu in tam kakšno knjigo, ki se ne nanaša na moje profesionalno področje.

Res je, da tudi julija in avgusta berem knjige o voditeljstvu in menedžmentu, ker me to najbolj zanima. Pravkar sem dobila, denimo, v poklon knjigo, katere avtor je Yves Morieux, ki dela za Boston Consulting Group, in sem ga osebno spoznala na Forumu v Portorožu. Knjigo je napisal skupaj s Petrom Tollmanom, v poenostavljenem prevodu bi jo lahko naslovili Šest preprostih pravil, kako upravljati s kompleksnostjo, ne da bi jo začeli komplicirati (ang. Six Simple Rules: How to Manage Complexity Without Getting Complicated, Harvard Business Review Press, 2014). Te, na videz kontradiktorne besede: preprosto, kompleksno in komplicirano so pritegnile mojo pozornost.

Dejstvo je, da naš svet ne postaja samo kompleksnejši, ampak tudi veliko težje obvladljiv, zato je prav, da se kdaj pa kdaj izgubimo tudi v občutkih, ki jih prinaša lepa poezija – kot je denimo knjiga Cirila Zlobca, ki je pred kratkim izšla Ljubezen – čudež duše in telesa. Njegove pesmi je prav tako poetično opremila naša znana slikarka Metka Krašovec. Uživam ob Zlobčevi poeziji.

Pred nekaj dnevi sem prebrala knjigo japonske avtorice Marie Kondo Umetnost pospravljanja, ki me je ravno tako navdihnila, saj bralcu pomaga pometati stran stvari, ki jih ne potrebuje (moj problem). Knjigo sem nato takoj podarila prijateljici in se na ta način držala njenega nasveta…

Zdaj se bom potrudila, da najdem še knjigo Kako izprazniti direktorjevo pisarno…

Med počitnicami imam namen prebrati tudi nekaj revij, ki sem jih zadnje čase samo prelistala, med njimi tudi Mladino.

Voditeljem podjetij, pa najsi bodi bodo to majhna ali velika, bi predlagala, naj med počitnicami preberejo vsaj en dober roman, poleg kakega Druckerjevega dela, ki je vedno koristno in se praviloma še dobro bere. Prav tako bi jim predlagala, naj vsak dan preberejo vsaj eno ljubezensko pesem Cirila Zlobca, ki se jih bo zagotovo dotaknila, in tudi Marie Kondo s svojo umetnostjo pospravljanja je zanimiva – spomni te namreč tudi na to, da moramo večkrat »pospraviti« tudi svojo glavo in podjetje. No, to zadnje, je literatura za dve do tri ure...

V moji poletni malhi me čaka Sosičev Kratki roman o snegu in ljubezni. Človek kar čuti dolžnost, da prebere kresnikovega nagrajenca. Pa roman Vesne Milek z naslovom Razpoložena za Pariz vzamem tudi s seboj! Ko sem v Parizu kot študentka delala in študirala, je postal Pariz tudi eno izmed mojih mest, zato me zanima, kako ga doživlja in opisuje Milekova.

Poleti bom uživala tudi na Ljubljanskem festivalu, izbrala sem si že nekaj najboljših predstav. Medtem ko bom na slovenskem morju, si bom zagotovo privoščila tudi dvo- ali tri dnevni izlet na Brione, in to takrat, ko bodo na vrsti premiere gledališča Ulysses. To je zagotovo dogodek, ki ga priporočam. Upam, da bom imela tudi čas za ogled razstave NSK in da se bom podala na izlet v Benetke, da si tako kot vsako leto ogledam Bienale.

Ker na IEDC – Poslovni šoli Bled načrtujemo, da bomo nadaljevali z raziskavo o skritih zmagovalcih, bom posvetila del časa tudi razmišljanju in pisanju o teh, najinovativnejših podjetjih, ki jih ima Slovenija skoraj dvajset. Končala bom tudi članek za Academy of Management Umetnost in vodenje.

Kot vidite, bo tudi moje poletje razgibano v vsakem pogledu.