»Zjutraj nisem pričakoval, da bom dobil priložnost za tako lepo etapno zmago. Vsaka etapna zmaga je pomembna, tu gor pa je nekaj posebnega,« je drugo etapno zmago na najtežji pirenejski etapi Toura z besedami pospremil »mala cigara« Joaquim Rodriguez (Katjuša). Purito je imel v deževnem zaključnem vzponu dneva na Plateau de Beille največ moči v skupini 22 ubežnikov (2. Fuglsang, 3. Bardet), od katerih jih je osmerica pripeljala na cilj pred skupino z rumenim Chrisom Froomom. Z nebeškimi pomočniki je v zadnjih kilometrih odbil napade Contadorja, Nibalija, Quintane in Valverdeja. »Pričakoval sem, da me bodo nadlegovali vsak dan. Na srečo imam odlične pomočnike,« je bil hvaležen Chris Froome.

Prav dominantnost ekipe Sky je vroča tema Toura. V ozadju je beseda o ketonih. To je nova beseda v športu. Govor je o nekakšnem 'superbencinu', kot so ga poimenovali. Ni na dopinški listi Wade, a vseeno visi v zraku. Temo o ketonih je spodbudil predvsem poskus razlage Froomove premoči, ki jo je podal belgijski trener Paul Van den Bosch. Trener enega najboljših ciklokrosistov Svena Nijsa ima svojo predstavo, še posebno o ekstremni anoreksiji ali nizki teži in sposobnostih, da kolesarji kljub temu lahko ohranjajo moč.

»Kolesarstvo je šport, ki ima preteklost, zaradi tega se hitro porajajo vprašanja,« je Paul Van den Bosch zanetil iskrico. »Vprašanje je, ali je prav, da dvomimo o pripravljenosti in sposobnostih, vendar nekaj stvari le želim poudariti: Froome ima nenormalno nizek srčni utrip, vsaj glede na tekmovalne hitrosti. Ta tema ni na dnevnem redu, saj je maksimalni srčni utrip genetsko določen. Nekdo ima srčni utrip 200 na minuto ali več, drugi le 160 ali 170. Froome je v torek dosegel utrip 166, kot sem zasledil. Postaviti povezavo med dopingom in srčnim utripom je nepomembno. S tem ni mogoče sklepati ničesar,« je za uvod razmišljal Belgijec.

»Druga tema je povezava moči in telesne teže. Prebral sem, da je vzdržal 41 minut pri povprečni moči 6,1 vata na kilogram. To so zelo visoke vrednosti moči. V tem je Froome zagotovo dober. A pri tem pridemo do občutljivega vprašanja, kako to uspeva Froomu s tako nizko težo. Včeraj sem govoril z nekom, ki je poznal Frooma, ko je še živel v Belgiji. Tedaj je imel več kot 80 kilogramov. Zdaj svojo težo pri višini 1,86 ali 1,87 metra drži pri komaj 66 kilogramih. Vprašanje je, kako mu uspe ohranjati težo in ohraniti polno moč, seveda pri sposobnosti na svojem maksimumu, in to v najtežji vzdržljivostni disciplini na svetu,« se je vprašal.

»Nočem delati povezave glede tega z dopingom, ampak morda pa le obstaja kakšna povezava do ketonov. Imam vtis, da obstaja nekaj, s čimer Froomu uspe ohranjati nizko telesno težo in ohraniti moč, kar prinaša visoko povprečje vatov na kilogram. Vem, kaj zdravniki menijo o hujšanju in da ima to po določenem času precejšnje posledice na telo. Hujšanje se ne more ponavljati. Poglejte Nibalija, Pérauda, Bardeta, Pinota, petih najboljših lani ni nikjer spredaj. Tudi Frooma lani ni bilo spredaj. Tudi Wiggins je hitro shujšal, zmagal in potem nikoli več. Slišal sem, da je keton že nekaj let v testni fazi. To je supergorivo, ki naj bi še vedno dajalo energijo v trenutku, ko gre za izgubo energije z ekstremno dieto,« je teoretični dvom zbudil Bosch.

Seveda so Froomu na zmagovalnem odru na vrhu Pirenejev zastavili vprašanje o ketonu. »Tema je nora. Sam sem moral na googlu preveriti, kaj je to, tudi poklical sem Boscha. Sky tega dodatka stoodstotno ne uporablja, o tem sem prepričan,« je zatrdil Froome, ki veliko energije vloži v pojasnjevanje in prepričevanje dvomljivcev. Mnogo več, kot bi je bilo treba, menijo tudi v njegovi ekipi. Froome upa, da bo imel danes lažji dan. Kristijan Koren – včeraj je končal v »avtobusu« z zaostankom 33 minut – bo imel skoraj zagotovo težjega.