»Ah, kakšen beg neki? Za koga? Za nekaj pozornosti po televiziji?« se je Kristijan Koren razjezil na vprašanje, ali je tudi on poskušal ujeti trenutek med ubežniki enajste etape Toura, v kateri je po plezanju čez Pireneje slavo dneva pobral Poljak Rafal Majka (Tinkoff). Čustva vedno nasmejanega in prijaznega Primorca je treba najprej vzeti iz zornega kota utrujenosti po dvesto kilometrih v hudi vročini ter seveda izkupičku ekipe, ko je njegov Dan Martin znova končal – drugi. Tik pod nebesi, kot prvi poraženec dneva.

Po črnem torku je ekipa Cannondale s Korenom skušala popraviti vtis. »Celotna ekipa je narekovala ritem glavnini do prvega klanca, 50 kilometrov daleč, da je Martin potem napadel in ujel beg. Vsi drugi smo odleteli iz skupine od utrujenosti. Šele po 60 kilometrih nam je tik pred prvim legendarnim prelazom Aspin uspelo spet ujeti in na Tourmalet smo padli v 'gruppetto'. Je bila huda muka ves dan,« je opisal Koren, v cilju s polurnim zaostankom. Več kot prej skupaj v desetih dneh.

Po Froomovi eksploziji in demonstraciji moči v torek na prelaz La Pierre-Saint Martin in sklonjenih glavah vseh glavnih tekmecev je bila enajsta etapa kljub legendarnemu Toumaletu (2115 m) bolj mirna. Ekipa Sky je ubrala obrambno strategijo. Tudi zaradi profila etape so priložnost za etapno zmago dobili ubežniki iz druge vrste in pomočniki razočaranih poraženih generalov. Priložnost je najbolje izkoristil Contadorjev pomočnik Rafal Majka, ki je že lani zablestel v tretjem tednu, pobral dve etapni zmagi z begom in zaradi napadalnega sloga čez najvišje prelaze v Pariz pripeljal tudi pikčasto majico najboljšega hribolazca. Včeraj je 25-letni Poljak ponovil tovrstno taktiko, se sredi plezanja na Tourmalet v rafalnem slogu otresel soubežnikov z Martinom vred in sam pripeljal do 40 kilometrov oddaljenega Cauteretsa. »Imel sem srečo, da sem sploh ujel beg,« je kot najpomembnejši trenutek dneva priznal Rafal Majka. »Na Tour sem prišel kot pomočnik Contadorju, tokrat pa sem dobil priložnost za akcijo. Dnevi, ko je na vrsti Tourmalet, niso nikoli lahki. Dobro, da mi vročina ne dela težav,« je opisoval Majka, ki je zmago posvetil tudi kolegu Ivanu Bassu, ki so ga ob diagnozi raka na testisih po ponedeljkovem odhodu s Toura včeraj operirali v Milanu.

Ekipi Astane kaže slabo. Vincenzo Nibali je sicer poskušal z napadi na Tourmalet, a so se izkazali za poskus iz obupa, saj je pred Cauteretsom znova zaostal za Froomovo skupino. Lanski zmagovalec je kot edini izgubil mesto med deseterico. Kako v kazahstanski ekipi doživljajo črne dni, veliko povedo besede šefa Alexandra Vinokourova po torkovi etapi. »Vincenzo potrebuje dobrega mehanika, saj je njegova glava rahlo okvarjena,« je Alexander Vinokourov cinično pripomnil in dal »svobodo« Jakobu Fuglsangu, da prevzame vlogo prvega moža. Danec, sedmi na Touru 2013, bremena ni prenesel, včeraj pa je zaostal dodatnih 15 minut.

Izidi 11. etape (188 km): 1. Majka (Pol, Tinkoff) 5,02:01, 2. Martin (Irs, Cannondale) + 1:00, 3. Buchmann (Nem, Bora) + 1:23, 143. Koren (Slo, Cannondale) + 32:34, skupno: 1. Froome (VB, Sky) 35,56:09, 2. Van Garderen (ZDA, BMC) + 2:52, 3. Quintana (Kol, Movistar) + 3:09, 55. Koren + 52:38.