»Ne najdem pravih besed. To je neverjetno. Slišal sem med vožnjo, da je nekaj velikih imen zaostalo že zelo zgodaj. To je bilo zame presenečenje in prava pesem za moja ušesa. Moji možje so vozili fantastično. Sedaj bomo lahko vozili bolj obrambno. Je pa še zelo daleč do Pariza. Sem presrečen in navdušen, da se je tako razpletlo že prvi dan v gorah,« so besede Chrisa Frooma. Mož v rumenem je z ekipo svojih pomočnikov iz Skya v prvem pravem vzponu Toura do smučišča nad La Pierre-Saint Martinom v Pirenejih tekmece pustil daleč zadaj. V le 17 kilometrov dolgem vzponu (1300 m višinske razlike), ki sicer velja za enega težjih v Pirenejih, so v sopari nekateri papirnati favoriti začeli pešati že več kot deset kilometrov pred ciljem (Talansky, Pinot, Nibali, Uran).

»Resnica je, da nam je Froome pokazal absolutno superiornost,« je priznal veteran Alejandro Valverde (Movistar), ki je dobrih osem kilometrov še poskušal z napadom, da bi oslabil moč nebeške zasedbe in pomagal Nairu Quintani, a se je španski ekipi akcija vrnila kot bumerang. Ko je Froome dobrih šest kilometrov pred ciljem pospešil, mali Kolumbijec ni imel nobene možnosti. Za nameček je Quintano pred ciljem ujel Froomov pomočnik Richie Porte, drugi pomočnik Geraint Thomas pa je v cilj pripeljal z Valverdejem kot peti, kar je še potrdilo dominanco nebeške zasedbe. Njegovi glavni pomočniki v gorah so na ravni najboljših kapetanov drugih ekip. Richie Porte se bo lahko z novo pogodbo dobro prodal v BMC.

Glede na skoraj triminutni zaostanek (+2:53) prvega zasledovalca Tejaya Van Garderena (BMC), se že začenja le boj za drugo mesto. Tako velike prednosti po zgolj desetih dneh Toura že ni bilo od časa gospoda Lancea Armstronga. Pogled v zgodovino Toura kaže, da se je Sky ravnal po dobrih izkušnjah iz preteklih prvih gorskih etap. Taktika Skya je bila preprosta. Zlomiti tekmece na prvi gorski etapi. Leta 2012 (7. etapa, Planota lepih deklet) je Froome v vlogi pomočnika potegnil do rumene majice Brada Wigginsa. Leto kasneje je Froome akcijo ponovil na Ax-3-Domaines v Pirenejih, s tem da je bil razplet tiste etape zelo podoben včerajšnji, tekmeci pa so kapljali v cilj z velikimi zaostanki. Kopija akcije je do potankosti uspela. Tudi zaradi sopare, ki jo v Keniji rojeni Froome prenaša bolje od tekmecev.

Med bolj potolčenimi ekipami je tudi Cannondale. Še najbolje je v Pireneje priplezal Ryder Hesjedal (45.) z devetimi minutami zaostanka, Andrew Talansky (57.) in Dan Martin pa še dve minuti počasneje. Ves trud uvodnih desetih dni, ki ga je v pomoč kolegom vložil Kristijan Koren (95., +16:40), je bil torej zaman. Odslej bodo primorani iskati samostojne akcije, kar ima v glavi tudi Koren. Že današnja etapa čez prelaze Aspet in Tourmalet (2115 m visoko) s ciljem v Cauteretsu v dolini bo prva velika priložnost za ubežnike.

Ekipa Sky je pod posebnim drobnogledom. Tudi spornim. Šef ekipe Dave Brailsford je zatrdil, da so hekerji ukradli nekatere tajne podatke o Froomovih sposobnostih. Zakrožili so na socialnih omrežjih. Tako so se na spletu našli podatki o zmagoviti vožnji Frooma na vzponu na Mont Ventoux 2013. »Prepričani smo, da je nekdo vdrl v bazo treningov, da bi Frooma spravil na slab glas. Odvetniki sedaj preverjajo zavedo,« je razkril Dave Brailsford. Ob dnevu počitka so v Pau ujeli tudi fotografa, ki je skrit v grmovju želel posneti vstopanje Frooma v avtodom. Potem ko je Richie Porte v času Gira (do odstopa) spal v avtodomu, je UCI tovrstno prakso prepovedal. Ekipa Sky avtodom uporablja za osebje ekipe.

»Ponosen sem, da sem ta nivo dosegel čist,« je po tako suverenem nastopu v Pirenejih zatrdil Froome. »Poskušal sem narediti vse, kar je v moji moči, da sem predstavnik čistega kolesarstva. Predlagal sem, kakšen dodatni nadzor bi še potrebovali. Ne vem, kaj lahko storim več. Verjetno bi predlagal kaj drugega, če bi imel kaj skrivati. Razumem vprašanja na to temo, saj je to povezano z zgodovino našega športa. Ampak morate tudi spoštovati, da sem trdo delal in prišel do tega nivoja.«