»V cirkusih pripravljajo živali do nenaravnega vedenja na zelo krute načine. Agresija je del vsakdana, cirkusanti uporabljajo biče, palice, brce, elektrošoke, verige, osamitev, odtegovanje hrane in vode… Živali selijo iz kraja v kraj tudi v najhujši vročini in mrazu, veterinarska oskrba pa je pičla ali je sploh ni,« je povedala aktivistka Katjuša Tomažič iz Kamnika, ki je pred cirkuškim šotorom v Kranju prejšnji teden skupaj s somišljeniki delila letake in potencialne obiskovalce cirkusa skušala odvrniti od nakupa vstopnic. Pravi, da so marsikoga prepričali, da je cirkusu obrnil hrbet, meni pa, da bi se morala takšnim prireditvam odločno zoperstaviti tudi mestna oblast – tako kot v Ljubljani ali Kopru.

V Kopru odločno proti cirkusu

Čeprav artisti nemškega potujočega cirkusa Safari po bolj slabo obiskanem šovu v Kranju v teh dneh že kampirajo v Kopru, po navedbah tamkajšnjih mestnih oblasti niso dobrodošli. Že pred časom so jim namreč zavrnili prošnjo za postavitev cirkusa na občinskih javnih površinah s pojasnilom, da spoštujejo živali, s katerimi se v cirkusih nemalokrat ravna neprimerno. »Organizator je kljub temu vztrajal in mu je uspelo dobiti v najem makadamsko parkirišče nasproti sodišča in poslovnega objekta Ogrlica v lasti gradbenega podjetja Grafist. Z omenjenim podjetjem smo nemudoma stopili v stik in ga seznanili z zelo jasnim stališčem mestne občine do organizacije tovrstnega cirkusa v Kopru. Prepričani smo, da bo ta v kratkem zapustili Grafistovo parkirišče in tudi naše mesto,« so napovedali na koprski mestni občini.

In res. Čeprav je cirkusu včeraj koprska upravna enota izdala dovoljenje za izvedbo javne prireditve, je očitno javno mnenje prevladalo nad zaslužkom. »Včeraj smo organizatorje pisno obvestili, da jim odrekamo gostoljubje, ker nihče od nas ni vedel, da v cirkusu nastopajo živali. Zaradi enega cirkusa pa tudi ne mislimo dvigati celega mesta na noge. Če nas bodo zaradi tega tožili, se pa vidimo na sodišču,« je povedal lastnik podjetja Grafist Ante Guberac, za katerega je zgodba s cirkusom zaključena. Ob tem je treba dodati, da Grafist velja za hišnega gradbinca koprske občine, ki mu je v desetih letih za različne posle plačala že več kot 30 milijonov evrov.

Udomačene živali v cirkusih lahko nastopajo

V Sloveniji smo pred dvema letoma četrti v Evropi sprejeli zakon, ki prepoveduje gostovanje cirkusov, v katerih nastopajo prostoživeče oziroma divje živali, kot so denimo velike mačke, sloni in opice. Nismo pa uzakonili prepovedi nastopanja udomačenih živali, kot so to na primer storili v Grčiji, na Cipru ter v Bosni in Hercegovini. Po mnenju znane borke za pravice živali in pevke Jadranke Juras smo pred dvema letoma zamudili enkratno priložnost, da bi mučenju vseh živali v cirkusih dokončno rekli ne. »Pri sprejemanju zakona o zaščiti živali pred dvema letoma je eno od društev sabotiralo predlog, tako da je na koncu obveljala različica, ki je cirkusom prepovedala le prikazovanje divjih živali,« je pojasnila Jurasova. Po njenem mnenju pa lahko kljub temu marsikaj tudi sami storimo za dobrobit živali. »Če ne bi bilo obiskovalcev, tudi takšnih cirkusov ne bi bilo, saj vse deluje po principu ponudba-povpraševanje. Danes je tudi ozaveščenost veliko večja, tako da izgovori o tem, da ljudje ne vedo za cirkuške zlorabe živali, ne zdržijo vode.«