Se strinjate z oceno, da je vaša ekipa na najpomembnejši ženski etapni dirki na svetu presegla pričakovanja?

Da. V skupnem seštevku smo si zadali cilj, da bi se ena kolesarka uvrstila med 20. in 30. mestom. Polona Batagelj je bila na koncu celo petnajsta, kar pomeni, da cilja nismo le izpolnili, ampak tudi presegli. Imamo kar štiri tekmovalke v prvi tretjini tistih s startnega seznama, vsa dekleta pa so glede na vse težave s sestavo ekipe in druge preglavice v tem trenutku dala od sebe maksimum. Največji uspeh ekipe? Ne vem, ker smo imeli tudi v svetovnem pokalu in na nekaterih etapnih dirkah že vrhunske dosežke, je pa zagotovo eden največjih. Gre za dosežek, ki ga bo v prihodnje težko ponoviti oziroma preseči. Nam je uspeh prišel zelo prav, še posebno, ker je Giro prvi startal v Sloveniji in zaradi tega so bile vse oči še bolj uprte v nas.

Za prvo ime v ekipi je veljala Poljakinja Eugenija Bajuk, ki pa si je v šesti etapi privozila več kot 15 minut zaostanka. Zakaj se je to zgodilo?

Nekateri kolesarji in kolesarke bolje delujejo pri visokih temperaturah, drugi pri nižjih. Za Eugenijo lahko rečem, da pri visokih temperaturah ne deluje tako dobro kot pri normalnih. Doživela je temperaturni šok, posledično pa je v četrtkovi etapi, pred katero je bila v skupnem seštevku sedemnajsta in je imela samo dobri dve minuti zaostanka za vodilno kolesarko, pridelala velik časovni zaostanek in sanj o visoki uvrstitvi v generalni razvrstitvi je bilo konec.

V petem nastopu na Giru je Batageljeva dosegla svojo najboljšo uvrstitev – skupno 15. mesto.

Na začetku sezone je imela precej smole, saj ji zaradi padcev, defektov in drugih razlogov ni uspevalo dobro odpeljati dirk. A Polona je potrpežljivo čakala na svoj sončni vzhod in ga tudi dočakala. Dobro formo je potrdila že na dirkah v Nemčiji, na državnem prvenstvu in evropskih igrah v Bakuju, nastop na Giru pa je bil pika na i. Pred njim ni bila v prvem planu, verjetno tudi sama ni bila prepričana, česa je sposobna. Toda na Giru je vozila pametno, zrelo, dobro, nikoli ni bila vpletena v kakšen večji incident na dirki. Še najslabše ji je šlo na kronometru, na katerem je imela kar nekaj težav, na vzponih pa je bila takoj za elitnimi kolesarkami. S 15. mestom je dosegla uvrstitev, ki jo bo težko izboljšati.

Kako je huda vročina vplivala na kolesarke in kakšna je bila trasa Gira?

Dirka je bila težka, tako kot je seveda težak tudi Giro za moške. V Sloveniji nismo želeli narediti težke etape, saj smo vedeli, da bo dirka v nadaljevanju zelo selektivna in zahtevna, kar se je potem tudi zgodilo. Štiri etape od devetih so bile zelo težke, sobotni kronometer pa bi bil zahteven tudi za moške, kaj šele za ženske. Mnoge vrhunske tekmovalke so imele velike težave s progo, toda to je pač Giro. Dirka je bila še težja in napornejša zaradi vremenskih razmer. Na soncu so bile temperature malce nad 40 stopinj Celzija, meter nad asfaltom pa še kakšno stopinjo več. Dekleta so vozila v letošnjem največjem vročinskem valu, zato smo na vseh straneh iskali led, da smo jim lahko naslednji dan med etapo servirali mrzlo pijačo.

Kakšni so cilji ekipe do konca sezone?

Na svetovni lestvici UCI smo trenutno na 24. mestu, kar je malce pod pričakovanji. Vendar je to posledica tega, da zaradi evropskih iger in drugačnega tekmovalnega programa na nekaterih dirkah nismo nastopili. Zato smo padli iz deseterice, toda do konca sezone bomo uvrstitev krepko popravili. V svetovnem pokalu smo med 14. in 16. mestom, kar je potrditev našega dobrega dela in uspehov. Smo torej tik za elitno deseterico, kar je glede na to, da je ekipa glede na čas ustanovitve dokaj nova in mlada, vrhunski dosežek. Le za primer: na Giru smo imeli avtomobil s številko devet, kar pomeni, da sta bili dve ekipi iz top 10 za nami.