V Samsunu ob Črnem morju sta se v soboto in včeraj pomerili reprezentanci, ki sta se v evropski ligi merili že lani. Takrat je bila Slovenija pod vodstvom selektorja Luka Slabeta obakrat prepričljivo boljša (tudi na EP 2011 v Avstriji), po enakem scenariju pa sta se razpletla tudi letošnja obračuna italijanskih strokovnjakov na selektorskih klopeh: na slovenski sedi Andrea Giani, na turški pa njegov rojak Emanuele Zanini, ki so ga leta 2013 »uvozili« s Slovaške, kjer je vodil tamkajšnjo izbrano vrsto.

Čeprav je proračun turške odbojkarske zveze neverjetnih 70 milijonov evrov, slovenske pa okoli 750.000 evrov, so Slovenci na igrišču prepričljivo opravili z gostitelji, pri čemer pa velja omeniti, da so Turki igrali večinoma z reprezentanco do 23 let. Na sobotni prvi tekmi je zaradi lažje poškodbe ramena na klopi obsedel kapetan Tine Urnaut (dvakrat je le za nekaj trenutkov vstopil v igro), saj Giani ni želel tvegati z njim, namesto Korošca pa je v boj poslal Alena Šketa, ki je tako prvič tekmo v reprezentanci začel na mestu sprejemalca. Ostali igralci v prvi postavi so bili isti kot na tekmah dodatnih kvalifikacij proti Portugalski za uvrstitev na EP, vključno z Danijelom Konciljo, ki ga je zdravniška služba po poškodbi prsta le usposobila za nastop.

Na parketu pred okoli 1300 gledalci se Turki niso mogli resneje kosati s Slovenci, ki so dobili vse tri nize (25:21, 25:21, 25:18), največ točk pa so prispevali Mitja Gasparini (16), Alen Šket (13) in Klemen Čebulj (12). Na včerajšnji drugi tekmi se je zbralo skoraj pol manj gledalcev, gostitelji pa so osvojili vsaj časten niz. Uvodni niz so dobili s 26:24 po zgrešenem servisu Gasparinija in napaki Čebulja, v drugem že visoko vodili s 15:9, a predvsem z dobrimi servisi so gostje poskrbeli za preobrat in zmagali z enakim izidom kot Turki v prvem. V tretjem so bili Slovenci popolni gospodarji na igrišču (25:15), v četrtem pa so povedli z 22:15 in vse je kazalo na gladko zmago. A sledila je napeta končnica, kajti Turki so se približali na 23:24, nato pa pri servisu naredili napako in poslali žogo v mrežo.

»Na prvi tekmi smo lahko bili zadovoljni z odnosom, osredotočenostjo na igro in z napadom po sprejemu. Naredili smo malo napak, pri čemer smo prvi niz rešili s servisom, drugega in tretjega pa z napadom. Čeprav gre za turško reprezentanco do 23 let, še zdaleč ni slaba. Ker je mlada, pač dela nekaj več napak,« je sobotno tekmo ocenil selektor Andrea Giani. Čeprav so se Slovenci na drugi tekmi precej bolj namučili z gostitelji, Giani ni bil nezadovoljen: »Razlog za izgubljeni prvi niz in težave ob koncu četrtega niza je pomanjkanje koncentracije. Moramo se zavedati, da napad po sprejemu odloča o vsem, potrebuje pa maksimalno zbranost. To smo imeli v drugem, tretjem in večini četrtega, v teh delih smo igrali dobro. Smo ekipa, ki dobro servira in blokira, potrebuje pa zbranost pri napadu. Najpomembneje je, da smo dobili obe tekmi.«