»Šli smo po rumeno majico, imamo pa etapno zmago. Rohan Dennis je bil motor ekipe. Opravil je ključno vlogo. V zaključku smo zelo pazili, da je peterica ostala vedno skupaj,« je kapetan ekipe BMC, Američan Teday Van Garderen, po ekipnem kronometru v Plumelecu (28 km) razkrival motive in pohvalil najpomembnejšega moža svoje ekipe. Zmaga zasedbe BMC ni presenečenje. Vodijo tudi med ekipami. Avstralec Rohan Dennis je zaslovel tudi prvi dan Toura v posamičnem kronometru. Ameriška ekipa pod okriljem švicarskega bogataša je poleg britanske ekipe Sky s Chrisom Froomom najbolj zadovoljna po prvi tretjini Toura, ki so jo zaznamovale specifike enodnevnih dirk.

Ekipa Sky je zmago zapravila zaradi preostrega pospeševanja Chrisa Frooma v zadnjem kilometru. Verjetno je to posledica podatkov iz spremljevalnega avtomobila. Pri britanski ekipi so imeli kot zadnji s startnega seznama vse podatke o časovni bitki z BMC, Froomovo »navijanje« pa je v zadnji vzpetini plačal najšibkejši člen Nicolas Roche. Razlika 62 stotink sekunde je bolela tudi Chrisa Frooma: »Seveda smo želeli zmagati, vendar nismo razočarani. Pričakoval sem tesen dvoboj z BMC. V zaključku sem vedel, da ima Nicolas Roche težave, a vseeno je stisnil vse moči iz sebe. Nismo vsi enaki, to je značilnost ekipnega kronometra. Ekipa BMC je bila boljša.« Froome ima sijajno izhodišče. Ni bistvo samo v rumeni majici. »Imam prednost in to je fantastičen položaj. Pritisk zagotovo ni na mojih ramenih. Moja taktika bo lahko bolj defenzivna,« se je razgovoril v Plumelecu, preden se je karavana začela seliti proti Pirenejem, kjer bo po dnevu počitka v torek na sporedu prva gorska etapa s ciljem na prelazu Soudet, 1610 metrov visoko.

Najslabše od velike četverice po devetih dnevih kaže lanskemu zmagovalcu Vincenzu Nibaliju (Astana). Potem ko je imel največ težav tudi v soboto pri kratkem vzponu na bretanski Huy, je tudi na ekipnem kronometru z Astano dosegel peti čas in dodatnih 35 sekund zaostanka. Tako ima za Nairom Quintano (Movistar) 23 sekund zaostanka, minuto in 19 sekund za Albertom Contadorjem (Tinkoff) ter 2 minuti in 22 sekund za Froomom. Za nameček bo tudi zaradi šefa Vinokourova najbolj pod pritiskom. Kar nekaj jih je, ki tudi iz druge vrste čakajo, da ugriznejo med veliko četverico. Med njimi v prvi vrsti Tejay Van Garderen, ki je po tiho pričakoval, da bo celo že oblekel rumeno majico. Z drugega mesta je izpodrinil Tinkovega samorastnika Petra Sagana.

Ekipna vožnja na čas, ki jo na Tour zadnja leta vključijo izmenično vsako drugo leto, je bila tokrat na sporedu šele deveti dan. Običajno je bila vedno prve dni, ko so bili kolesarji še sveži in ekipe v popolnejši zasedbi z deveterico. Orica GreenEdge je včeraj vozila le s šesterico. Za nameček je bila trasa v Plumelecu zelo valovita in je bilo narekovanje usklajenega ritma še pomembnejše. Ekipni kronometer ni samo parada elegance, aerodinamike, usklajenosti in vrhunske tehnologije. Odraža ekipni šport, čeprav posamezniki poberejo večino slave. Posameznik brez pomoči ekipe ne bi zmogel izkoristiti potenciala. Tudi zaradi tega se etapne zmage veseli celotna ekipa.

Med peterico ekip z etapnimi zmagami, kar šteje največ v posameznih dneh, bi se v soboto v Bretaniji lahko znašla tudi Korenova ekipa Cannondale. »V glavi smo imeli etapno zmago, a je tudi drugo mesto odličen dosežek,« se je sprijaznil Kristijan Koren, ki se je doslej na Tour de Franceu (so)veselil že štirikrat, največkrat med slovenskimi kolesarji. Vedno je asistiral Petru Saganu. V soboto je pomagal Danu Martinu. Irec je na Muru zamudil ključni napad Francoza Alexisa Vuillermoza (Ag2), ki ga je le ta sprožil 700 metrov pred ciljem s čela kolone, tik ob rumeni majici Chrisu Froomu (Sky). Martin ga je potem lovil, vendar je bil Vuillermoz premočan. V ekipi Cannondale so za to etapo vrgli vso razpoložljivo energijo na cesto. »Ekipa je bila neverjetna. Ko ima ekipa tako zaupanje vame, in to sem tudi potreboval, sem poskusil narediti vse, da bi uspelo. Kristijan Koren je sijajno opravil svoje delo. Pomagal je izbojevati pozicijo v ospredju. Žal sem bil stisnjen med preostale in nisem zmogel pravočasno dobiti prostora za pospeševanje. Ko sem le dobil prostor, je bilo prepozno,« se je razgovoril Dan Martin, ki je eden od 46 kolesarjev iz dvajsetih ekip, ki so v zadnjih šestih izvedbah okusili slast zmage.

Kolesarji Cannondala so sobotno razdajanje plačali tudi z malce slabšo izvedbo ekipnega kronometra (12. mesto, zaostanek minuta in 29 sekund). »To je bil naš maksimum, glede na to, da nas je le še sedem zdravih in smo se v soboto zelo nagarali,« je ocenil Koren, ki je po devetih dneh kljub nesebičnemu prispevku članom ekipe na visokem tridesetem mestu. Kapetan Andrew Talansky je skupno 19.