Marc Marquez se vrača. Aktualni svetovni prvak je imel na začetku sezone veliko težav s svojim motociklom, odkar pa je presedlal na lanski okvir, opremljen z letošnjim pogonskim agregatom, postaja iz dirke v dirko boljši. To pot je bil v Nemčiji najhitrejši skozi celoten konec tedna, zmaga z lepo prednostjo pa je to le še potrdila. »Končno sem uspel spet zmagati, dolgo že nisem bil na najvišji stopnički. Pred dirko smo še malce kolebali, katere pnevmatike izbrati. Za sprednjo sem hotel namestiti delno trdo, ker sem se z njo bolje počutil na stezi, a na koncu smo se odločili za trši različici spredaj in zadaj, ker sta vzdržljivejši. In očitno je bila to prava odločitev, saj sem lahko vozil precej hitro, čeprav se na motociklu vseeno še nisem počutil povsem zanesljivo. Res sem vesel, da smo spet lahko konkurenčni. Sicer še nismo tam, kjer želimo biti, a gremo v pravo smer,« je po dirki povedal Marc Marquez, ki je zmago slavil drugič letos.

Enako zadovoljen je bil Dani Pedrosa, posebej, ker se zdaj počasi in zanesljivo vrača v cirkus po operaciji roke. Očitno se z letošnjo Hondino tehniko tudi bolje razume kot Marquez, čeprav to pot ni bil dovolj hiter za zmago: »To je razburljivo poletje, vse je bilo na enem kupu. Operacija, okrevanje, spet dirke, zato sem vesel, da mi je končno uspelo dobro končati težko dirko. Posebej prvi krogi so bili več kot naporni, moral sem biti zelo pazljiv, veliko se je prehitevalo, dirke pa nisem želel končati ob stezi. A bolj kot se je dirka bližala koncu, boljši je bil motocikel, ko sem porabil gorivo, je bil lažji in bolje vodljiv. Če sem iskren, sem vseeno pričakoval več, zadnji krog je bil nekaj, na kar sem se pripravljal v glavi skozi celo dirko. A Valentino se je očitno odločil, da ne bo napadel.« In res, Rossi je bil Pedrosu, ko ga je le-ta prehitel, stalno tesno za petami, in ko je že kazalo, da se obeta razburljiv konec dirke v boju za drugo mesto, je Italijan nehal pritiskati na Španca in se zadovoljil s tretjim mestom.

A za Rossija je bilo najpomembnejše, da bo dirko končal pred ekipnim tovarišem Jorgem Lorenzom, saj je s tem vsaj malo povečal prednost v skupnem točkovanju. »Sicer to pot ni odločala sprednja pnevmatika, ta je nekaj malega pripomogla, da nisem bil dovolj hiter, a bolj kot to, nisem uspel ujeti prave nastavitve motocikla. Skušal sem držati korak z Danijem, a ravno ko nisem bil najboljši, ko sem dejansko pripravljal teren za napad, je Dani odpeljal dva res dobra kroga in se mi toliko oddaljil, da bi moral tvegati vse, da bi ga vsaj dohitel. Tega pa nisem želel storiti, saj sem bil pred Jorgom, kar je bil moj glavni cilj. Nisem si mogel privoščiti padca ali kaj podobnega in sem raje odnehal,« je povedal Rossi. Glede na nekaj minulih dirk je to malce presenetljiva izjava, saj sta bila do zdaj oba dirkača Yamahe premočna za vse tekmece – in Jorge Lorenzo je v Nemčiji doživel pravi hladni tuš. Po nekaj dobrih prvih krogih, ko je uspel na startu povesti, je postajal vedno počasnejši in omenjeni trije dirkači so ga prehiteli brez večjih težav. Vsekakor bo to dirko Lorenzo skušal čim prej pozabiti, saj je bilo to prvič od dirke v Argentini aprila letos, ko ni uspel stopiti na zmagovalne stopničke.

Medtem ko je Lorenzo vozil precej osamljeno dirko, so se tekmeci za njim ostro spopadali za nekaj preostalih točk, pri čemer je bil najuspešnejši dirkač Ducatija Andrea Iannone. S tem je še malce utrdil status prvega dirkača pri Ducatiju, saj je njegov ekipni tovariš Andrea Dovizioso ponovno padel in zdaj na zadnjih štirih dirkah kar trikrat ni videl ciljne zastave. »Vozil sem na zgornji meji zmogljivosti, na tej stezi pa se hitro lahko zgodi, da ti zdrsne prvo kolo, saj vozimo z zelo veliko nagiba v ovinkih. Žal se mi je zgodilo ravno to,« je dejal Dovizioso. A bolj v tolažbo mu je lahko podatek, da je Iannone v cilju za zmagovalcem Marquezom zaostajal za 20 sekund.

Nazadnje sta Marquez in Pedrosa na najvišjih stopničkah na isti dirki stala pred natanko enim letom, ravno tako na Sachsenringu minulo sezono, kako dobro pa ta steza leži Marquezu, govori tudi podatek, da je bila to njegova že šesta zaporedna zmaga na tem dirkališču. Zdaj si bodo dirkači privoščili malce odmora, saj je naslednja dirka na sporedu 9. avgusta v Indianapolisu.