Kumare so hvaležna vrtna zelenjava – razen vode ne zahtevajo veliko, rodijo pa hitro in obilno vso sezono. Z njimi je le en problem – težko je ugotoviti, kdaj natanko dozorijo. Ves čas so tudi bolj ali manj enako zelene, njihova velikost pa je odvisna od vrste. Edini znak, da smo s kumarami zamudili, je, da porumenijo. Tedaj so definitivno zrele, vsaj po standardu rastline, saj je seme v notranjosti ravno prav nabreklo, ker je iz mesa pojedlo vse hranilne sestavine, tako da je taka kumara lesena, predvsem pa grenka. Ironija je, da nam teknejo še ne povsem zrele kumare. Je pa to ena redkih vrst zelenjave, ki po obiranju ne dozori na policah. Le še zgnije. Menda je znanost zorenja kumar preprosta – dozorijo od 50 do 70 dni od saditve. Dober indikator zrelosti kumar je tudi cvet na koncu kumare – ko ta odpade, je kumara že primerna za obiranje. Kot rečeno, jih jemo nezrele, torej jih lahko nabiramo kadarkoli, ko se nam zazdi, da so pravšnje za solato. Lahko jih nabiramo tudi, ko so manjše in so semena v njih še mehka. Nekako tudi velja, da majhne kumare niso grenke, čeprav je njihova grenkoba odvisna tudi od količine vode in visokih temperatur v času rastja. V glavni kumarični sezoni je treba kumare pobirati skoraj vsak dan. Najbolje, da jih naberete zgodaj zjutraj, ko so še hladne. Odrežite jih, da ne poškodujete stebla rastline. Prav tako sproti odstranjujte poškodovane ali gnile kumare na rastlini.

V zamrzovalnik z njimi

Kumare tudi ne ostanejo sveže dolgo po nabiranju. Tiste iz trgovin so prevlečene z voskom ali pa vakuumsko zapakirane. Sveže vrtne kumare v hladilniku zdržijo nekaj dni, nato začnejo počasi veneti. Kumarice za vlaganje imajo malo daljši rok trajanja, zdržijo tudi do pet dni. Kaj torej storiti z vso nenadno zalogo kumar? Pri kumaricah za vlaganje ni velike dileme – končale bodo v kozarčkih, zalite s kisom in začinjene s koprom. Kaj pa solatne kumare? Ali obstaja način, kako jih shraniti, nemara ozimiti? V starih časih, ko še ni bilo veleblagovnic z izvensezonsko zelenjavo, smo kumare preprosto naribali in zamrznili. Pozimi je sicer solata iz teh kumar dobra le s krompirjem, mehka in topla, zamrznjene kumare pa so odlične tudi v omaki. Danes smo lahko v kuhinji malo bolj svetovljanski in kumare ribamo kot repo, da so pozimi primerne za caciki in podobne jogurtne omake, ki prijajo tudi, ko je zunaj sneg. Poskusili smo tudi na hitro okisane kumare. Za ta zvarek lahko uporabite večje kumare, ki jih olupite, odstranite semena in razrežete na četrtinke ali še manjše kose. Skuhate jih v mešanici alkoholnega kisa in začimb, recimo koriandra, popra in soli. Lahko dodate tudi feferon, da bodo malce papricirane. Ali pa nasekljana peteršilj in česen, da bodo bolj podobne solati. Povrete jih le na hitro, ne več kot deset minut, jih zložite v kozarce, zaprete in ohladite. Seveda jih morate hraniti v hladilniku, kjer zdržijo do dveh mesecev. So super priloga k mesu na žaru, tiste s čilijem pa nujen dodatek za zakusko ob vodki.