V Celju so sinoči odprli prvi Festival avtorske fotografije, ki se je oblikoval kot nadgradnja fotografske delavnice Celje Fokus. V Zavodu Fokus, ki delavnico pripravlja že osem let, pravijo, da je festival, ki bo potekal do 18. julija, rezultat dolgoletnih prizadevanj za razvoj sodobne avtorske fotografije. »Pomembno je, da v poplavi različnih fotografij razvijemo odgovoren odnos do podob,« poudarjajo in tako tehnično fotografsko znanje postavljajo v drugi plan. »V današnjem svetu, ko živimo v poplavi podob in ko je v našem širšem regionalnem smislu fotografski poklic dokaj razvrednoten, se zdi nujno poudariti in tudi razložiti, da je avtorstvo več kot le posrečen posnetek. Da serija kakovostnih posnetkov poleg očitne vsebine in estetike govori tudi o avtorjevi sposobnosti izbiranja, o njegovi širini in svetovnem nazoru,« pojasnjuje umetniški vodja festivala Jaka Babnik.

Ustvarjalno jedro delavnice, na kateri uveljavljeni fotografi novo znanje podajajo tako začetnikom kot že prekaljenim mojstrom, se je tudi v festivalski obliki ohranilo. Obenem pa dogodek prinaša še številne brezplačne aktivnosti, kot so fotografske razstave kakovostnih avtorjev, tematski pogovori, filmski večer in projekcije fotografij.

Dogajanje je odprla razstava Tadeja Vaukmana Dick Skinners v AQ galeriji. V ponedeljek bodo slovesno zaprli fotografsko razstavo Interrogations fotografa agencije VII Donalda Webra v Galeriji Plevnik-Kronkowska, kjer bodo nekaj dni kasneje odprli razstavo Šutka Dnevnikovega fotografa Jake Gasarja, ki pripoveduje o največjem romskem naselju v Evropi. Na ogled pa bosta še razstavi Sondiranje kustosov Petra Koštruna in Petra Raucha v Galeriji sodobne umetnosti Celje ter za Celjskim mladinskim centrom postavljena razstava Doneski k slovanski mitologiji, v kateri se Tomaž Črnej inovativno ukvarja s pozicijo ženske v slovanski mitologiji. V tematsko obarvanih pogovorih bo beseda tekla o trenutno aktualnih vprašanjih na fotografskem področju. En večer bo namenjen razkoraku med analognim in digitalnim, drugi pogovor se bo vrtel okrog svetovnega aktualnega trenda fotoknjig, tretji pa se bo ukvarjal z dokumentarno fotografijo. kul