Pritožba, zahteva za razrešitev z mesta upravitelja in odvzem licence ter pobuda na ustavno sodišče za popravke zakonodaje. S tem »orožjem« bo skušal poslovnež Sergej Racman preprečiti stečaj ene od svojih družb.

Prvega moža Koloseja, ki si prizadeva ljubljanski multipleks že nekaj časa rešiti pred rokami bank upnic, je razhudilo ravnanje upravitelja Bojana Klenovška. Ta vodi postopek prisilne poravnave nad družbo Kolosej zabavni centri, ki predstavlja pomemben vezni člen Racmanovega zabaviščno-igralniškega imperija, sredi tega tedna pa je na sodišče vložil ugovor proti vodenju tega postopka.

Družba Kolosej zabavni centri, ki je v letih 2012 in 2013 namesto Koloseja opravljala dejavnost prodaje kinovstopnic v Ljubljani, Mariboru in Kranju, danes pa se ukvarja v glavnem z gostinsko dejavnostjo, je po Klenovškovem mnenju zrela za stečaj. Načrt, po katerem bi ob poslovnem prestrukturiranju odpisali kar 98,5 odstotka 40-milijonskih obveznosti, preostalih nekaj sto tisoč evrov pa bi družba Kolosej zabavni centri vrnila čez šest let, naj bi bil nevzdržen in s tem ne bi mogla odpraviti insolventnosti.

Upravitelj tako, Racman drugače

Sanacija njenih dolgov je namreč temeljila na poslih, ki so pod velikim vprašajem. Tako ji je koprska občina odpovedala najemno pogodbo za kavarno Loggia v središču mesta, propadla pa naj bi tudi digitalizacija kinodvorane v Kinu Komuna. Temu primerni so bili rezultati. Maja je dobiček znašal 4000 evrov in je bil daleč od načrtovanih 60.000 evrov. Tudi za naprej Klenovšek sklepa, da družba Kolosej zabavni centri zaradi prej navedenega ne bo mogla poslovati s tolikšnim mesečnim dobičkom, da bi zadoščal za obljubljeno poplačilo upnikov.

Racman medtem že napoveduje odgovor na Klenovškov ugovor proti vodenju prisilne poravnave. Poudarja, da naj sploh ne bi bil dosegljiv za pojasnila direktorja družbe Kolosej zabavni centri (Zorana Hrovatina, op. p.) in da so tudi sicer nekateri njegovi argumenti netočni. Čeprav družba zaradi rdeče luči upniškega odbora ni smela kupiti digitalnega projektorja za kinodvorano, naj bi potem opremo enostavno najela. Tako naj bi digitalizacijo kinodvorane že izpeljali. Zaradi po njegovem neupravičene zahteve za stečaj bodo zahtevali zamenjavo upravitelja, zagotavlja Racman, napoveduje pa tudi prijavo na zbornico.

Racman enkrat že uspel na ustavnem sodišču

V kratkem naj bi se zaradi domnevno neustrezne insolvenčne zakonodaje obrnil tudi na ustavno sodišče. Večino dolgov družbe Kolosej zabavni centri namreč predstavljajo poroštva za posojila Koloseja. Ker jih ta ni poravnal, so se banke obrnile na poroka, tako da bodo zdaj kot navadne upnice odločale o njegovi prisilni poravnavi. Toda banke, kot pravi Racman, že imajo ustrezna zavarovanja v obliki hipotek na kompleksu kinodvoran v BTC. Zato jim ne bi smeli priznati statusa in glasu v prisilni poravnavi družbe Kolosej zabavni centri. »Tega jim ne bi smeli dopustiti, saj lahko naredijo škodo normalnim upnikom,« poudarja Racman. Ob poroštvih ima družba še za dobrih osem milijonov dolga, predvsem do drugih Racmanovih podjetij.

Spomnimo, da je poslovnež nedavno že zmagal na ustavnem sodišču. Ker njegov Kolosej zaradi finančnih težav ni zmogel odplačevati svojih obveznosti, je NLB odpoklical posojilo in sprožil postopek prodaje kompleksa. To je naredil na podlagi zakona o finančnih zavarovanjih, ki hipotekarnim upnikom omogoča notarsko prodajo nepremičnin pod hipoteko, in to po 70 odstotkih ocenjene vrednosti. Racman se je na to pritožil, češ da je kupnina prenizka, ustavno sodišče pa je takšne zunajsodne prodaje do končne odločitve o spornih členih zakona ustavilo. Kmalu zatem je Racman lastništvo multikina prenesel na sebi prijateljsko podjetje.