Devetdnevni program festivala Art Stays, ki ga bodo zagnali jutri, sklenil pa se bo 18. julija, prinaša več kot 30 dogodkov na različnih prizoriščih na Ptuju in v bližnji okolici. Na prireditvi bo gostovalo več kot 100 ustvarjalcev iz več kot 20 držav.

Festival bo zaživel z odprtjem osrednje razstave Wunderkammer – The Grand Tour v Miheličevi galeriji, na Slovenskem trgu pa bo za uvodno dogajanje poskrbel belgijski umetnik Hans Beckers, ki mu v predstavi Black Table Performance kot glasbeni inštrumenti služijo tako električne zobne ščetke kot ventilatorji ali kuhinjski mešalniki.

Že utečeni koncept

Letošnji program, ki je nastal v sodelovanju z več mednarodnimi galerijami, muzeji in kustosi, je poimenovan Kabineti čudes, saj so organizatorji koncept gradili skozi popotovanje dveh zbiralcev, ki sta po vsem svetu iskala nenavadna in eksotična sodobna umetniška dela ter jih pripeljala na Ptuj. O procesu pridobivanja eksponatov je nastala zbirka kratkih zgodb izpod peresa Nataše Kramberger.

Festival sicer ostaja pri že utečeni zasnovi. »Novosti praktično ni, ker je festival v 13 letih že toliko razširil svoj program, da je težko uvesti kaj novega,« pravi umetniški direktor festivala Jernej Forbici. Kot je že v navadi, bodo razstave, ki si jih bo mogoče ogledati vse do 1. septembra, zavzele tako rekoč vse ptujske in okoliške galerije. Poleg osrednje postavitve velja omeniti še razstavo italijanskega kustosa Claudia Compostija z naslovom Relikvija v Galeriji FO.VI v Strnišču, v križnem hodniku dominikanskega samostana in na dvorišču Ptujskega gradu bo postavljena velika kiparska razstava Wundersculptor, v Galeriji Magistrat v Mestni hiši pa razstava Wunderherbarium s fotografijami in slikami naravnih čudes.

Glavni oder bo ponovno postavljen na Slovenskem trgu, kjer se bodo vsak dan zvrstili pogovori z gostujočimi umetniki in kustosi, videoprojekcije, performansi in koncerti. Mestni trg bo gostil Blink Circus, »razstavo najmanjših fotografij na svetu«, ulice bodo v večernih urah popestrili glasbeniki, na sporedu bodo tudi jutranje likovne delavnice za otroke in najstnike, manjkale pa ne bodo niti kulinarične in enološke dobrote. Spremljevalni program bo drugo leto zapored obogatil Art Stays Kino, naseljen v Mestnem kinu.

Mladi umetniki med zvezdami

Festival Art Stays je torej tudi tokrat zasnovan velikopotezno. »Pod pojmovanje sodobne umetnosti skušamo združiti čim več zvrsti, letos denimo tudi pisateljevanje. Ptuj je majhno mesto, zato bi si ozko usmerjeni projekti v njem težko zgradili publiko. Tako že od vsega začetka stavimo na širino. Na Ptuju so festival Art Stays seveda v teh 13 letih sprejeli za svojega,« pojasni umetniški direktor.

Že od vsega začetka je vodilo festivala tudi na eni strani predstavljati umetnike, ki razstavljajo v svetovno znanih muzejih in na uglednih bienalih, kot so tokrat Fernando Prats, Hannah Collins ali Ann in Patrick Poirier, obenem pa tudi tiste, ki so na ustvarjalno pot stopili šele nedavno. »Ponašamo se z velikimi imeni, ki pač privabijo pozornost medijev, poleg pa so mladi, še neuveljavljeni umetniki, da javnost, ko pride pogledat zvezde, opazi tudi njih.«