V prostorih nekdanje bežigrajske občine so se včeraj zbrali skoraj vsi poslanci SDS – od prvaka stranke Janeza Janše in vodje njihove poslanske skupine Jožeta Tanka pa do Vinka Gorenaka, Eve Irgl, Andreja Širclja, Branka Grimsa, Anžeta Logarja, Marka Pogačnika... Prav tako niso manjkali predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, sicer član NSi, Aleš Hojs, generalni sekretar v obeh Janševih vladah Božo Predalič, nekdanji predsednik parlamenta France Cukjati, borec proti izenačitvi pravic raznospolnih in istospolnih parov Aleš Primc, upokojeni brigadir Tone Krkovič, brat predsednika SDS Rajko Janša... Pridružil se jim je tudi moralni teolog Ivan Štuhec. Zbrane je povezovalo nezadovoljstvo s sedanjim medijskim prostorom oziroma prepričanje, da je v Sloveniji nujno potrebna nova medijska hiša. Pa tudi pripravljenost, da kot ustanovni člani prispevajo denar za zagon novih medijev.

»Samo da bi se mediji spremenili«

Ustanovno članstvo pa ni poceni. Vložek posameznega ustanovitelja v Novo, d.o.o., pod okriljem katere bosta delovala spletni portal in radio, znaša od 2500 evrov do 50 tisočakov, v Nova24TV, d.d., ki bo oblikovala nov televizijski program, pa od 500 evrov do 25 tisočakov.

»Vse, kar imam, bi dal, samo da bi se mediji spremenili, da bi končno začeli realno poročati. Tiskani mediji pri nas še niso tak problem, saj jih ljudje toliko ne berejo, problem sta Pop TV in Hanzi TV,« nam je dejal eden od sogovornikov, ki ni želel biti imenovan, v politiki pa ni prepoznaven.

Direktor Nove, d.o.o., je včeraj postal član SDS Boris Tomašič, ki je tudi koordinator novega medijskega projekta. Tomašič je bil v preteklosti sekretar poslanske skupine SDS, nato pa se je podal v podjetniške vode. Ob njegovi javni podpori programu SDS pred volitvami leta 2011 so na spletni strani slovenskih demokratov zapisali, da je svoje podjetniške izkušnje pridobival kot direktor radia Gorenc ter podjetij Slovenijales trgovina in Natura. Danes je Tomašič direktor podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo čokolade.

Nova24TV bo vodil upravni odbor – izvršni direktor je postal Andrej Kregar, člani pa Hojs, Primc, Štuhec, Predalič in Klavdija Snežič. Tomašič zagotavlja, da bo medijska hiša sicer politično profilirana, ne pa strankarska. Sledila naj bi vrednotam evropske desnice. Kregar, direktor Videoprodukcije Kregar (VPK), nam je pred dnevi dejal, da ga projekt zanima zgolj s komercialnega vidika, saj je VPK sodeloval pri zagonu skorajda vseh slovenskih televizij.

Težave s frekvencami

O tem, kdo bodo odgovorni uredniki posameznih novih medijev, so bili včeraj glavni pobudniki projekta še redkobesedni, po vsej verjetnosti pa bo prvi mož spletnega portala Uroš Urbanija, nove radijske postaje pa Uroš Novak. Urbanija je bil v času prve Janševe vlade urednik notranjepolitične redakcije na Slovenski tiskovni agenciji – tedaj je bila direktorica STA nekoč vidna članica SDS Alenka Paulin. Kasneje je postal Urbanija odgovorni urednik Multimedijskega centra (MMC) RTVS, od tam se je preselil na portal Siol.net in Planet TV, kjer pa so se mu kmalu zahvalili za sodelovanje. Uroš Novak je predstavnik za odnose z javnostmi pri Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve, lani pa se je v imenu društva Toneta Krkoviča dogovarjal z RTV Slovenija za izvedbo festivala Mati Domovina. Je pa tudi direktor in solastnik kočevskega radia Univox, v bazi podatkov Ajpes registriranega kot podjetje za produkcijo RTV.

Spletni portal in radio naj bi po napovedi Tomašiča začela delovati konec septembra, novi televizijski program pa konec leta. Po naših informacijah se sicer še zlasti radijskemu projektu pri pridobivanju frekvenc napoveduje precej težav. »Veliko stvari je še odprtih, začenjamo namreč iz nič. Ko se lotiš takšnega projekta, so težave nekaj običajnega,« poudarja Tomašič. In dodaja, da bodo začeli oddajati prek ene frekvence, postopoma pa naj bi pokrili vso Slovenijo. Kako naj bi to dosegli, nam ni pojasnil.

Na vprašanje, ali se bo v projekt vključila Voduškova Top TV, kot je bilo v preteklosti že mogoče slišati, pa je Tomašič dejal, da delajo novo televizijo. Se pa povezujejo z marsikom.