Zdaj že nekdanje Istrabenzovo podjetje Actual IT, ki ga je zgrešeni 20-milijonski nakup Simta skoraj spravil na kolena, v zadnjem času pa izgublja prihodke, naj bi novi lastniki prinesli preobrat v poslovanju.

Letos naj bi Actual in njegove hčerinske družbe ustvarili približno 13,7 milijona evrov konsolidiranih prihodkov od prodaje, kar glede na lani pomeni skoraj 50-odstotno rast obsega poslovanja. Ta bi s tem dosegel najvišjo raven v zadnjih več kot petih letih. Izredno visok naj bi bil tudi denarni tok iz poslovanja (EBITDA) skupine Actual, saj naj bi ga kar podvojila na 2,8 milijona evrov. Za naložbe bodo medtem namenili 440.000 evrov.

»Poslovanje je v skladu z načrti,« so na kratko dejali v podjetju. Dodali so, da so pri določanju letošnjih načrtov upoštevali še večjo mednarodno prisotnost, načrtovali pa so »v okvirih realnih zmožnosti ter ekonomskih razmer na ciljnih trgih in področjih, na katerih poslujemo«. »Nekatere projekte še čakamo, da se realizirajo. Naše poslovanje je odvisno tudi od realizacije mednarodnih razpisov, na katere se prijavimo. Na izbor in časovni termin zaključka nimamo vpliva. Včasih se lahko zadeve podaljšajo za več mesecev ali kar celo leto,« so v Actualu obrazložili še določena tveganja pri (ne)doseganju načrtov.

Odplačali posojila in dobili novega lastnika

Še lani je kazalo popolnoma drugače, saj je poslovanje Actuala upadlo na eno najnižjih ravni v dvajsetletni zgodovini. Prihodki od prodaje skupine so se več let zniževali, lani še za približno 20 odstotkov, na 9,4 milijona evrov. Ključni kazalnik EBITDA je medtem padel za 45 odstotkov, na nekaj manj kot 1,5 milijona evrov. Nazadnje je bil tako nizek v letu 2009, ko je imel Actual visoko izgubo.

Kljub nedoseganju načrtov so v Actualu zadovoljni z rezultati, predvsem z ustvarjenim denarnim tokom. »Še posebej štejemo za uspeh vračilo vseh kreditnih obveznosti iz preteklih let,« je prvi mož Arman Koritnik poudaril v ravno objavljenem letnem poročilu. Lani so sicer odplačali za približno 1,5 milijona evrov bančnih posojil. Ob tem so poglobili sodelovanje z družbo NIS Gazprom, ki deluje v Srbiji ter BiH, zmagali pa so tudi na razpisu v Črni gori in dobili posel za tamkajšnje pristanišče Luka Bar.

Za pomemben dejavnik v napovedanem poslovnem preporodu bi se lahko izkazala sprememba lastništva. Istrabenz, ki je leta 2000 prevzel Actual, je februarja letos z italijansko finančno skupino DBA Group podpisal pogodbo o njegovi prodaji. Posel je bil vreden okoli osem milijonov evrov, kupnina pa bo šla za vračilo Istrabenzovih dolgov. »Glede na povezovanje z italijanskim podjetjem poteka poslovanje nemoteno in po pričakovanjih. K temu veliko pripomore tudi bližina Kopra Italiji, kjer je kultura poslovanja podobna. Nadaljujemo pa tudi širjenje na druge čezmejne trge v bližnji in širši regiji,« so komentirali v Actualu.

Za 20 milijonov evrov kupili mačka v žaklju

Če bi jim uspelo, bi se koprsko podjetje, ki se ukvarja z informacijskimi storitvami, vrnilo v čas pred letom 2011. Na svojem vrhuncu leta 2008 je skupina Actual ustvarila kar približno 32 milijonov evrov prihodkov od prodaje in zaposlovala 238 ljudi, EBITDA pa je dosegal izjemnih 5,2 milijona evrov. Nato je prišlo do posla, ki je za vedno zaznamoval njeno poslovanje in ji prizadejal visoke izgube.

Istrabenz je leta 2008, ko ga je vodil še Igor Bavčar, za grosupeljsko računalniško podjetje Simt odštel kar visokih 20 milijonov evrov. Prevzeto podjetje se je poslovno razcvetelo v zadnjih treh letih vlade Janeza Janše, ko je zaradi poslov z ministrstvi in vladnimi službami ustvarilo levji delež svojega prometa. Manj kot tri leta pozneje je Simt končal v stečaju. Uradno je prevzem izpeljal Actual, denar pa je zagotovil Istrabenz. Kljub vsemu je moralo koprsko podjetje odpisati 13 milijonov evrov, poroštva pa so ga stala dodatnih 2,6 milijona evrov.