Po turbulentnih časih, ko so številni zaposleni trepetali za svoja delovna mesta, so pred Kovinoplastiko Lož očitno perspektivnejši časi.

Ključne težave je Kovinoplastiki Lož, ki v skupini zaposluje okoli 900 delavcev, povzročil dolgoletni nemški partner Roto. Čeprav je bila Kovinoplastika Lož njegov razvojni dobavitelj pri proizvodnji okovij, so Nemci družbi leta 2012, ko so odprli novo tovarno na Madžarskem, odpovedali naročila. To je povzročilo odpuščanje zaposlenih, banke pa so počasi izgubljale potrpljenje. Dodaten udarec je prestavljal lanskoletni rušilni žledolom, ki so mu v Loški dolini sledile še hude poplave. Zato je bila proizvodnja več mesecev ohromljena.

Bankam vrnili velik delež posojil

Predsednik uprave Kovinoplastike Lož Peter Nelec je pojasnil, da jim je kljub vsem nepričakovanim težavam lani bankam uspelo vrniti velik del najetih posojil. Medtem ko je družbi uspelo dolgoročne finančne obveznosti skoraj prepoloviti (na 3,3 milijona), je kratkoročne finančne obveznosti znižala za skoraj 80 odstotkov oziroma z dobrih sedmih milijonov evrov na 1,9 milijona evrov. V primerjavi s številnimi veliki družbami, ki svoje poslovanje večinoma financirajo z dolžniškimi viri, ga Kovinoplastika Lož financira z lastnim denarjem. Od vseh sredstev v višini več kot 51 milijonov evrov je družba konec lanskega leta imela 70 odstotkov lastniškega kapitala.

Zato je Kovinoplastika Lož po besedah Nelca zrela za nov investicijski cikel. V letošnjem letu namerava vlagati v novo halo in strojni park za proizvodnjo orodja. Naložbe so predvidene tudi za nove izdelke in širitev trgov v tujini, na katerih Kovinoplastika Lož proda okoli 80 odstotkov vseh proizvodov. V zadnjem času se uspešno prebijajo naprej na francoskem trgu. Kljub krizi in nestabilnemu rublju še vedno solidno poslujejo tudi v Rusiji. »Zaradi krize smo bili zelo zaskrbljeni, vendar pa na ruskem trgu poslujemo v okviru zastavljenih načrtov,« je dejal Nelec. Za ključni uspeh po prekinitvi poslovanja z Rotom šteje uspešen zagon lastne blagovne znamke okovja Arx. »Ko smo sodelovali z Rotom, lastnega okovja nismo smeli razvijati,« je dodal Nelec.

Žled oklestil prihodke in dobiček

Na skupščini Kovinoplastike Lož so delničarji pred dnevi odločili, da se bo poslovno nepotrebno premoženje prestavilo na novo družbo. Nelec je pojasnil, da gre za apartmaje in počitniške bivalne prostore ter nekaj drugih nepremičnin, ki so jim vsako leto povzročale le izgubo. Na vprašanje, ali nameravajo te nepremičnine prodati, je prvi mož družbe odgovoril, da bi moral s prodajo soglašati svet delavcev. Skupaj z menedžmentom so številni zaposleni prek družbe pooblaščenke 62-odstotni lastniki Kovinoplastike Lož. Če upoštevamo, da ima Kovinoplastika Lož 30 odstotkov lastnih delnic, to pomeni, da zaposleni obvladujejo veliko večino vseh delnic z glasovalno pravico. Pri tem je največji posamezni delničar lastnik le dobrih štirih odstotkov pooblaščene družbe.

V minulem letu so se prihodki od prodaje matične družbe znižali za devet odstotkov na 50 milijonov evrov. »Zaradi težav, ki jih je povzročil žled, nam lansko leto ni uspelo nadomestiti prihodkov, ki smo jih izgubili v prvem četrtletju. Zato smo zaostali za načrti,« je pojasnil Nelec. Kljub temu so uspeli doseči 880.000 evrov dobička iz poslovanja, medtem ko je čisti dobiček znašal 51.000 evrov. V letu 2013 je družba dosegla 1,35 milijona evrov čistega dobička. Konkretnih številk poslovanja v prvem polletju 2015 Nelec ni želel razkriti, pojasnil pa je, da poslujejo stabilno in v okviru zastavljenih ciljev.