Specialistka za kratke vožnje na čas, Nizozemka Annemiek Van Vleuten, članica ekipe Bigla, je po prologu na Slovenski cesti v Ljubljani oblekla majico vodilne na začetku 26. izvedbe Giro Rosa in ponovila lanski dosežek. »Lep prolog, izjemno vzdušje in lepo izveden začetek,« je začetek dirke Giro Rosa hvalila Annemiek Van Vleuten, ki je doma v bližini Utrechta, kjer se bo danes začel Tour de France. Kot nalašč za simboliko največjih dirk. Spektakel ženske kolesarske elegance je bil včeraj sicer ves v znamenju Nizozemk. »Hudo sem izmučena. To je prolog. Gas na polno. Za nas, ki imamo cilje v skupnem seštevku, pomeni malo. Je pa hudo trpljenje,« je po brutalnih treh minutah izdahnila Eugenija Bujak, najhitrejša članica ekipe BTC na 30. mestu.

»En ovinek je bil na meji padca, sicer pa sem tekoče odpeljala. Zame ni pomembno mesto, pač pa zaostanek, s katerim sem zadovoljna. Vzdušje, kakršno je bilo tokrat ob cesti, se lahko primerja s klasikami v Belgiji,« se je smejalo slovenski kolesarki Poloni Batagelj, ki je z zaostankom 12 sekund na 45. mestu. »Ekipa Rabobank-Liv ima tudi letos v svojih vrstah tri favoritinje. Čeprav ni Marianne Vos, sta tu lani druga Pauline Ferrand-Prevot in tretja Anna Van de Breggen, obe tudi letos močni. Poleg tega je zraven mlada Poljakinja Kataryna Niewiadoma,« favoritinje za skupno zmago izpostavlja Batageljeva.

Še posebej so oči uprte v svetovno prvakinjo Ferrand-Prevotovo, a ne le zaradi mavrične majice, ki jo bo nosila od danes v prvi etapi od Kamnika (ob 12. uri) čez Domžale, Vodice, Škofjo Loko in potem v nasprotni smeri malega maratona Franja v Ljubljano do BTC. »Prva etapa ne bo lahka, kot si nekatere predstavljajo. Pet kilometrov dolg klanec do gorskega cilja na Lučinah bo v ospredje že postavil dobre plezalke, sledi tehnični spust, a pričakujem, da bomo v Ljubljano pripeljale v veliki skupini. Sama nimam veliko možnosti v takih etapah, več pa kolegici Mia Radotić in Eugenija Bujak,« za današnjo etapo napoveduje Batageljeva, kapetanka enajste najmočnejše ekipe po dosežkih udeleženk.