Košaki TMI, ena najstarejših mesnopredelovalnih družb v Sloveniji, bo vendarle končala v naročju družine Žerak.

Potem ko Mesarstvu Žerak v lasti Franca Žeraka od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) pred meseci ni uspel nakup terjatev do družbe Košaki, je velik met uspel njegovemu nečaku Marku Žeraku iz Podlehnika v Halozah. Pogodbo o nakupu terjatev naj bi samostojni podjetnik Meso izdelki Žerak s slabo banko že podpisal, smo izvedeli neuradno.

Na slabi banki o podrobnostih kupčije še molčijo. »Procese upravljanja konkretnih primerov v okvirih zavez o poslovni zaupnosti bomo lahko komentirali po tem, ko bodo odločitve dokončno sprejete in primeri zaključeni,« so pojasnili na DUTB. Naših informacij za zdaj še ni želel komentirati niti Marko Žerak.

Žerak predstavljal zadnjo rešilno bilko

Po naših informacijah bo Žerak odkupljene terjatve od slabe banke v višini 2,67 milijona evrov že v kratkem pretvoril v osnovi kapital Košakov in s tem prevzel tudi njegovo lastništvo. Obstoječi lastniki družbe so pretežno kmečke zadruge, med katerimi je s 13,15 odstotka delnic največji KZ Hoče. Ker za reševanje finančnih težav, iz katerih se Košaki že več let ne morejo izviti, kmetijske zadruge niso imele sredstev, je Marko Žerak pravzaprav za podjetje predstavljal zadnjo rešilno bilko. V Košakih so strateškega partnerja, s pomočjo katerega bi se lahko izkopali iz rdečih številk, neuspešno iskali več kot dve leti.

V vodstvu Košakov je pred dnevi sicer prišlo do nepričakovane zamenjave. Namesto Sergeje Meznarič je mesto predsednika uprave začasno prevzel Janez Rajšp, pred tem eden od članov nadzornega sveta. Kot je za Dnevnik pojasnil Rajšp, je zdaj že nekdanja prva dama družbe podala odstopno izjavo. Naših informacij, da bo Marko Žerak prevzel Košake, ni želel komentirati, pojasnil pa je, da bo v lastništvo družbe že v kratkem vstopil strateški partner. S takšnim scenarijem je Rajšp izjemno zadovoljen, saj po njegovem prepričanju lastnik mesarske družbe ne more biti neki finančni sklad.

Po pojasnilih Rajšpa jim je izgubo iz lanskega leta uspelo občutno znižati, še vedno pa jim zmanjkuje sredstev za potrebne naložbe. V prihodnjih dneh bodo morali Košaki odplačati prvi obrok obveznosti do upnikov izpred dobrih dveh let potrjene prisilne poravnave v višini 270.000 evrov. Ta sredstva jim bo po besedah Rajšpa uspelo vrniti, hkrati pa so se z upniki dogovorili tudi o obročnem plačevanju obveznosti. Tudi z bankami so se dogovorili o reprogramiranju zapadlih posojili. V Košakih je trenutno zaposlenih blizu 100 delavcev, kar je polovica manj kot leta 2010. Število zaposlenih bo v obstoječih razmerah treba še nekoliko znižati. Po izboljšanju poslovanja pa bi jih lahko ponovno zaposlili, je dejal Rajšp.

Dolgoletna tradicija Žeraka

V minulem letu so Košaki dosegli 9,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo za 20 odstotkov več kot leto pred tem. Toda lanskoletni prihodki predstavljajo le 40 odstotkov prihodkov, ki jih je družba dosegla leta 2010, ko so znašali 24,6 milijona evrov. Čista izguba se je lani zvišala za štiri odstotke, na 916.000 evrov.

Mesarstvu in izdelki Marko Žerak so se prihodki od prodaje v minulem letu zvišali za sedem odstotkov, na 4,3 milijona evrov. Pri tem je čisti dobiček znašal 6476 evrov. Začetki Žeraka segajo v trideseta leta prejšnjega stoletja, ko se je Markov ded začel ukvarjati s klavničarstvom in prodajo mesa. Družinska tradicija se je nadaljevala, stalna vlaganja pa so botrovala eni od najbolj dovršenih proizvodenj mesa, poltrajnih in trajnih mesnih izdelkov na slovenskem trgu.