Avstrija je bila vse prej kot dobra reklama za formulo 1, gledalcev je bilo pol manj kot še pred letom dni. Menite, da se formula 1 pelje v slepo ulico?

Naj odgovorim z vprašanjem: kako naj si ogled dirke privošči povprečen človek s povprečno plačo in predvsem, kaj za ta denar dobi? Taka politika je napačna, formula 1 se vsako leto korak za korakom oddaljuje od gledalcev. Vem, da to nikoli ni bil posebno odprt svet, a zadnje čase postaja vedno bolj sama sebi namen. In če se to podpre še z dirkami, kakršne videvamo, potem ni čudno, da je vzdušje med gledalci klavrno.

Nekaj časa ste dirkali tudi v prvenstvu DTM, tam vstopnice prav tako niso najbolj poceni, a je gledalcev veliko.

Mogoče res, tudi tam si moral plačati 65 evrov za vstopnico, a si zato kot gledalec lahko prišel zelo blizu voznikom, ekipam, dirkalnikom. Tam smo bili dirkači zaradi gledalcev, ne obrnjeno. Ta recept je mogoče v preteklosti deloval v formuli 1, ki si je z zaprtostjo ustvarila določen sloves, a časi se spreminjajo, ljudje, torej gledalci, se spreminjajo. Danes so ljudje navajeni priti veliko bliže, klik z miško in odpre se ti neka novica, videoposnetek. Nihče ni več pripravljen veliko plačati za nekaj, česar niti ne vidi niti ne občuti.

Podobno verjetno velja za dogajanje na stezi. Tudi spremljevalni program mora postati zanimivejši.

Lepo bi bilo, če bi bile dirke spet bolj izenačene. Nočem primerjati z nekdanjimi časi, saj so ti minili in ta šport ne more v nedogled živeti na lovorikah stare slave. Poleg tega nisem niti tako zelo prepričan, ali je bilo včasih bolje, zanimiveje. Kot otrok sem dirke dojemal na en način, kot dirkač z drugega vidika, zdaj pa na formulo 1 spet gledam drugače. A dejstvo je, da ta šport živi od ekskluzive, ki je je danes očitno premalo ali pa gledalci zahtevajo več. Očitno pa se bo moral zgoditi močan pretres, da se bo presekala praksa, kakršno videvamo danes. Nekaj se bo moralo korenito spremeniti, vsi v karavani bomo morali doživeti nekakšen šok. Kaj bo to, ne vem, ne morem vedeti. Ugibanj je veliko: da bi se Red Bull umaknil iz formule 1, da bi jo zapustil Renault... To se je sicer dogajalo tudi v preteklosti, ekipe in sponzorji so prihajali in odhajali. A zdaj se bo moralo zgoditi res nekaj korenitega, da se bomo vsi, ki smo vpeti v ta šport, zares zbudili.

Ena od zamisli, kako narediti vse zanimiveje, je, da bi skrajšali dirke.

To je po mojem mnenju absolutno napačna pot. Nikakor in za nobeno ceno jih ne bi smeli skrajšati. Povprečna dirka traja 90 minut, če bi jo skrajšali na eno uro, bi ji vzeli še tistega nekaj čara, ki ga ima. Sicer je bilo v določenih obdobjih vedno tako, da je prevladovala določena ekipa, to ni sporno. Tako je bilo, je in bo tudi ostalo. Vmes so bila obdobja, ko se je za zmage lahko borilo več dirkačev in gledalci so v tem uživali. Roko na srce, mi dirkači tudi. Povsem drugače je bilo, ko si se v nedeljo zjutraj zbudil z mislijo, da danes ti pa mogoče lahko uspe. Če pa si že v nedeljo vedel, da nimaš najmanjših možnosti, si se težko motiviral. In mislim, da podobno razmišljajo tudi gledalci. Če se v nedeljo vprašajo, ali gremo pogledat dirko, jih veliko le zamahne z roko, rekoč, kaj bi, saj vemo, kako bo.

In spet smo pri tem, kaj danes formula 1 lahko ponudi gledalcu za svoj denar.

Dajatve, ki jih morajo promotorji plačati organizatorju dirk, so gromozanske, prevelike za ta čas in prevelike za to, kar trenutno še zmore formula 1. Z drugimi besedami, čas debelih krav je že zdavnaj minil. In to potem organizator skuša prevaliti na gledalce s cenami vstopnic. To pa je preveč denarja. In krog je sklenjen. Zato želja gledalcev formula 1 ne sme preslišati, kajti oni so tisti, ki odločajo o prihodnosti.

Povzeto po motorsport-total.com