Zupanc, sicer tudi kandidat za direktorja zavoda tako na drugem kot tretjem razpisu, je sklep o imenovanju prejel včeraj nekaj minut pred opoldnevom. »Četrtič ponovljen razpis ter zavlačevanje z imenovanjem vršilca dolžnosti do dneva, ko je potrebno že nastopiti s funkcijo, govori že samo zase. Žal mi je, da svet zavoda ni že prej rešil tega vprašanja, sploh glede na to, da je bila pobuda za imenovanje vršilca dolžnosti direktorja podana že na seji v začetku maja, pa je svet takrat menil, da je še dovolj časa,« je okoliščine skoraj leto dni trajajočega iskanja novega vodstva v trboveljskem centru za socialno delo komentiral Zupanc. Ob tem poudarja, da vodenje centra za socialno delo »še posebej v teh časih in ob takšni socialni situaciji pomeni izjemno občutljivo nalogo, ki jo je potrebno prevzeti nadvse odgovorno in ne ad hoc«. Zaposleni namreč še v torek popoldan niso vedeli, kako oziroma pod čigavim vodstvom bodo pričeli sredin delovnik, kar Zupanc ocenjuje za neodgovorno ravnanje sveta zavoda.

Brez podpore zaradi osebnih zamer?

Štiri predstavnice ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki imajo v svetu zavoda večino, so namreč vse do zadnjega nasprotovale imenovanju Zupanca za vršilca dolžnosti, čeprav so ga na mestu direktorja želeli videti njegovi sodelavci. Domnevno podpore predstavnic ministrstva na tretjem razpisu in pri predhodnih odločanjih o vršilcu dolžnosti ni dobil, ker so na ministrski strani prepričani, da je bil Zupanc avtor anonimk, ki so na policijo, komisijo za preprečevanje korupcije in v javnost romale v času prvega in drugega javnega razpisa zaradi suma političnega kadrovanja. Takrat naj bi predstavnice ministrstva v svetu zavoda na direktorsko mesto rade spravile nekdanjo poslanko Barbaro Žgajner. Ta je tudi dobila podporo sveta zavoda na drugem razpisu, a ji ministrica Anja Kopač Mrak nato ni izdala soglasja k imenovanju, na tretjem razpisu pa je ni podprl nihče več.

Zupanc trdi, da anonimk ni pisal in je razočaran, da se predstavnice ministrstva niso oprle na program, ki ga je predložil ob kandidaturi za mesto direktorja, a se na rezultat tretjega razpisa kljub vsemu ne bo pritožil. »Ker je bilo izgubljenega že preveč časa, si v tem trenutku najbolj želim takoj pričeti z aktivnim reševanjem mnogih odprtih vprašanj in konstruktivnega sodelovanja z vsemi relevantnimi deležniki,« pravi, sicer zadovoljen, da ima vsaj močno podporo sodelavcev in lokalne skupnosti, zaradi česar je prepričan, da lahko naredijo korak bližje k uporabnikom storitev, kar je v socialno ranljivem trboveljskem okolju izjemno pomembno. Zato ga odločitve predstavnic ministrstva v svetu zavoda, ki se ne zmenijo za predloge in želje zaposlenih v centru in tudi predstavnikov občine, še toliko bolj skrbijo, saj niso v prid ne zaposlenim ne uporabnikom storitev.

Zaradi zdrah v svetu zavoda trpi delo z uporabniki

»Zaposleni se vsak dan srečujemo s težavami in zato vemo, kaj center potrebuje. Dogajanje s propadlimi razpisi in neupoštevanjem mnenja 13 zaposlenih je nekorektno. V občini Trbovlje in Zasavju nasploh deluje ogromno društev, prostovoljcev in ustanov, ki zelo uspešno usmerjajo svojo aktivnost v izboljšanje socialne slike. Nedopustno je, da CSD kot uradni zavod tega ne more nemoteno početi zaradi dogajanja v svetu zavoda in da na ta način trpi delo z uporabniki,« poudarja nesojeni kandidat za direktorja trboveljskega centra za socialno delo.

Dejstvo, da se z nadpovprečno stopnjo brezposelnosti v občini vse bolj povečuje socialna stiska ljudi, pa pomeni tudi vse več (dodatnega) dela za zaposlene v trboveljskem centru za socialno delo, zato si še toliko bolj želijo na mestu direktorja videti notranjega človeka, ki bi ga na obstoječem delovnem mestu lahko nadomestil novi sodelavec. »Poleg tega lahko direktor opravlja tudi del strokovnega dela in ni zgolj direktor. Center za socialno delo Trbovlje potrebuje vodjo, ki bo pomagal riniti voz,« dodaja Zupanc, ki bo kandidiral tudi na četrtem razpisu. Ta bo po naših informacijah objavljen prihodnji petek in bo odprt mesec dni. Ali bo Kopač-Mrakova vendarle zamenjala svoje predstavnike v svetu zavoda, pa ni jasno, saj na ministrstvu o tem molčijo.