Slavnostni govorniki na letošnji spominski slovesnosti pri Ruski kapelici 26. julija pod Vršičem bodo premierja Slovenije in Ruske federacije Miro Cerar in Dmitrij Medvedjev ter nekdanji predsednik države Milan Kučan. Medvedjev prihaja v Slovenijo na povabilo slovenskega predsednika vlade, in to v času, ko je Evropska unija zelo kritična do Ruske federacije zavoljo njene priključitve Krima, ukrajinske krize in ustavitve uvoza prehrambnih izdelkov iz EU. Evropski voditelji, tudi predsednik Slovenije Borut Pahor, so posledično v začetku maja povečini bojkotirali moskovsko vojaško parado ob 70-letnici konca 2. svetovne vojne in nanjo poslali zgolj svoje odposlance oziroma veleposlanike. Zdaj prihaja k nam predsednik ruske vlade, tradicionalnega nastopa ruske vojaške garde, ki je v okviru slovesnosti pod Vršičem lani paradirala tudi po ljubljanskem Tromostovju, pa tokrat ne bo, pravi Saša Geržina, ki je kot predsednik Društva Slovenija-Rusija eden glavnih organizatorjev spominske slovesnosti pri Ruski kapelici.

Ruski premier prihaja na Cerarjevo željo

Finska je te dni zavrnila izdajo vizumov šestim od petnajstih članov ruske delegacije, ki naj bi sodelovala na dogodku Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, tudi predsedniku ruskega parlamenta Sergeju Nariškinu. Vsi so na črnem seznamu Evropske unije, povezanem z ukrajinsko krizo. Sašu Geržini, sicer tudi nekdanjemu veleposlaniku Slovenije v Moskvi, pa se to, da v času protirusko razpoložene Evropske unije k nam prihaja ruski premier, ne zdi prav nič sporno. Dmitrij Medvedjev bo sicer 26. julija z letališča najprej odšel na spominsko slovesnost k Ruski kapelici, ki se bo začela ob 10. uri.

Ruski gost se bo naslednji dan sestal s slovenskimi politiki in se z njimi pogovarjal o »aktualnih mednarodnih temah«, so nam potrdili na zunanjem ministrstvu, kjer poudarjajo, da je pokrovitelj letošnje prireditve pod Vršičem, ki je humanitarno-pietetne narave s sporočilom o pomenu miru v širši mednarodni skupnosti, premier Miro Cerar. »Ruski premier se bo prišel poklonit ruskim žrtvam v 1. svetovni vojni. Običajno je, da so ob robu takega dogodka tudi bilateralna politična srečanja. Tudi sam se bom ob tej priložnosti sestal z ruskim ministrom za zveze in množične komunikacije Nikolajem Nikiforovom, ki bo prav tako v delegaciji,« napoveduje zunanji minister Karl Erjavec.

»Medvedjev je dobrodošel v Sloveniji«

Naši viri pri evropski komisiji pravijo, da se v Bruslju na skorajšnji obisk ruskega premierja v Sloveniji za zdaj (še) ne odzivajo. Trenutno se osredotočajo na reševanje grške krize in na to, kam preseliti prebežnike. Obisk Medvedjeva v Sloveniji ne moti niti opozicijske Združene levice. Vodja njenih poslancev Luka Mesec priznava: »S tem nimamo nobenih težav. Gospod Medvedjev je dobrodošel v Sloveniji.« Enako razmišlja evropski poslanec Ivo Vajgl: »Medvedjev prihaja k nam zaradi zelo kulturne in vredne tradicije. Ta dogodek nima nič opraviti s trenutnimi odnosi med državami članicami EU in Rusko federacijo, zato obisk ruskega premierja podpiram in menim, da se Sloveniji ni treba ozirati na morebitne kritike, povezane z njim.« Tudi zunanjemu ministru Karlu Erjavcu se prihod Medvedjeva v Slovenijo ne zdi sporen: »Bi pa bila druga zgodba, če bi bil na črnem seznamu EU, povezanem s krizo v Ukrajini.«