Šest goriških občin mora do konca leta izbrati novega izvajalca pomoči starejšim na domu. Odlok Mestne občine Nova Gorica, ki je že šel skozi prvo branje, predvideva sklenitev pogodbe z javnim socialnovarstvenim zavodom. V tem primeru so to lahko le domovi za starejše občane. Namero za izbor izvajalca bodo v Mestni občini Nova Gorica objavili na spletni strani še ta mesec.

»Zavzemali se bomo, da uporabniki ne bodo občutili sprememb, da bodo storitve stekle in da bo novi izvajalec prevzel zaposlene,« pravi Marinka Saksida, načelnica oddelka za družbene dejavnosti v Mestni občini Nova Gorica. Trenutno v občinah Nova Gorica, Šempeter pri Gorici, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko, Kanal ob Soči in Brda pomoč na domu za 400 starostnikov izvaja 53 zaposlenih v okviru centra za socialno delo.

Cene pomoči naj bi ostale enake

Na novogoriški občini želijo, da bi cena storitve, ki zdaj preračunana na ekonomsko uro znaša 17 evrov, ostala enaka. Uporabniki plačujejo 3,90 evra na uro, razliko plača občina. Uporabniki so upravičeni do pomoči največ štiri ure dnevno oziroma 20 ur na teden. Tisti z nizkimi dohodki so upravičeni še do dodatne subvencije. »Takšnih je zelo malo. Večinoma starejši plačujejo 3,90 evra. V novogoriški občini je takšnih uporabnikov dvesto,« pojasnjuje Saksida. Pomoč na domu je namenjena tistim, ki ne potrebujejo institucionalnega varstva v zavodu, vendar se zaradi starosti ali invalidnosti ne morejo negovati sami, svojci pa oskrbe in nege ne zmorejo. Gre za pomoč v gospodinjstvu, kot je priprava obroka, nakup živil, pomivanje in čiščenje. Nekateri potrebujejo pomoč pri umivanju, hranjenju in zadovoljevanju osnovnih življenjskih potreb.

Vedno večje težave z demenco

Do konca leta bo za pomoč na domu na Goriškem še skrbel center za socialno delo, ki je zaznal največ povpraševanja po pomoči pri jutranji osebni negi in dostavi kosila. Za prevzem pomoči na domu so zainteresirani v obeh goriških domovih za upokojence. »Težavi sta prostorska stiska in lokacija, ker smo nekoliko oddaljeni od Nove Gorice. Smo pa pogojno zainteresirani,« pravi Silvano Gregorič, direktor doma za upokojence Gradišče nad Prvačino. »Domovi za starejše smo pred izzivom, da začnemo iskati oblike pomoči, ki bodo bliže potrebam današnjih starostnikov,« je prepričan direktor doma za upokojence Nova Gorica Bojan Stante.

Zaradi težke ekonomske situacije upokojencev se, kot pravi Stante, soočajo s težavo praznih postelj. »Vedeti moramo, da so tudi svojci upokojencev morda izgubili zaposlitev in da celotne družine živijo od pokojnin. Hkrati pa je situacija priložnost, da na novo določimo vlogo domov za upokojence. Zaznali smo dramatično povečanje obolevanja starostnikov za demenco, na katerega še nimamo odziva. Svojci imajo z njimi velike težave, ker bolezen še ni napredovala do te mere, da bi jih vključili v domove,« razlaga Stante.

Takšni obliki pomoči na domu, kot jo predlaga Mestna občina Nova Gorica, so naklonjeni župani vseh šestih goriških občin, čeprav se bo še pred koncem leta glede tega morala odločiti vsaka občina sama. V mestni občini Nova Gorica računajo na to, da bodo imeli novega izvajalca izbranega že jeseni.