Cene nepremičnin v Sloveniji trenutno bolj ali manj mirujejo, saj prave ponudbe na trgu ni. Se bodo stanovanja morebiti pocenila, ko jih bo začela prodajati slaba banka? DUTB je 215 stanovanj v koprskem kompleksu Nokturno že pridobil v svojo last, pri načrtovani pridobitvi 226 stanovanj v ljubljanski soseski Celovški dvori pa je sodišče sicer že izdalo sklep o prenosu, a mu je ugovarjala NLB. »DUTB bo v kratkem dal na trg poslovne prostore in parcele, stanovanja pa pridejo verjetno na vrsto kasneje. Vendar bistvenih pocenitev verjetno ni pričakovati, saj bo stanovanja DUTB na trg spuščal postopno,« razlaga Alen Komić iz nepremičninske agencije ABC; to agencijo je slaba banka po naših neuradnih informacijah namreč izbrala za prodajo svojih nepremičnin. »DUTB bo morda na trg dajal recimo po pet do deset stanovanj hkrati (odvisno od tega kdaj bodo pravne situacije posameznih nepremičnin urejene in bo preneseno lastništvo na DUTB), nepremičninskega trga tako ne bo zasitil; ne želi namreč vplivati na padec cen, ker bi s tem škodoval samemu sebi oziroma izkoristku, ki ga od prodaje pričakuje. Vsekakor pa je DUTB resen v svojem namenu, da se nepremičnine prodajo čim prej.« dodaja Komić.

Cene novih stanovanjskih nepremičnin so se sicer v prvih treh mesecih letos glede na konec lanskega leta v Sloveniji povišale za odstotek, medtem ko so v tretjem četrtletju lani dosegle najnižjo izmerjeno raven.

Povprečna cena za kvadratni meter stanovanja v Sloveniji je bila lani 1460 evrov, kar je na primer kar desetkrat manj kot v Londonu, ki je najdražje mesto na evropskem nepremičninskem trgu, kaže najnovejše poročilo družbe Delloite. V svoji redni letni analizi cen nepremičnin so preverili podatke v 56 mestih. Slovenije v analizi nismo našli, kar glede na velikost in maloštevilne transakcije na našem trgu ni presenečenje. Od leta 2008 se je sicer v Sloveniji kvadratni meter stanovanja pocenil za petino, lani pa je bil padec štiriodstoten. Kot razkriva med drugim v novoobjavljeni analizi Deloitte, so cene nepremičnin v Evropi močno poskočile na Irskem in v Veliki Britaniji.

V Deloittu so izračunali tudi, koliko letnih bruto plač je potrebnih za nakup 70 kvadratnih metrov velikega stanovanja. Najmanj v Belgiji, kjer je za takšno stanovanje potrebno odšteti 3,2 letne bruto plače, blizu deset plač je treba plačati v Veliki Britaniji, dvanajst pa v Izraelu. V Sloveniji je za nakup takšnega stanovanja potrebnih 5,5 letne povprečne bruto plače.