V Bovcu so se najprej seznanili z lepotami Posočja in se niso mogli načuditi smaragdni Soči, nekdanji predsednik vojaških gornikov Slovenije Janez Kavar pa jih je popeljal v zgodovino delovanja divizije leta 1945. Še posebej pozorno so prisluhnili pripovedi o edinstveni tekmi v veleslalomu, ki jo je divizija organizirala 3. junija 1945 na zasneženih meliščih pod Mangartom.

Bogatejši za del svoje zgodovine

»Postali smo bogatejši za pomemben del naše zgodovine, nam do danes le bežno poznane. Danes čutimo, da so tod pred nami stopali naši očetje in dedki. Uspeli ste nam obogatiti naše življenje s čisto novimi spoznanji,« je po zgodovinski učni uri povedala vnukinja enega izmed vojnih veteranov, ki so bili leta 1945 na Bovškem.

Progo je tistega junijskega dne pred sedmimi desetletji zakoličil vojak Karl Stingl. Na strmem smučišču, brez treninga in z od vsepovsod nabrano smučarsko opremo je nastopilo 76 tekmovalcev. Zmagal je narednik Walter Prager iz poveljstva tretjega bataljona 87. polka, po rodu Švicar, ki je leta 1936 emigriral v ZDA. Na zahtevni preizkušnji se je uvrstilo samo 25 tekmovalcev.

Spominska tekma po 66 letih

Po 66 letih so 5. junija 2011 na pobudo Janeza Kavarja pripravili spominsko tekmo pod Mangartom. Kavar je namreč pred dvajsetimi leti bolj ali manj naključno v smučarskem muzeju v Koloradu našel prvi dokument o omenjeni tekmi in se kasneje dokopal do časopisnega članka v divizijskem glasilu Blizzard z vrsto podrobnostmi in fotografijami tekme. »Kot ljubiteljski preučevalec smučarske zgodovine menim, da sta ta tekma in partizanske smučine na Cerkljanskem dva dragulja ne samo slovenske, ampak svetovne smučarske zgodovine. Prepričan sem, da sta v svetu premalo poznana,« je na spominski tekmi povedal Kavar in dodal, da bi bil zelo vesel, če bi tekma postala tradicionalna.

Prva barvna fotografija Bovca

Časopisni članek o tekmovanju pa ni bila edina pomembna Kavarjeva najdba. Vse kaže, da so med brskanjem po gradivu naleteli na prvo barvno fotografijo, posneto na slovenskih tleh. Na njej je trg v Bovcu z ameriškim vojakom in vojaškimi vozili v ozadju. Ameriški vojaki so v Bovec prišli malo pred osvoboditvijo in se tedaj Bovčanom vtisnili v lep spomin predvsem po cigaretah camel, pivu in čokoladi.