Dirka Po Švici je bila vaš osrednji cilj sezone. Po visokih uvrstitvah ste z zmago le dočakali veliko slavje. Predvsem britanski vrstnik Geraint Thomas (Sky) se je zdel najbolj trd tekmec?

Thomas in tudi Nizozemec Tom Dumoulin sta bila močna tekmeca, ampak proti koncu dirke sem verjel, da postajata premagljiva. Osredotočil sem se na vožnjo na čas, zadovoljen pa bil že z uvrstitvijo med najboljše tri. Na kronometru me je premagal le Dumoulin. Sekunde so se obrnile v mojo korist, če se že na prejšnjih dirkah letos niso. Vesel sem, da sem bil enkrat na srečni strani. To poplača ves trud.

Napredek v vožnji na čas ste pokazali tudi s tem, da ste na domačih švicarskih cestah prehiteli Fabiana Cancellara, velemojstra kronometra.

Po osmih dneh dirkanja kolesarska specialnost ne igra več tako pomembne vloge. Zaradi utrujenosti ne pride do velikih razlik, precej večjo vlogo igra motivacija. Jaz sem bil zelo pri stvari, noge so se mi lepo vrtele in zato sem še bolj pritiskal. Razgiban teren je bil po mojem okusu. Ko je le ravnina, pridejo v ospredje višji in močnejši fantje z več mišicami.

To je že vaša štirinajsta uvrstitev med deseterico na spomladanskih enotedenskih na preizkušnjah.

Vso sezono sem zelo dobro treniral, zato sem verjel, da uspeh ne more izostati. Dirka Po Švici velja za zelo zahtevno, a imajo lepe ceste in zgledno organizacijo. Tako je lažje trpeti.

Cilj kraljevske etape je bil pod avstrijskim ledenikom Rettenbach nad Söldnom (2669 m) in le malo je zmanjkalo, da niste postali kralj hribolazcev v Evropi. Višje letos ne pelje nobena dirka. Ali ste napadli prezgodaj, saj vas je Francoz Thibaut Pinot ujel in prehitel šele tik pod vrhom?

To etapo sem odpeljal točno tako, kot sem si zamislil. Dobro sem se počutil, zgodaj sem napadel, ker sem vedel, da sem na vzponu močnejši od prej omenjenih fantov. Dal sem svoj maksimum. Nekateri hribolazci so takrat izkoristili moj napad, vendar sem si priboril nekaj dragocenih sekund proti Dumoulinu in še komu, ki so mi na koncu prišle prav. Osredotočam se nase in na svoje počutje, s tekmeci se ne obremenjujem preveč.

Če ne bi bilo nerodne okvare kolesa na dirki Po Baskiji (12. mesto), bi bili drugi na lestvici WorldToura za Alejandrom Valverdejem.

Pred sezono sem želel nabrati čim več točk UCI in peto mesto je lepa bera. Nezgode so del športa, vsakemu kdaj kaj ne gre po načrtih. Ker je bilo le to s kolesom, je kar v redu.

Z ekipo Katjuša vodite na svetovni lestvici ekip, nabrali ste več točk kot Rodriguez in Alexander Kristoff. Kako uskladite interese?

Dobro jih usklajujemo. V ekipi mi dajejo vso podporo. Za vsak uspeh je zaslužna tudi ekipa, brez njih mi ne bi uspelo.

Verjetno je veliko vprašanj, zakaj ne greste na francoski Tour?

Ja, to vprašanje se ponavlja. Kot sem poudaril že v preteklosti – tritedenske dirke mi ne ustrezajo, zato me Tour de France ne zanima. Tudi na Vuelto ne grem. Avgusta vozim na klasiki San Sebastian, Eneco Tour in potem na dirkah v Kanadi.

Ste v obdobju podpisa nove pogodbe. Kako kaže?

Smo v pogovorih, vendar ne bi rad kaj preveč govoril, preden zadeve niso zaključene in podpisane.

Ali nas boste v nedeljo presenetili s prihodom na 25. državno prvenstvo v Mirno Peč?

Mogoče bom prišel. Odvisno od počutja.

Počitnice?

Potrebujem jih. Sezona je dolga, veliko smo stran od doma. Moram nekaj časa preživeti tudi s svojimi najbližjimi.

Bi vas mikalo za trening sodelovati med skoraj tisoč kolesarji, ki se bodo prvo nedeljo julija zapodili čez alpske prelaze na Maratonu Alpe?

Na Maraton Alpe me na žalost ne bo. Potrebujem počitek, da se optimalno pripravim za drugi del sezone.

Ali vam misli po zmagi na četrti največji etapni dirki na svetu že begajo k novim izzivom?

O dolgoročnih ciljih težko govorim. Najprej končajmo to sezono . Nadaljevanje bo zelo odvisno od interesov ekipe. Tudi tu so potrebna usklajevanja.