Dirki po Švici in Sloveniji nista na enaki kakovostni ravni. Špilak je dirko po Sloveniji že presegel in bi lahko prišel v domače kraje zgolj kot prvi favorit in glede na sedanji status tudi daleč največji zvezdnik do zdaj. Vprašanje je, ali bi slovensko športno okolje sploh razumelo nastop kolesarja njegovega kova. Peti kolesar z uradne svetovne lestvice UCI v Sloveniji še ni nastopil. Žal je ena najtežjih in najbolj cenjenih enotedenskih dirk v istem terminu in dileme, kako sprejeti Prekmurca, niti ni bilo. Pomislek ni tako odveč, saj se razsežnosti uspeha in kakovosti največje domače dirke mnogi premalo zavedajo.

Bask Mikel Nieve je v Slovenijo prišel uvrščen blizu šestdesetega mesta na svetu, cenjen predvsem kot pomočnik v eni najbogatejših ekip. Njegovo trenutno veljavo bo v naslednjih dneh najbolje ocenilo njegovo vodstvo v Skyju. Hkrati bodo tudi posredno ocenili, na kakšni ravni je bila konkurenca. Če bo dovolj dober in primeren za pomočnika Chrisu Froomu na Touru, bo tudi Primožu Rogliču zrasla veljava. Sodobna tehnologija z meritvami moči, srčnega utripa in drugih parametrov odkriva tudi tisto neznano, zaradi česar postane veliko primerljivo. Zmaga Primoža Rogliča ni bila darilo ekip Sky in Lampre za gostoljubnost. Ekipa Sky se z milijon evrov vrednima avtobusom in tovornjakom v Slovenijo ni prišla razkazovat.

Kolesar iz Kisovca se z astronomsko hitrostjo prebija med najboljšo stoterico z dosežki na dirkah druge in tretje ravni svetovnega kolesarstva. Prav na dirkah, kot je slovenski tour, se ravni združijo. Mladi in neuveljavljeni čutijo zavetrje velikih. Če se zavetrje obrne, je to trenutek, ki ga majhni želijo, veliki pa se čudijo. Če kdo misli, da so na 22. slovenskem touru Novomeščani dirkali med sabo, to ni tako. To pokaže že pregled dosežkov mladih kolesarjev Radenske in Save. Zanje je bila dirka trenutek resnice. Uspeh nikoli ni naključen, tudi pri Adrii Mobil ne, čeprav gre za nizkoproračunsko ekipo tretjega razreda, ki pa se ponaša s posamezniki, ki bi lahko dobili mesta tudi v bogatejših ekipah. Na dirki nismo videli nevoščljivosti. Vsi kolesarji iz velikih ekip so najboljšim športno čestitali in to tudi povedali. Uspehi kolesarjev Adrie Mobil imajo še večjo težo zaradi vseh obletnic, ki jih klub in mesto praznujeta v letošnjem letu. Za vse, ki se trudijo s kolesarji in imajo šport v srcu, sta uspeha tako Primoža Rogliča kot Simona Špilaka posebno darilo. Za mnoge sta lahko svetel zgled, da je lepo verjeti športnim sanjam. Oba dokazujeta, da cesta ni samo ena. Meja je le nebo.