Pri izbiri udeležencev lige prvakov je EHF uvedel nova merila, po katerih so dosežki na evropskem prizorišču med manj pomembnimi (!). Kapaciteta in obiskanost dvorane, standardi za medije in gledalce, prihodki od televizijskih pravic, sponzorski potencial, uporaba novih družbenih medijev – to je le nekaj meril, ki jih je EHF ovrednotil pri vsakem kandidatu in se na osnovi skupne ocene odločil o njegovi (ne)udeležbi. Gorenje šepa pri večini teh kriterijev, kar pa ne velja za Celjane, ki so upravičeno uvrščeni v prvo divizijo 16 klubov.

Po dveh šokih pred začetkom minule sezone (ostali so brez igranja v ligi prvakov in ligi Seha) in brez osvojenih lovorik v njenem nadaljevanju na štirih frontah (domača liga, pokal, superpokal in pokal EHF), so Velenjčani spet doživeli šok. Ponovna udeležba v pokalu EHF bi lahko pomembno vplivala na igralski kader, odziv sponzorjev in navijačev, medijsko pojavljanje... Zato bo povratek med elito še težji, a ponovna evroklofuta je lahko tudi dobro izhodišče za začetek potrebnih sprememb v klubu in okoli njega.

Tudi v rokometu je denar sveta vladar, komercialni dejavniki pa pomembnejši od športnih. Če bi bilo drugače, se med elitnimi 16 klubi v ligi prvakov za novo sezono ne bi mogel znajti turški Bešiktaš. Da, tisti Bešiktaš, ki je lani prvič zaigral v ligi prvakov in na desetih tekmah le enkrat zmagal, EHF pa ga je zdaj postavil med izbrance skupaj z Barcelono, Veszpremom, Kielom, PSG, Kielcami...