»Novo sezono sem zastavila skupaj z dirigenti in solisti, ki imajo večkrat dobrodošle sugestije glede programa, usklajujem pa se tudi z glasbenimi uredništvi na RTV Slovenija, zlasti glede izvedbe slovenskih del,« pojasnjuje umetniška vodja Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in oboistka Maja Kojc. Praizvedbo bosta v abonmaju Kromatika, ki bo obsegal devet koncertov, doživeli dve slovenski deli. Aldo Kumar piše skladbo, ki jo bodo izvedli na božičnem koncertu, letos prvič vključenem v Kromatiko kot darilo abonentom. Koncert bodo poslušali tudi po Evropi v neposrednem prenosu božičnega programa EBU. Drugo noviteto, Srečanja za flavto in orkester, je napisal Lojze Lebič na pobudo flavtista Mateja Zupana, ki bo pred svoj nekdanji domicilni orkester stopil kot solist.

Več poudarkov

Kojčeva je ob predstavitvi abonmaja posebej omenila izvedbo skladbe Sotto VoceWolfganga Rihma na aprilskem koncertu. Delo se izrazito navezuje na Mozartovo ustvarjalnost, skladatelj pa ga je napisal za Daniela Barenboima, slovitega argentinskega dirigenta in pianista. Sledil bo Mozartov Koncert za klavir št. 17 s solistko Liso Smirnovo; v Sloveniji se je že predstavila z bolj sproščenim programom Jazz party, zdaj pa bo igrala klasični repertoar, za katerega je tudi specializirana.

V posebnem fokusu bo latvijski skladatelj Peteris Vasks, ki ga maja prihodnje leto, v času ljubljanskega koncerta, pričakujejo tudi v Sloveniji, skupaj z Danielom Raiskinom, ki bo koncert dirigiral. Na tem koncertu bodo gostili še solista violončelista Isanga Endersa, ki bo izvedel Schumannov koncert za violončelo. Simfoniki so z njim že nastopili lani v Muzikverein na Dunaju in nanje je ta mladi zvezdnik naredil izreden vtis.

Izključno »kitajski« koncert

Šef dirigent Simfonikov RTV Slovenija En Shao bo v Kromatiki sicer dirigiral štiri koncerte, res nekaj svežega pa obljublja novembra. Prvič je namreč v celoti oblikoval koncertni spored, in sicer s kitajskim programom. Pravi, da je izbral skladbe, ki so ta hip reprezentativne za njegovo kulturo. Slišali bomo recimo Koncert za pipo in orkester (skladatelj Wu Zugjang), kitajsko brenkalo pipa pa se bo tako prvič znašlo kot solistični inštrument na naših odrih. Skladatelj Guan Xia pa je napisal Simfonijo št. 2, ki je že »preverjena«, saj jo je En Shao že snemal v Evropi.

»Velik del repertoarja predstavljajo klasični skladatelji, vendar ne gre za pogosto izvajane skladbe, vsaj pri nas ne,« zagotavlja umetniška vodja. Veselijo se še enega mladega solista, ki prihaja na priporočilo dirigenta Georgea Pehlivaniana, gre pa za armenskega violončelista Sevaka Avanesyana. Svoj večer bo dobil še kvartet saksofonov 4Saxess.